
Επιμένει στο αφήγημα περί «διαχρονικών» και «διακομματικών» ευθυνών στο σκάνδαλο του ΟΕΠΕΚΕΠΕ. Δεν βλέπει ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών του. Τι είπε για τη ΔΕΘ, Οικονομία και εκλογές
Καμία ανάληψη ευθύνης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έκανε ούτε και στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε στο γνωστό κυβερνητικό αφήγημα περί «διαχρονικών» και «διακομματικών» ευθυνών. Και παρ’ ότι εκ νέου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε, περιορίστηκε για άλλη μια φορά μόνο σε αυτήν την παραδοχή, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε τις «ευθύνες» του με μια «βαριά λέξη» (υπονοώντας τη λέξη «αποτύχαμε» που είχε χρησιμοποιήσει), ενώ απέρριψε και με τον πιο επίσημο τρόπο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους δύο πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, που ζητά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, λέγοντας ότι «ποινικές ευθύνες των υπουργών μας δε βλέπουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι «το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι απλά διαχρονικό, είναι διακομματικό, είναι πολιτικό», ενώ υποστήριξε ότι «η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».
Διαβάστε επίσης: «Αυτός είναι ο παίκτης που εξετάζει ο Ολυμπιακός για αντικαταστάτη του Πετρούσεφ»
Αόριστες υποσχέσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει», ενώ επανέλαβε τις αόριστες υποσχέσεις περί επιστροφής των κλεμμένων, λέγοντας ότι «θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας» και ότι «ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά».
Και επιμένοντας στην απόφασή του για μπλοκάρισμα της Προανακριτικής για τους δύο πρώην υπουργούς, στρίβοντας δια της εξεταστικής, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα διευκόλυνε την ενδεχόμενη απόδοση ευθυνών» το «να αποσυρθεί το αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή από τα κόμματα τα οποία το έχουν καταθέσει», ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς αυτή την στιγμή το λέμε ξεκάθαρα. Δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες. Καλούμε τα κόμματα να συμμετέχουν στην Εξεταστική και να αφήσουμε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο», καθώς και ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για προανακριτική. Γιατί ποινικές ευθύνες των υπουργών μας δεν βλέπουμε».
Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ
Και με τη ΝΔ να απορρίπτει την ποινική διερεύνηση για τους δύο πρώην υπουργούς, έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να συντηρήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί «διακομματικών ευθυνών», εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν πιστεύω να υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος να πιστεύει, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στην Κρήτη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη τα οποία είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία. Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτό υποτιμά και λίγο την νοημοσύνη».
Τέλος, στο ερώτημα εφόσον καταδικαστεί ο Κ. Αχ. Καραμανλής, αν θα έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, απάντησε ότι «δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα μιας ποινικής διαδικασίας» και ότι «ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να ζητήσει ο ίδιος αυτή την εξαίρεση. Διότι πιστεύει ότι είναι αθώος και πιστεύει ότι μπορεί να δικαιωθεί μέσα από αυτήν την διαδικασία», καταλήγοντας πως αν καταδικαστεί «είναι προφανής η απάντηση μου».
Αφήγημα για την Οικονομία
Την ίδια ώρα, εκτός των αναφορών στα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα για την Οικονομία, το οποίο ο πρωθυπουργός επιχειρεί και να προωθήσει προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη για τον ίδιο φυγή προς τα μπρος από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας: «Βάζω τάξη στα δημόσια οικονομικά, έχω υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνω την ανεργία, δημιουργώ πλεονάσματα μόνιμα και από αυτά τα πλεονάσματα επιστρέφω ένα μερίδιο πίσω στην κοινωνία».
Η ΔΕΘ
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη ΔΕΘ που για τον ίδιο αποτελεί από εδώ και πέρα το μεγάλο ορόσημο για την προσπάθειά του να αντιστρέψει το κλίμα μέσω των οικονομικών μέτρων και των φοροελαφρύνσεων που πρόκειται να εξαγγείλει. Αναφορικά με τα μέτρα αυτά είπε ότι «ο δικός μας σκοπός αυτή τη στιγμή είναι να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς», καθώς και ότι «δεν θα σας πω τον τρόπο. Εκεί θα στρέψουμε γιατί ακόμα δεν έχουμε καταλήξει, εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας. Έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δεν είναι ευκαταφρόνητος. Δεν είναι και τεράστιος, ακούω κάποια νούμερα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όμως η προτεραιοποίηση ξέρετε των πολιτικών μας ήταν πάντα μια δύσκολη υπόθεση».
Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως «πάντα θα σου ζητάνε περισσότερα από αυτά τα οποία μπορείς να κάνεις. Όμως αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή η προσοχή μας πρέπει να σταθεί στη μεσαία τάξη και πρωτίστως στου μισθωτούς. Σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες κοιτάνε από που θα κόψουν γιατί έχουν υπερβολικά ελλείμματα, άρα η συζήτηση είναι τι δαπάνες θα κόψω, τι φόρους θα αυξήσω, εμείς εδώ πέρα είμαστε στην ανάποδη κατάσταση. Αυτό από μόνο του είναι μια θετική εξέλιξη».
Εκλογές
Επανέλαβε, τέλος, ότι «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Με το ισχύοντα εκλογικό νόμο».