Βουλή: Παραπέμπεται με 157 «ναι» σε ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο Καραμανλής

Βουλή: Παραπέμπεται με 157 «ναι» σε ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο Καραμανλής

Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή Καραμανλή στη Δικαιοσύνη για πλημμέλημα

Την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο για τον έλεγχο του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος, για τους χειρισμούς του που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών αποφάσισε η Βουλή.

Στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Ολομέλεια αποφάσισε να παραπέμψει τον πρώην υπουργό Μεταφορών με 157 ψήφους. Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας την fast-track διαδικασία αλά Τριαντόπουλος που ακολούθησε η προανακριτική επιτροπή στις συνεδριάσεις της.

Διαβάστε επίσης: Οι μεγάλες αλλαγές, η ονοματοδοσία και ο στόχος των 17.000 θέσεων – Το πλάνο που έχει ο Ολυμπιακός για το ΣΕΦ

Αποτέλεσμα: Υπέρ 157, κατά 6, «παρών» 0

Συνολικά ψήφισαν 164 βουλευτές από τη ΝΔ (154), τη Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές) και 4 ανεξάρτητοι (Κατσιβαρδάς, Ασπιώτης, Γαυγιωτάκης, Κυριαζίδης), ενώ 135 από το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων απείχε. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως 3 από τους τέσσερις ανεξάρτητους στήριξαν την πρόταση της ΝΔ.

Σε κλίμα σφοδρής έντασης

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σφοδρής έντασης κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εξαπέλυσαν κυριολεκτικά μύδρους κατά της πλειοψηφίας, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση ωστόσο, φανερά υποψιασμένη, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την επιλογή της ν’ απαντήσει ο εγκρατής υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας και όχι ο μπαρουκαπνισμένος, Γιώργος Φλωρίδης.

Μάλιστα, εξαιτίας των μαζικών αποχωρήσεων και την απροθυμία της πλειοψηφίας να μπει σε λογική αντιπαράθεσης, η όλη διαδικασία διήρκησε λιγότερο του αναμενομένου.

Τα επόμενα βήματα

Με την παραπομπή του κ. Καρμαναλή η Βουλή ολοκληρώνει τις ενέργειες της στην έρευνα της υπόθεσης- αν αυτή έγινε ποτέ- και το μόνο που μένει είναι να κληρωθούν- με σφαιρίδια- τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα ελέγξουν την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού και θα κάνουν όλες τις ανακριτικές πράξεις και τη συλλογή εγγράφων, αρμοδιότητες που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός δίνει στην προανακριτική.

Η κλήρωση θα γίνει- πιθανότατα μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, σε δημόσια συνεδρίαση, ενώ το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 3 μέλη του Αρείου Πάγου και 2 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημειώνεται πως εφόσον κατά την έρευνα προκύψουν ζητήματα, το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού, εφόσον στείλει εκ νέου την υπόθεση στη Βουλή και με την προϋπόθεση πως τα διερευνώμενα αδικήματα δεν έχουν απορριφθεί από την Ολομέλεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ