Δολοφονία Φύσσα : Πέντε χρόνια από τη «μαχαιριά» στη δημοκρατία

Δολοφονία Φύσσα : Πέντε χρόνια από τη «μαχαιριά» στη δημοκρατία

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Πάυλος Φύσσας πέφτει νεκρός στο Κερατσίνι από μαχαιριά του Γιώργου Ρουπακιά, μέλους της Χρυσής Αυγής

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Πάυλος Φύσσας πέφτει νεκρός στο Κερατσίνι από μαχαιριά του Γιώργου Ρουπακιά, μέλους της Χρυσής Αυγής.

Η δολοφονία του θα αποδοθεί σε πολιτικά κίνητρα και θα γίνει η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος. Την επόμενη της δολοφονίας, διοργανώθηκαν μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις συμπαράστασης.

Ο Παυλος Φύσσας, γνωστός στην χιπ χοπ σκηνή ως Killah P. Το ψευδώνυμό του σήμαινε «Killah Past», δηλαδή «Δολοφόνος του παρελθόντος», και το υιοθέτησε όταν έφυγε από την εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν. Εμφανίστηκε σε σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας αλλά και σε δισκογραφικές συλλογές στο πλευρό γνωστών ονομάτων.

Μέσω της μουσικής του μιλούσε για την στάση που ακολουθούσε στην ζωή του, για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση. Οι στίχοι του αλλά και η δράση του είχαν μια ιδιαίτερα αντιφασιστική χροιά.

Δούλευε Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος από το 1998 μέχρι το 2003, εκεί όπου δούλευε και ο πατέρας του, ενώ εκείνη την περίοδο ανήκε στο «Συνδικάτο του Μετάλλου».

Το χρονικό…
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013, πήγε στην καφετέρια «Κοράλι» στο Κερατσίνι μαζί με την σύντροφό του, και μαζί με ακόμα 8-10 παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Στο ίδιο μαγαζί βρισκόταν μια παρέα δυο – τριών ατόμων. Μέλος της δεύτερης παρέας ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Υπήρξε ένταση μεταξύ τους και λίγο αργότερα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, δέχθηκε κλίση στις 23:57:42, ότι 50 περίπου άτομα είχαν μαζευτεί με ρόπαλα στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη.

Δυο λεπτά αργότερα, ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Όταν έφτασαν, έξω από την καφετέρια υπήρχε πλήθος 30 ατόμων.

Κάποια μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου οι αστυνομικοί είδαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο. Έφερε τραύμα από μαχαιριά στο στήθος.

Όσο είχε της αισθήσεις του, υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως δράστη. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και βρήκαν το μαχαίρι που είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ρουπακιάς διέσχισε αντίθετα το δρόμο, άφησε το αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς τον Παύλο Φύσσα, τον οποίο μαχαίρωσε εν ψυχρώ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν 34 ετών. Οι γιατροί έκαναν λόγο για χτύπημα από επαγγελματία, που σκοπό είχε να του στερήσει την ζωή, κι όχι να τον τραυματίσει.

Ακολούθησε έρευνα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, η οποία έδειξε ότι υπήρξε συχνή επικοινωνία με ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Η επόμενη μέρα…
Την επόμενη ημέρα οι 35 διαδηλώσεις που οργανώθηκαν είχαν αντιφασιστικό χαρακτήρα. Σε αρκετές από αυτές, όπως στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, σημειώθηκαν επεισόδια. Όλα τα κόμματα καταδίκασαν το συμβάν, ενώ στην βουλη κρατήθηκε κι ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατούνταν στην ΓΑΔΑ, ενώ λίγες μέρες αργότερα, μεταφέρθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή. Στις 28 Σεπτεμβρίου, συνελήφθησαν μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο Παύλος Φύσσας θεωρείται πλέον σύμβολο κατά του φασισμού, εντός κι εκτός Ελλάδας. Το 2014 τοποθετήθηκε άγαλμα του στο σημείο της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με απόφαση του δήμου Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, η οδός Παναγή Τσαλδάρη μετονομάστηκε σε οδό Παύλου Φύσσα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ