Στη βουλή της ΠΓΔΜ το προσχέδιο των τροπολογιών για την αλλαγή του συντάγματος- 1η Δεκεμβρίου η ψήφισή του

Στη βουλή της ΠΓΔΜ το προσχέδιο των τροπολογιών για την αλλαγή του συντάγματος- 1η Δεκεμβρίου η ψήφισή του

Η κυβέρνηση Ζάεφ κατέθεσε στη βουλή τέσσερις τροπολογίες.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατέθεσε στη βουλή το προσχέδιο τροπολογιών του συντάγματος, το οποίο, νωρίτερα σήμερα, υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Η κυβέρνηση Ζάεφ κατέθεσε στη βουλή τέσσερις τροπολογίες.

Ο πρόεδρος της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, συγκάλεσε συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος για την 1η Δεκεμβρίου, για την ψήφιση του προσχεδίου των τροπολογιών.

Η έγκριση του προσχεδίου των τροπολογιών του συντάγματος απαιτεί απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την οποία διαθέτει η κυβέρνηση.

Προηγουμένως, οι τέσσερις τροπολογίες του θα εξετασθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή συνταγματικών θεμάτων, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε για τις 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής, η συζήτηση στην επιτροπή για κάθε μία τροπολογία διαρκεί μέχρι τρεις ημέρες.

Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια το «μπαλάκι» περνάει στην ελληνική πλευρά, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της γείτονος, οι τροπολογίες είναι «διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο, και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα».

Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, όπως διαβεβαίωσε ο Ζάεφ, θα ενυπάρχει σε κάθε άρθρο του συντάγματος, εκτός του άρθρου 36, «λόγω της ιστορικής του διάστασης».

Η δεύτερη τροπολογία συνίσταται στο προοίμιο του συντάγματος, όπου γίνεται εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας). Σ’ αυτό (σ.σ. προοίμιο) επίσης, θα περιλαμβάνεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας (2002), με την οποία τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται η δέσμευση ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.  Μ’ αυτήν, εξήγησε ο Ζάεφ, «παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες, με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ».

Στην τέταρτη τροπολογία, πρόσθεσε, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, επισημαίνεται ότι η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όσων πολιτών κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε, η τροπολογία αυτή εστιάζει στη διασπορά της χώρας και στη φροντίδα του κράτους γι’ αυτήν, η οποία θα πραγματοποιείται εφεξής με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ