
Σχεδόν 38% έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο τα ζητούμενα ενοίκια στην Αττική από το 2019. Μια οικογένεια πρέπει να δώσει 800 με 1000 ευρώ για ένα διαμέρισμα. Αυξάνονται οι φόβοι για «φέσια» στην αγορά.
Αυξάνονται οι ανησυχίες από εκπροσώπους της αγοράς ότι τα υψηλά ενοίκια θα οδηγήσουν κάποιους ενοικιαστές σε στάση πληρωμών η καθυστερήσεις εξόφλησης, εφόσον δεν αυξάνονται αντίστοιχα οι μισθοί. Τα τελευταία στοιχεία από τον Δείκτη Τιμών Ακινήτων SPI της ιστοσελίδας Σπιτόγατος, δείχνουν ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα μέσα σε έξι χρόνια, που σε ορισμένες περιοχές της Αττικής ξεπερνάνε το 52% και 54%.
Πρόκειται για περιοχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πιο προσιτές οικονομικά, όπως τα δυτικά προάστια της Αθήνας (Αιγάλεω, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα) και τα προάστια του Πειραιά (Κερατσίνι, Δραπετσώνα).
Η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης στο σύνολο της Αττικής αυξήθηκε την περίοδο 2019-2025 σχεδόν 38%, από 7,4 ευρώ/τ.μ. στα 10,2 ευρώ/τ.μ.
Στα βόρεια προάστια, που οι τιμές ήταν ούτως ή άλλως πολύ υψηλές, υπήρξε επίσης αύξηση 41%, αγγίζοντας τα 11,4 ευρώ/τ.μ., ενώ δεν αποκλείονται και νέες αυξήσεις αφού η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση παραμένει χαμηλή.
Τα νότια προάστια έχουν την πρωτιά στην ακρίβεια των ενοικίων, με τη μέση ζητούμενη τιμή να έχει εκτοξευθεί στα 13 ευρώ/τ.μ. – αύξηση 24% σε βάθος εξαετίας.
Όμως και σε βάθος μόνο ενός έτους σημειώνονται αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές ενοικίων που σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν διψήφια ποσοστά: 28,6% στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, 19,6% στην Πετρούπολη, 19,3% στον Βοτανικό, 16,8% στην Αγία Βαρβάρα. Kατά μέσο όρο τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 11,4% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Κάποια στιγμή θα «σκάσουν» οι ενοικιαστές
Ο Δημήτρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής ήταν από τους πρώτους που είχαν προειδοποιήσει ότι αν τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται σε ρυθμό αναντίστοιχο με τους μισθούς, είναι θέμα χρόνου οι ενοικιαστές να μην μπορούν να τα πληρώσουν.
Τον Οκτώβριο του 2024, από το βήμα του συνεδρίου real estate Prodexpo είχε απευθύνει δημόσια έκκληση προς την πολιτεία να δει πιο σοβαρά το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων, θεωρώντας το ως το πλέον φλέγον.
To λες και αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με τα ενοίκια να συνεχίζουν την ανηφόρα και το 2025, η αγορά έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης, όμως οι τιμές δεν πέφτουν. Τα μέτρα που αναγγέλθηκαν, όπως η επιστροφή ενός ενοικίου τον χρόνο, δεν θεωρούνται ικανά να συγκρατήσουν τις τιμές των μισθωμάτων, όσο δεν αυξάνεται το κτιριακό απόθεμα. Αντιθέτως, εκφράζονται φόβοι από συλλόγους ενοικιαστών ότι οι εκμισθωτές θα χρησιμοποιήσουν το «bonus» ενοικίου ως αφορμή για να αυξήσουν κι άλλο το ζητούμενο ενοίκιο.

Τι συμβαίνει σήμερα
Εννιά μήνες μετά το «καμπανάκι» για επερχόμενη στάση πληρωμών από τους ενοικιαστές και ενώπιον των νέων δεδομένων, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών να σχολιάσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Όταν το μέσο οικογενειακό ακίνητο έχει φτάσει να έχει ζητούμενο ενοίκιο από 800-1000 ευρώ, είναι όλο και πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά να το πληρώσουν
Ο ίδιος επιμένει στην αρχική του προειδοποίηση: «Είναι απολύτως λογικό με το ύψος των ενοικίων όπως είναι σήμερα, και με τους μισθούς που υπάρχουν, κάποια στιγμή να μην μπορούν να μπορούν να πληρωθούν κάποια ύψη μισθωμάτων. Το κόστος ζωής είναι γενικότερα υψηλό, δεν είναι μόνο θέμα ενοικίων. Το ενοίκιο είναι πρωταρχική ανάγκη για έναν πολίτη και είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μισθώματα που είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τους μισθούς που παίρνουν».

Τι μέτρα ζητούνται
Για να βελτιωθεί η κατάσταση ζητείται ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων: Μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική από την πλευρά του κράτους, ιδίως για τα χαμηλά εισοδήματα, μικρότερη φορολογία στα ακίνητα, και μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων.
Ακόμα όμως και με τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά, με τoυς servicers να ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά περί τα 8.000 οικιστικά ακίνητα, από κατασχέσεις, θα χρειαστούν περίπου δυο χρόνια για να φανούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.
Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα
Από την πλευρά των μεσιτών δεν διαφαίνεται πτώση των μισθωμάτων ή των τιμών ακινήτων, αλλά σταθεροποίηση σε υψηλα επίπεδα. Παράλληλα μειώνεται ο όγκος συναλλαγών στις αγοραπωλησίες, ενώ και ενοικιαστήρια που κάποτε γίνονταν «ανάρπαστα» τώρα παραμένουν για περισσότερο χρόνο ανοίκιαστα.
«Τα μικρά διαμερίσματα εξακολουθούν να έχουν υψηλή ζήτηση, από φοιτητές και εργένηδες. Όμως μεγαλύτερα διαμερίσματα δεν νοικιάζονται πλέον τόσο εύκολα. Όταν το μέσο οικογενειακό ακίνητο των 80-100 τ.μ. έχει φτάσει να έχει ζητούμενο ενοίκιο από 800-1000 ευρώ, είναι όλο και πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά να το πληρώσουν», δηλώνει ο κ. Ποταμιάνος.
Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια στις «φθηνές» περιοχές
Όσο για το φαινόμενο της υπέρμετρης αύξησης των ενοικίων σε άλλοτε πιο φθηνές περιοχές, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, το αποδίδει στη μετακίνηση πληθυσμού από όμορους δήμους με ακριβότερες τιμές. «Αν για παράδειγμα έψαχνε κάποιος σπίτι στους Αμπελόκηπους και δεν έβρισκε γιατί δεν έβγαιναν τα χρήματα, θα πήγαινε στην Κυψέλη ή στα Πατήσια που θα ήταν πιο φθηνά». Όμως, η αύξηση της ζήτησης συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα ενοίκια, κάνοντας την «προσιτή στέγη» είδος προς εξαφάνιση.
Έχουν όντως αυξηθεί τα «φέσια» προς τους εκμισθωτές, από ενοικιαστές που δεν μπορούν να πληρώσουν; «Προς το παρόν αυξάνονται τα φέσια στην εφορία. Ο ενοικιαστής θα προτιμήσει να αφήσει την εφορία απλήρωτη, για να μπορέσει να πληρώσει το ενοίκιο και να κρατήσει το σπίτι του», καταλήγει ο πρόεδρος του.