Στο μάτι του κυκλώνα οι τρεις «σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα

Στο μάτι του κυκλώνα οι τρεις «σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα

Καρτερός, Παππάς και Τζανακόπουλος είναι αναμφισβήτητα ταλαντούχοι άνθρωποι. Ξέρουν να παίζουν μια χαρά το παιχνίδι και να «εκτελούν» (κυριολεκτικά) τα καθήκοντα που τους έχουν ορίσει. Ως ταλαντούχοι έχουν και τις επιτυχίες τους και τις αποτυχίες τους, και τους φίλους αλλά και τους εχθρούς.

Κάθε ηγέτης χρειάζεται τους σωματοφύλακές του. Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο… Ντ’ Αρτανιάν της πάλαι ποτέ Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, να μην έχει τους τρεις δικούς του σωματοφύλακες.

Δεν είναι ακριβώς υπερασπιστές του δικαίου, ούτε οι νέοι Ρομπέν των φτωχών, το αντίθετο μάλιστα ως η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Αλλά είναι οι Ηρακλείς του πρωθυπουργού, που σηκώνουν το βάρος της επιχείρησης προπαγάνδας και σπίλωσης κατά όσων τολμούν να γράψουν ενάντια στην… επάρατη Αριστερά όπως την πλάσαρε τα τελευταία χρόνια ο κ. Τσίπρας. Θα τρίζουν βεβαίως τα κόκαλα των πραγματικών αριστερών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Οι τρεις σωματοφύλακες είναι κατά σειρά σπουδαιότητας ο Θανάσης Καρτερός, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ισως και κατά σειρά ηλικίας, από τον γηραιό άλλοτε δημοσιογράφο και διευθυντικό στέλεχος (και τώρα είναι αλλά… στα κρυφά σε ’’αποκαλυπτική’’ εφημερίδα), στον μεσήλικα πολιτικό που εμφανίστηκε το 2013-14 από το πουθενά κι έγινε το «μεγάλο αφεντικό» του ΣΥΡΙΖΑ, και τέλος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον νεότερο της παρέας, που έκανε σε χρόνο – ρεκόρ την απόσταση Εξάρχεια – Κολωνάκι – Σύνταγμα.

Καρτερός, Παππάς και Τζανακόπουλος είναι αναμφισβήτητα ταλαντούχοι άνθρωποι. Ξέρουν να παίζουν μια χαρά το παιχνίδι και να «εκτελούν» (κυριολεκτικά) τα καθήκοντα που τους έχουν ορίσει. Ως ταλαντούχοι έχουν και τις επιτυχίες τους και τις αποτυχίες τους, και τους φίλους αλλά και τους εχθρούς.

Όπως λένε οι κακές γλώσσες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εσχάτως οι τρεις σωματοφύλακες του Τσίπρα έχουν αποκτήσει μόνον εχθρούς. Σημαίνοντα στελέχη του κόμματος, κι όχι μόνον οι «53+», έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για τη στάση τους, κυρίως για τον Νίκο Παππά ο οποίος λειτουργεί στην κυβέρνηση σαν ένα είδος «θεματοφύλακα» του… «Τσιπρισμού», κατά τον «Μαδουρισμό».

Οποιος τολμά να γράψει κατά του πρωθυπουργού, όποιος επιχειρεί να αναδείξει τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης, τα οποία πληρώνουν τώρα οι τράπεζες, το Χρηματιστήριο και η οικονομία, μπαίνει κατ’ ευθείαν στο στόχαστρο.

Πόσο τυχαίο είναι άραγε ότι η «γραμμή» που δόθηκε στα πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (κι όχι στα troll των 0,60 ευρώ) ήταν η ίδια τις ημέρες αυτές που το Χρηματιστήριο κατέρρευσε; «Φταίει ο νεοφιλελεύθερος Στουρνάρας. Φταίει ο σπεκουλαδόρος Μητσοτάκης. Φταίνε οι διοικήσεις των τραπεζών. Φταίνε όλοι αυτοί οι άθλιοι που θέλουν να περικοπούν οι συντάξεις. Φταίνε κάποιοι αόρατοι εχθροί που κατηγορούν την κυβέρνηση στους δανειστές».

Δεν φταίει βεβαίως ο Τσίπρας και ο Καμμένος που ψήφισαν την περικοπή στις συντάξεις. Δεν φταίει η κυβέρνηση που έβαλε τον Αλέκο Φλαμπουράρη να εποπτεύει τις τράπεζες. Δεν φταίει η κυβερνητική πολιτική που έχει αφήσει αθωράκιστη την οικονομία σε μια χρονική στιγμή που όλοι μιλούν για νέα παγκόσμια κρίση. Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που έχουν δημιουργήσει συνθήκες παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Εν πάση περιπτώσει, η προσπάθεια απόδρασης από την πραγματικότητα είναι πρόβλημα που μόνο το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να λύσει. Ισως να κληθεί να λύσει και τις σοβαρές διαφωνίες που επικρατούν στο κόμμα για την τακτική των τριών σωματοφυλάκων.

Για τον Θανάση Καρτερό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πρόκειται για έναν παρωχημένο δημοσιογράφο τον οποίο μπορεί μεν να εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορεί να είναι ο καθρέπτης της κυβέρνησης με τα δελτία τύπου που εκδίδει. Δεν μπορεί να έχει μόνιμα την εικόνα του συγκρουσιακού με όλους, πλην των «κολλητών» δημοσιογράφων κι εκδοτών με τους οποίους συναντιέται στα καφέ για να δώσει τη γραμμή του Μαξίμου.

Ηδη, τα ίδια στελέχη έχουν ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να τον περιορίσει ή και να τον απομακρύνει γιατί κάνει κακό στην εικόνα που θέλει να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δηλαδή που κάνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά και θέλει να «πλασάρεται» ως ένα διευρυμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αντιπαρατεθεί στη δεξιά.

Το Βατερλώ της ΕΡΤ

Για τον Νίκο Παππά έχουν ειπωθεί πολλά. Οι συγκρούσεις του με τον Νίκο Φίλη για την ΕΡΤ είναι γνωστές, όπως και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κι όχι μόνο μ’ αυτούς καθώς πολλοί στο κόμμα πνέουν μένεα εναντίον του. Ακόμη και με τον Τζανακόπουλο οι σχέσεις του Παππά είναι τρικυμιώδεις. Η κατάντια της ΕΡΤ που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία, είναι έργο Παππά και των κομισαρίων που έχει επιβάλλει στο Ραδιομέγαρο. Τώρα που όλοι πηδάνε από το καράβι που βουλιάζει, καταγγέλλοντας «πάρτι» και παραδιοίκηση, αντιλαμβάνεται όλος ο ελληνικός λαός που πάνε τα λεφτά που δίνει και ποιοι τα διαχειρίζονται.

Μια μόνο φράση για τον Νίκο Παππά, ο οποίος πέραν του θράσους να επιτίθεται κατά πάντων, βάζει και αναλφάβητους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε για τη συμπεριφορά του… Καρδινάλιου Παππά απάντησε: «Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί», υπονοώντας ότι τον… περιμένουν στη γωνία οι σύντροφοί του.

Οσο για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι εμείς, πριν από την τραγωδία στο Μάτι ήταν έξαλλοι μαζί του. «Δεν μπορεί να πρέπει να πάρουμε άδεια από τον Τζανακόπουλο για να μιλήσουμε με τον Τσίπρα. Δεν μπορεί να… κόβει τα ραντεβού ο Δημητράκης που μέχρι χθες δεν είχε πάει πιο πέρα από την πλατεία Εξαρχείων». Αυτά έλεγαν σύντροφοί του την εποχή της παντοδυναμίας Τζανακόπουλου. Μέχρι που ήρθε η «μαύρη ώρα» για την Ελλάδα. Οι 100 νεκροί απαιτούσαν ειδικό επικοινωνιακό χειρισμό και μόλις τον ανέλαβε ο Τζανακόπουλος απλά η αποτυχία ήρθε αναπόφευκτα. Η τραγική εικόνα που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξη με τον Ν. Τόσκα και τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ήταν η αρχή του τέλους της απόλυτης κυριαρχίας του Τζανακόπουλου στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο «Μαξιμάρχης» άρχισε να πέφτει στα μάτια του πρωθυπουργού και πλέον το ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο προσφάτως επανακάμψας στο περιβάλλον, Νίκος Παππάς.

Αυτοί οι τρεις σωματοφύλακες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αλλά όταν κάποιος ρωτά «γιατί ο πρωθυπουργός του κρατά» η απάντηση είναι απλή: «Διότι είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν τη δουλειά».

Σε μια προεκλογική περίοδο με τη μεγαλύτερη πόλωση των τελευταίων 40 ετών (με εξαίρεση ίσως το βρόμικο ’89) μόνο οι Παππάς, Καρτερός και Τζανακόπουλος μπορούν να γίνουν οι ενορχηστρωτές της αντεπίθεσης της κυβέρνησης. Όλα τα όπλα θα πέσουν στο τραπέζι και ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται «μουτζαχεντίν». Ορκισμένους πολεμιστές δηλαδή που θα τα βάλουν με τον «εχθρό», που θα στοχοποιήσουν αντιπάλους –ακόμη και τις οικογένειές τους- που θα ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης τα οποία χρειάζονται για την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ποιοι άλλοι καλύτεροι θα μπορούσαν να γίνουν αιχμή του δόρατος του «ασύμμετρου πολέμου» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση; Γι’ αυτό είναι χρήσιμοι αυτή την ώρα οι κ. Παππάς, Καρτερός και Τζανακόπουλος, παρά τους εχθρούς που έχουν κάνει μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ