Σάλος για την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά του «ληστή» του κοσμηματοπωλείου

Σάλος για την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά του «ληστή» του κοσμηματοπωλείου

Συγκλονίζει βίντεο που δείχνει τον άντρα, που υπό την επήρεια ναρκωτικών προσπάθησε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο, να επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα σπάζοντας τη τζαμαρία και δύο άντρες τον κλωτσάνε με μανία ενώ έχει ειδοποιηθεί η Αστυνομία. Ποιος ήταν ο δράστης

Ποικίλες αντιδράσεις και μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και όχι μόνο- προκάλεσε το περιστατικό με τη ληστεία κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας.

Το γεγονός ότι ο δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών κάτι που είναι εμφανές και από τα πλάνα του βίντεο που κυκλοφόρησε, η βίαιη αντιμετώπισή του από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και έναν ακόμη άνδρα που τον κλοτσούν με μανία όταν αιμόφυρτος προσπαθεί να βγει από το κατάστημα και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει ειδοποιηθεί, και φυσικά η τραγική κατάληξη του δράστη είναι τα δεδομένα στα οποία εστιάζουν οι πολίτες αντιδρώντας και ανοίγοντας συζητήσεις για κρίσιμης σημασίας θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την αυτοδικία, αλλά και την αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων από την Πολιτεία και την κοινωνία.

Στις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το γεγονός ότι ο δράστης, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν ενεργός ακτιβιστής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ (αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος, Τρανς, Ιντερσεξ άτομα). Πρόκειται για τον Ζακ Κωστόπουλο, που προφητικά σε ομιλία του σε εκδήλωση κατά του στιγματισμού οροθετικών ατόμων και sex workers είχε ξεκινήσει με το ερώτημα «Όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον, γιατί κοιτάς από την άλλη;»

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου για τη συμπεριφορά του στον δράστη και μετέπειτα η άσκηση εναντίον του ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που είναι κακουργηματικού βαθμού και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον «έσωσε την τιμή» του κράτους δικαίου και της Δικαιοσύνης.

Τα σοβαρά όμως ερωτήματα στα οποία η Πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να απαντήσουν και να αναλάβουν δράση παραμένουν.

Το σοκαριστικό βίντεο

Σοκάρει βίντεο του Πρώτου Θέματος το οποίο έριξε φως στην υπόθεση με τον θανάσιμο τραυματισμό του δράστη.

Στο βίντεο φαίνεται πως ο άτυχος άντρας, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ βρίσκεται μέσα στο κοσμηματοπωλείο, σπάει την τζαμαρία για να βγει έξω από το κατάστημα και στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τη σπασμένη τζαμαρία, άντρες τον κλωτσάνε. Λίγο αργότερα κατέληξε.

Από το βίντεο έχει αφαιρεθεί ο ήχος κι έχουν θολώσει τα πρόσωπα.

Ποιος ήταν το θύμα Ζακ Κωστόπουλος

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως το θύμα ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, ενεργό μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και του αγώνα κατά του στιγματισμού των οροθετικών ατόμων, αλλά και των sex workers.

«Όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον, γιατί κοιτάς από την άλλη; Δε λέω να παίξεις ξύλο γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο. Για παράδειγμα, την επίθεση που δέχτηκα ως περιστατικό όταν το έγραψα, στο Facebook είχα θεωρητική αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Όμως σκεφτόμουν από όλους εσάς όταν το βλέπετε στο δρόμο, γιατί δεν κάνετε κάτι;» ήταν τα ακριβή λόγια του σε εκδήλωση που είχε συμμετάσχει με τίτλο «Αγώνας κατά του στιγματισμού οροθετικών ατόμων και sex workers» τον Μάρτιο του 2015.

«Αποτρόπαιο ρατσιστικό έγκλημα»

Για «αποτρόπαιο ρατσιστικό έγκλημα» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

«Η απόπειρα ενός ανθρώπου, που είχε το ακαταλόγιστο, καθώς βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο δεν κατέληξε στη σύλληψη του από παρόντες αστυνομικούς (σύμφωνα με μαρτυρίες), αλλά στην αφαίρεση της ζωής του από άτομα, που τον κλωτσούσαν παντού μέχρι θανάτου» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Περίθαλψη για τους εξαρτημένους, όχι λιντσάρισμα και καταστολή» ο Πέτρος Κωνσταντίνου αναφέρει:

 «To λιντσάρισμα του εξαρτημένου ανθρώπου στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος είναι ένα αποτρόπαιο ρατσιστικό έγκλημα. Η απόπειρα ενός ανθρώπου, που είχε το ακαταλόγιστο, καθώς βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο δεν κατέληξε στη σύλληψη του από παρόντες αστυνομικούς (σύμφωνα με μαρτυρίες), αλλά στην αφαίρεση της ζωής του από άτομα, που τον κλωτσούσαν παντού μέχρι θανάτου.

Οι δράστες πρέπει να συλληφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη άμεσα, όπως πρέπει να ερευνηθεί η δράση της ΕΛΑΣ, εκείνη την στιγμή.
Αυτή η ρατσιστική δολοφονία είναι καρπός της στοχοποίησης των εξαρτημένων ως των ανεπιθύμητων παράσιτων, που χαλάνε την εικόνα της Αθήνας- πόλο έλξης του τουρισμού ενώ ταυτόχρονα στοχοποιούνται και για την υποβάθμιση στις πλατείες και τα πάρκα.

Οι εξαρτημένοι στο στόχαστρο αυτής της εκστρατείας δεν απέχουν πολύ από τα να θεωρούνται σκουπίδια που χρήζουν αποκομιδής και μεταφοράς κάπου μακριά. Ακόμη και ο Δήμαρχος Καμίνης μιλούσε στην ειδική συνεδρίαση για τα ναρκωτικά στο Πεδίο του Άρεως, με νοσταλγία για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν εξαφάνισαν όλα «τα ενοχλητικά» άτομα από το κέντρο της Αθήνας, εξαρτημένους και ζητιάνους.

Η εκκένωση του Πεδίου του Άρεως με αστυνομική καταστολή οδήγησε στη μεταφορά των εξαρτημένων σε άλλες πιάτσες θανάτου, στην Πατησίων, στη Βάθης και στη Βαρβάκειο. Ο συγκεκριμένος εξαρτημένος μόλις την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε να παραληρεί και να φωνάζει πάνω σε ένα αυτοκίνητο στην Πλατεία Βάθης.

Στην πραγματικότητα, η επιλογή της καταστολής δυναμώνει τις ρατσιστικές αντιμετωπίσεις και οδηγεί σε λιντσαρίσματα σαν το συγκεκριμένο.

Ο Δήμος της Αθήνας και η περιφέρεια Αττικής με τη συνδρομή τους στις ρατσιστικές αστυνομικές εκστρατείες είναι συνυπεύθυνες για τη στοχοποίηση των εξαρτημένων. Η προτεραιότητα τους να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο δραστηριότητας των επιχειρηματιών, των μεγαλεμπόρων και της τουριστικής βιομηχανίας, ακόμη και με μετακινήσεις «ανεπιθύμητων», δεν αφήνει χώρο παρουσίας για τους κατοίκους, τους φτωχούς, τους εξαρτημένους, τους φοιτητές και τη νεολαία.

Η ευθύνη του Υπουργείου Υγείας είναι τεράστια. Κάνουν τα στραβά μάτια, αντί να επαναφέρουν σε λειτουργία τα προγράμματα περίθαλψης, που πετσόκοψαν οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά, οδηγώντας στους δρόμους και τα παγκάκια τους εξαρτημένους και στην απελπισία τις οικογένειες τους, οι οποίες φορτώνονται όλο το βάρος.

Να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές εκστρατείες κατά των εξαρτημένων. Αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες που η ζωή είναι απάνθρωπη στην πόλη: περικοπές στη δημόσια υγεία, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση που έφεραν τα μνημόνια. Δεν θα κάνει τη ζωή καλύτερη η «ανάπτυξη» για χάρη των επιχειρηματιών του τουρισμού. Να ανοίξουν τώρα όλες οι κλειστές δομές για τους εξαρτημένους, να σταματήσει το κυνηγητό από την Αστυνομία.»

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του κοσμηματοπώλη

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου.

Ο κοσμηματοπώλης οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που είναι κακουργηματικού βαθμού και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ