Δημοσκόπηση: Καλπάζει προς την αυτοδυναμία η ΝΔ – Όχι σε κυβέρνηση «προθύμων» λένε οι πολίτες

Δημοσκόπηση: Καλπάζει προς την αυτοδυναμία η ΝΔ – Όχι σε κυβέρνηση «προθύμων» λένε οι πολίτες

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 18,3%.

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και τη βεβαιότητα που εκφράζεται από το Μαξίμου και κορυφαίους υπουργούς για μη περικοπή των συντάξεων, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται, καθώς το γαλάζιο προβάδισμα επανέρχεται σε διψήφιο επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 18,3%. Αν δούμε την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σκαρφαλώνει» στο 31,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 20%. Η επόμενη Βουλή, βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης θα είναι πεντακομματική ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης… βλέπει υπό προϋποθέσεις αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, 18,3%, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, η ΧΑ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,7%. Εκτός  Βουλής μένει το κόμμα του «Μακεδονομάχου» Πάνου Καμμένου καθώς στη δημοσκόπηση συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 1,2%. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας ενώ η Ένωση Κέντρου καταγράφει 2,2%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 24,5% των πολιτών πιστεύει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ,έναντι 47,9% που εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα και 22% που εκτιμά ότι θα μειωθούν ούτως ή άλλως.

 Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).

Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να λέει όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, με το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ακόμα σε ερώτηση ποιος θα έπρεπε να αποχωρήσει μετά τη σύγκρουση από την κυβέρνηση, ο Νίκος Κοτζιάς ή ο Πάνος Καμμένος το 48,5% απαντά και οι δύο, ενώ σύμφωνα με το 59,7% των ερωηθέντων η παραμονή του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση, βλάπτει την εικόνα της συνολικά αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όχι σε κυβέρνηση «προθύμων» αν φύγει ο Καμμένος

Την ίδια στιγμή, στη δημοσκόπηση καταδεικνύεται ότι ο Καμμένος βλάπτει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης. Το 59,7% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η παραμονή του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση την βλάπτει ενώ οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν, σε ποσοστό 72,2%, ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές και όχι να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία με ανεξάρτητους βουλευτές ή βουλευτές άλλων κομμάτων.

Στο … βάθος αυτοδυναμία

Σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης και βάσει της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, οι ερευνητές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ μπορεί στην επόμενη Βουλή να εκλέγει ακόμη και 160 βουλευτές ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συρρικνωθεί στις 71 έδρες .

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ