Πολιτική ευθύνη στον Βορίδη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ καταλογίζει, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση

Πολιτική ευθύνη στον Βορίδη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ καταλογίζει, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση

Πολιτική ευθύνη εμμέσως πλην σαφώς στον Μ. Βορίδη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θολή κρατάει η κυβέρνηση τη στάση που θα ακολουθήσει στο θέμα της προανακριτικής, μπαλατζάροντας μεταξύ του «οδηγού-μοντέλου Τριαντόπουλου» και της ρητορικής ότι «δεν είναι κάθε υπόθεση ίδια».

Μπορεί το μέγαρο Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου να επιμένει ότι οι παραιτήσεις των υπουργών του για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν σημαίνουν και ποινική εμπλοκή», όμως εμμέσως πλην σαφώς ο Παύλος Μαρινάκης καταλόγισε στον Μάκη Βορίδη πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του in για το αν, ανεξάρτητα από το θέμα των ποινικών ευθυνών, η κυβέρνηση καταλογίζει πολιτική ευθύνη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον κ. Βορίδη -ο οποίος δεν την ανέλαβε με την επιστολή παραίτησής του- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με μια απάντηση που φανερώνει την αμηχανία της κυβέρνησης, δήλωσε τα εξής.

Διαβάστε επίσης: Ο Αντετοκούνμπο απάντησε στους επικριτές του με μυθική φωτογραφία: «Underachiever my ass» (pic)

Πολιτική ευθύνη

Αρχικά υποστήριξε ότι «η παραίτηση του κ. Βορίδη είναι για τους λόγους που εξηγεί η παραίτησή του», προσθέτοντας ωστόσο πως «από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχει μια συνολική πολιτική ευθύνη στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε όλες τις περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρχαν καλές προθέσεις εξυγίανσης και σταματήματος αυτής της κατάστασης, σε πολιτικό ξαναλέω επίπεδο, και αυτό δεν έγινε αποτελεσματικά. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι κάτι δεν έχει αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα της αποτυχίας σε μια κατηγορία πολιτικής, όσοι κατά καιρούς διαχειρίστηκαν, λιγότερο ή περισσότερο, δε σημαίνει ότι όλοι είχαν την ίδια αντιμετώπιση, δεν πάω να τα βάλω όλα σε ένα τσουβάλι, ούτε είμαι εγώ αυτός που αξιολογεί, προφανώς αυτό είναι σκέλος του πολιτικού ζητήματος, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη θητεία του καθενός σε μία θέση, η οποία έχει να κάνει πολιτικά με τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής».

Με αυτόν τον τρόπο το μέγαρο Μαξίμου κατέστησε σαφές ότι επιρρίπτει πολιτική ευθύνη στον κ. Βορίδη (και όχι μόνο σε αυτόν) για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα βέβαια που στο ζήτημα της ποινικής διερεύνυσης της υπόθεσης, εξακολουθεί να αποφεύγει να δηλώσει αν θα δεχτεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Προανακριτική

Σε αυτό το πλαίσιο -και πάλι σε ερώτηση του in για το αν η κυβέρνηση μπορεί να μη δεχτεί προανακριτική από τη στιγμή που έχει χαρακτηρίσει «οδηγό» της το περιβόητο «μοντέλου Τριαντόπουλου»- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τη μία είπε μεν ότι «αν αποφανθούμε στο «Ναι», τότε το μοντέλο αυτό για μας είναι οδηγός. Τι σημαίνει είναι οδηγός; Δε σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριάσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας, εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί, να διερευνάται από το φυσικό δικαστή».

Αλλά ταυτόχρονα από την άλλη άφησε θολό το αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραπέμψει τους υπουργούς της σε προανακριτική, λέγοντας ότι «δεν είναι κάθε υπόθεση ίδια» και υποστηρίζοντας πως « το γεγονός ότι έρχεται μια δικογραφία στη Βουλή δε σημαίνει ότι έχει τα χαρακτηριστικά για να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοντέλο όταν, χωρίς να θεωρήσει κάποιος ότι είναι ένοχος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για να συζητηθεί η υπόθεση αυτή σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου. Χωρίς να σημαίνει, το ξαναλέω, ότι τον θεωρείς ένοχο. Αυτό δε σημαίνει ότι ισχύει σε κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή».

Η στάση Βορίδη

Και αν εδώ συνυπολογιστεί ότι ο ίδιος ο Μ. Βορίδης εμφανίζεται αντίθετος με το μοντέλο Τριαντόπουλου και αρνητικός στην απευθείας παραπομπή του, με fast track προανακριτική, στο δικαστικό συμβούλιο, τότε γίνεται απολύτως αντιληπτή η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Μια θέση που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία επιφυλάξει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κ. Αυγενάκη (καθώς μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση του τελευταίου).

Πάντως στο ερώτημα αν θα κριθούν ξεχωριστά οι δύο περιπτώσεις Βορίδη – Αυγενάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό άφησε ανοιχτό, λέγοντας ότι «η ποινική αξιολόγηση ενός προσώπου είναι μια ατομική υπόθεση, είναι ξεχωριστή υπόθεση για κάθε πρόσωπο. Προσπάθησαν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί τις προηγούμενες ημέρες – εβδομάδες να μας πείσουν ότι επεκτείνεται η ποινική ευθύνη με βάση την ιεραρχία ή με άλλες τελοσπάντων ατεκμηρίωτες λογικές νομικά. Η αξιολόγηση ενός προσώπου ποινικά είναι ατομική».

Καλύπτουν Πλεύρη

Το μέγαρο Μαξίμου, τέλος, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κάλυψε πλήρως τον νέο υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη για τις δηλώσεις του το 2011, που καλούσε να έχουμε «νεκρούς στα σύνορα» και ζητούσε, για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, «η κόλαση να φαντάζει παράδεισος» μπροστά σ’ αυτά που θα περνούν εδώ οι πρόσφυγες. Ο Π. Μαρινάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, κατηγορώντας όσους ασκούν κριτική ότι δεν έχουν «πολιτικά επιχειρήματα», λέγοντας ότι «το να συζητάμε το 2025 για μια εκδήλωση και μια διατύπωση ενός πολιτικού το 2011 δε νομίζω ότι βοηθάει κάπου στο δημόσιο διάλογο» και ότι ο Θάνος Πλεύρης θα συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ