
Ουραγός στην παραγωγικότητα και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς η χώρα μας - Αυστηρές προειδοποιήσεις και για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ελλάδα, μαζί με την Ουγγαρία, εμφανίζει τον χαμηλότερο έλεγχο διαφθοράς ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Διατηρεί επίσης τη μεγαλύτερη αντίληψη ύπαρξης διαφθοράς, ειδικά στον δημόσιο τομέα, αφού «συναγωνίζεται» για την τελευταία θέση – επίσης με την Ουγγαρία.
Αυτό προκύπτει από τους σχετικούς δείκτες που παρουσιάστηκαν χθες στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές (OECD Economic Surveys: European Union and Euro Area 2025).
Ειδικότερα, από την έκθεση προκύπτει πως η χώρα μας λαμβάνει τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ελέγχου της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ για το 2023, με μόλις 0,098. Η Ουγγαρία παίρνει βαθμολογία 0. Αριστα είναι το 2,5 και κατώτατο το -2,5. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται επίσης η Σλοβακία με 0,29, η Ιταλία με 0,55, η Πολωνία με 0,56, η Ισπανία με 0,63, η Πορτογαλία με 0,69 και η Λετονία με 0,70. Στις πρώτες θέσεις είναι η Δανία με 2,37, η Φινλανδία με 2,22 και η Σουηδία με 2.
Ως ουραγός εμφανίζεται η Ελλάδα και στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2024.
Με άριστα το 100, η χώρα μας συγκεντρώνει μόλις 41 μονάδες και βρίσκεται στην προτελευταία θέση, μετά την Ουγγαρία που έχει 49. Ο εν λόγω δείκτης αποτυπώνει κυρίως το πόσο μεγάλη διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει στον δημόσιο τομέα και καταρτίζεται από τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International).
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση και ως προς την αύξηση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη σε πραγματικό ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, με δείκτη 38,82. Προηγούνται η Εσθονία με 46,8 και η Ουγγαρία με 48. Στην κορυφή βρίσκεται η Ιρλανδία με 131 και το Λουξεμβούργο με 107.
Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2000-2023/24 ήταν η τρίτη χαμηλότερη στην ΕΕ, μετά το Λουξεμβούργο και την Ιταλία, με μόλις 0,29% σε ετήσια βάση.
Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις λόγω δασμών έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και αναδεικνύουν την ανάγκη εμβάθυνσης των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ απαιτούν ισχυρές πολιτικές απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις εθνικές κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό:
Η οικονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να δημιουργεί χώρο για νέες ανάγκες δαπανών, όπως η άμυνα. Η νομισματική πολιτική πρέπει να διασφαλίζει την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών.
Ζητείται επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων και βελτιστοποίηση των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ ώστε να διασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τις νέες προκλήσεις.
Χρειάζεται πιο ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.
Η μείωση του κανονιστικού φόρτου και η άρση των φραγμών στην εσωτερική αγορά θεωρούνται το «κλειδί» για την ενίσχυση της καινοτομίας, του επιχειρηματικού δυναμισμού και της παραγωγικότητας.