
Ο τρόπος που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επικρίνει τις κυβερνήσεις Καραμανλή στα εθνικά θέματα δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και μπόλικο προβληματισμό για το που μπορεί να οδηγήσει
Η στρατηγική της μηδενικής ανοχής στην κριτική Καραμανλή και Σαμαρά για τα εθνικά θέματα αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά την διαγραφή Σαμαρά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε χθες για πρώτη φορά να βάλλει ευθέως και κατά του Κώστα Καραμανλή, «αδειάζοντας» την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ του 2004 και του 2009.
Η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρώην πρωθυπουργό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αμηχανία αλλά και φόβο στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Η σκέψη και μόνο ενός γαλάζιου εμφυλίου μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή μοιάζει με εφιάλτη που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Αντιπερισπασμός
Οι επικριτές των κινήσεων της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα μιλούν για φθηνό αντιπερισπασμό που δεν δίνει απαντήσεις ούτε για την τουρκική ασυδοσία, ούτε για τις απανωτές προκλήσεις της Λιβύης, ούτε για την στάση που κρατάει τις τελευταίες εβδομάδες η Αίγυπτος. Επισημαίνουν μάλιστα με νόημα πως η κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή και οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν στην ρητορική του ΕΛΙΑΜΕΠ και του σημιτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η χθεσινοβραδινή συνέντευξη ωστόσο του πρωθυπουργού και η ευθεία επίθεση στα πεπραγμένα Καραμανλή προκάλεσε αμηχανία ακόμα και στους πλέον ουδέτερους αυτού του άτυπου εμφυλίου. Το ερώτημα που κυριάρχησε στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών ήταν σε τι ακριβώς αποσκοπούσε αυτή η προσπάθεια αποδόμησης της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ορισμένοι μάλιστα θυμήθηκαν πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περίοδο εκείνη ήταν βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μέλος της Ν.Δ και άρα υπερασπιστής των κινήσεων της κυβέρνησης. Θυμίζουν μάλιστα πως μεταξύ του 2006 και του 2009, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη.
Διαστάσεις
Υπάρχουν όμως και αυτοί που βλέποντας τον άτυπο εμφύλιο να γιγαντώνεται, φοβούνται πως η κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. «Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι Αντώνης Σαμαράς ούτε για την κοινωνία ούτε για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε επίπεδο βάσης όσο και σε επίπεδο στελεχιακό» είπε χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής στο in.
Και πράγματι ο πρώην πρωθυπουργός ακόμα και σήμερα χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού της παράταξης. Όπως εξηγεί γαλάζιο στέλεχος «ο Κώστας Καραμανλής ούτε έχει το φορτίο της διάσπασης της παράταξης, ούτε το παρελθόν σε σκληρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Αντίθετα, παραμένει ένας μετριοπαθής πολιτικός χωρίς κομματικές αξιώσεις αλλά με ειλικρινές ενδιαφέρον για την πορεία της χώρας και της παράταξης».
Οι αναφορές του πρωθυπουργού που προκάλεσαν τις αντιδράσεις ήταν οι εξής: «θα μου θυμίσετε μεταξύ του 2004 και 2009 ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά, γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια. Οπως θυμάμαι, η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και δεν τα κατάφερε», είπε, προσθέτοντας πως «είναι εύκολη η διπλωματία του Twitter, αλλά ειδικά αυτοί που έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα, θα συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικοί και να μη μεταμορφώνονται, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου», μια αναφορά που φωτογράφιζε τον Γιάννη Βαληνάκη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και συνεχίζοντας την κριτική προς προηγούμενες κυβερνήσεις σημείωσε πως «σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική».