Ιερά Σύνοδος: Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία

Κατά τη χθεσινή συνάντηση εκφράστηκε «η αμοιβαία πρόθεση» για συμφωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

«Δεν επιδιώχθηκε, ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία» μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

Διευκρινίζει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση εκφράστηκε «η αμοιβαία πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το ζήτημα αυτό και για τις σχετικές προτάσεις πρόκειται να συγκληθεί ως αρμόδιο Σώμα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας» τονίζει η Ιερά Σύνοδος.

Εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) ‘αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους και του λαού’,

(β) ‘στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους’,

(γ) ‘αναγνωρίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε’,

(δ) ‘η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα’ και

(ε) ‘η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί’».

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει επίσης, ότι αναμένει από όλον τον πολιτικό κόσμο «να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού λαού».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ