Διασφάλιση «μακεδονικής» ταυτότητας ζητούν οι «8» που στήριξαν τον Ζάεφ

Διασφάλιση «μακεδονικής» ταυτότητας ζητούν οι «8» που στήριξαν τον Ζάεφ

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά ασαφές πώς η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα των οκτώ βουλευτών που είπαν το πολυπόθητο «ναι» στον Ζόραν Ζάεφ και τον βοήθησαν να εξασφαλίσει τον «μαγικό αριθμό» 80.

Εγγυήσεις για διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας ζητούν από την κυβέρνηση Ζάεφ οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι υπερψήφισαν την συνταγματική αναθεώρηση στην κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία από τις τρεις που απαιτούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά ασαφές πώς η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα των οκτώ βουλευτών που είπαν το πολυπόθητο «ναι» στον Ζόραν Ζάεφ και τον βοήθησαν να εξασφαλίσει τον «μαγικό αριθμό» 80. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη των οκτώ μελών της αντιπολίτευσης θα είναι ξανά απαραίτητη στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για το Σύνταγμα, όταν ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα χρειαστεί ξανά την πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο κ. Ζάεφ δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι οκτώ βουλευτές έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους σταδιακή υιοθέτηση της νέας ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε εσωτερική χρήση.

Αυτό ενδέχεται να έρθει σε αντίθεση με την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ορίζει πως αφού τεθεί σε ισχύ οι σκοπιανές Αρχές πρέπει να φροντίσουν για την άμεση χρήση του νέου ονόματος σε όλα τα επίσημα «έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ βουλευτές έχουν ζητήσει εγγυήσεις πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα ακυρωθεί εφόσον η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την έναρξη διαδικασίας συμφιλίωσης στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Η είδηση αυτή έρχεται μόλις δύο μέρες μετά το οργιώδες παρασκήνιο της περασμένης Παρασκευής, όπου η διαδικασία της ψηφοφορίας κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα και η κατάσταση στο κοινοβούλιο της γείτονος «μύριζε μπαρούτι».

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, που επικαλείται το Βήμα της Κυριακής, ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε συμπληρώσει τον «μαγικό αριθμό» 80 μέχρι το απόγευμα της ημέρας, γιαυτό και καθυστέρησε την έναρξη της διαδικασίας παραπάνω από 10 ώρες.

Οι πιέσεις έδιναν και έπαιρναν, με στελέχη του αντιπολιτευτικό VMRO-DPMNE, όπως ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, να καταγγέλλουν απειλές και εκβιασμούς, τη στιγμή που πολλοί αδυνατούσαν να πιστέψουν τη διάψευση του εκπροσώπου Τύπου του Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση Ζάεφ είχε αποφασίσει εξαρχής να απομονώσει συγκεκριμένους βουλευτές ο οποίοι βρίσκονταν μακριά από τον πυρήνα του αντιπολιτευτικού κόμματος, αφού αυτοί θεωρούνταν ευκολότεροι «στόχοι».

Δεν ενεπλάκη ποτέ με τον επικεφαλής της αντιπολίτευση, Χριστιάν Μιτσκοφσκι, αφενός για να μην τον νομιμοποιήσει ως συνομιλητή και αφετέρου γιατί γνώριζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση συμβιβασμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ