Ο ΟΗΕ καλεί την Αίγυπτο να ανατρέψει την θανατική καταδίκη 75 αντιφρονούντων

Ο ΟΗΕ καλεί την Αίγυπτο να ανατρέψει την θανατική καταδίκη 75 αντιφρονούντων

Όπως υποστήριξε η επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ, η δίκη δεν ήταν δίκαιη ενώ επέκρινε την αμνηστία που χορηγήθηκε σε ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Έκκληση για ανατροπή των μαζικών καταδίκων σε θάνατο αντιφρονούντων σε πρωτόδικο βαθμό για την καταπνιγείσα διαδήλωση της αντιπολίτευσης το 2013, απηύθυνε η επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε στα Αιγυπτιακά Εφετεία.

Όπως υποστήριξε η ίδια, η δίκη δεν ήταν δίκαιη ενώ επέκρινε την αμνηστία που χορηγήθηκε σε ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών 75 κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων και γνωστών ισλαμιστών ηγετών, στο πλαίσιο των διώξεων μετά την αιματηρή καταστολή της καθιστικής διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης το 2013, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.

Η Μπατσελέτ τόνισε πως, σε περίπτωση που εφαρμοσθούν οι ποινές, «θα αποτελούν μία χονδροειδή και αναπότρεπτη κακοδικία».

Στην ανακοίνωσή της η ίδια τονίζει πως οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν του δικαιώματος να εκπροσωπηθούν προσωπικά από συνηγόρους, ενώ «η ενάγουσα αρχή δεν παρουσίασε επαρκή στοιχεία για να αποδείξει την ατομική ευθύνη» καθενός τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ