Σκάνδαλο στο ΣΕΦ : Πώς απαντά η διοίκηση, τι αποφεύγει να πει

Σκάνδαλο στο ΣΕΦ : Πώς απαντά η διοίκηση, τι αποφεύγει να πει

Μέλη του δ.σ. του Σταδίου διαπραγματεύονταν για τη μίσθωση χώρων που ανήκουν στο ΣΕΦ και παραιτήθηκαν μόνον όταν έπρεπε να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις. Απέφυγε να κάνει δήλωση ο κ. Βασιλειάδης που τους διόρισε.

Σάλος έχει ξεσπάσει με την υπόθεση της ενοικίασης χώρων πέριξ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, δύο στελέχη, οι Ανδρέας Στρατής και Δέσποινα Μακριδάκη, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, τον περασμένο Μάιο μόλις κατάλαβαν ότι το Στάδιο διαθέτει χώρους, που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5χ5, έκαναν το εξής απλό: Ίδρυσαν τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ήταν μέλη του ΔΣ δηλαδή, την «ΣΥΝΔΡΑΣΗ», μία εταιρεία με τη μορφή της ΚΟΙΝΣΕΠ. η οποία πρότεινε στο ΣΕΦ να αναλάβει εκείνη την εκμετάλλευση των χώρων αυτών.

Τελικώς η ΚΟΙΝΣΕΠ αναλαμβάνει την αξιοποίηση των δύο γηπέδων μέχρι το 2020 και δικαίωμα επέκτασης έως το 2021, καταβάλλοντας στο ΣΕΦ το αστρονομικό ποσό των… 4 ευρώ ανά ώρα! Όταν όλοι γνωρίζουν ότι η ενοικίαση σε ιδιώτες αθλούμενους μπορεί να φτάσει έως και 100 ευρώ την ώρα, ή έστω, εφόσον πρόκειται για σωματεία, σε μερικές δεκάδες ευρώ ωριαία.

Ουσιαστικά το ΣΕΦ που έχει στο δ.σ. τους Στρατή και Μακριδάκη παραχωρούσε στην ΚΟΙΝΣΕΠ των ίδιων δύο γήπεδα έναντι πινακίου φακής, διευκολύνοντας την Επιχείρηση να έχει τεράστια περιθώρια κέρδους – ασχέτως εάν τυπικά αυτές οι εταιρίες δεν είναι του κλασικού τύπου διανομής μερισμάτων.

Οταν, όμως, ήρθε η ώρα των υπογραφών, προκειμένου να μην υπάρχει κώλυμα οι Ανδρέας Στρατής και Δέσποινα Μακριδάκη παραιτήθηκαν από το ΔΣ του ΣΕΦ. Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, το ΣΕΦ εκμισθώνει στην ΚΟΙΝΣΕΠ με την επωνυμία ΣΥΝΔΡΑΣΗ τα δυο γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5 καθώς και δυο αποδυτήρια (ανδρών- γυναικών) με σκοπό την διεξαγωγή προπονήσεων και αγώνων ιδιωτών και σωματείων από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και την 31η Αυγούστου 2020 με την διάρκεια της μίσθωσης να ανανεώνεται για ένα ακόμη χρόνο εφόσον ο μισθωτής το δηλώσει ένα μήνα πριν από τη λήξη του συμβολαίου.

Απαντήσεις και υπεκφυγές
Το in.gr απευθύνθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος είχε διορίσει στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΦ του Στρατή και Μακριδάκη. Ο υφυπουργός δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση παραπέμποντας στη διοίκηση του Σταδίου.

Με δήλωσή του στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Νίκος Λύτρας τονίζει για την υπόθεση αυτή:

«Τα δημοσιεύματα για δήθεν προνομιακή μεταχείρηση πρώην μελών του ΔΣ του ΣΕΦ δεν έχουν καμία βάση. Το ΣΕΦ διαθέτει για όλους τους χώρους που προορίζει προς εμπορική εκμετάλλευση ενιαίους τιμοκαταλόγους και προβλέποντας εκπτώσεις για συλλόγους, σωματεία, εταιρείες κοινωνικού χαρακτήρα και οργανώσεις που ασχολούνται με την κοινωνική προσφορά.

Περά από αυτά πάγια τακτική του σταδίου στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του ως δημόσιου οργανισμού είναι η διάθεση χώρων δωρεάν – με καταβολή μόνο των λειτουργικών δαπανών – όταν πρόκειται για σχολεία, κοινωνικές δράσεις, συλλόγους και σωματεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν οι χώροι διατίθενται δωρεάν μπαίνει σαφής όρος στο συμφωνητικό περί αφιλοκερδούς συμμετοχής όλων των μερών.

Τόσο για τα δύο γήπεδα 5χ5, όσο και για τα υπόλοιπα γήπεδα του περιβάλλοντα χώρου, που ανακατασκευάστηκαν πλήρως στο πλαίσιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων (μπάσκετ και βόλεϊ), η εμπορική πολιτική του σταδίου ορίζει ως μίσθωμα 45 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ανά ώρα αν κάποιος ιδιώτης κλείσει τα γήπεδα απευθείας με τον οργανισμό, για τις ώρες αιχμής 20:00 – 23:00.

Αντίστοιχα τις ίδιες ώρες εάν μεσολαβεί μεσάζοντας, αυτός έχει υποχρέωση να καταβάλλει μίσθωμα στο Στάδιο 20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ασχέτως της τιμής που το διαθέτει. Για τις μη εμπορικές ώρες, 16:00- 20:00 που τα γήπεδα μισθώνονται σε ακαδημίες, που παίζουν παιδιά, η μίσθωση είναι 6 ευρώ την ώρα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα αφορά τις ώρες 16:0-20:00, που το γενικό μίσθωμα είναι 6 ευρώ και ο οργανισμός προχώρησε σε μία έκπτωση από το βασικό τιμοκατάλογο του κατά 20% όπως θα έκανε και θα κάνει για οποιαδήποτε άλλη ΚΟΙΝΣΕΠ.

Να σημειωθεί ότι οι τιμοκατάλογοι έχουν διαμορφωθεί από το εμπορικό τμήμα του ΣΕΦ μετά από σχετική έρευνα αγοράς.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ δεν έχει αποκλειστική χρήση των γηπέδων, οι ελεύθερες ώρες μπορούν να μισθωθούν από οποιοδήποτε μεσάζοντα ή τελικό χρήστη βάση τιμοκαταλόγου.

Τέλος να πούμε ότι τα έξι γήπεδα του περιβάλλοντα χώρου, μεταξύ αυτών και τα δύο 5χ5, τα πρωινά 9-1 είναι διαθέσιμα δωρεάν για τα σχολεία που ενδιαφέρονται και το απόγευμα διατίθενται προς εμπορική εκμετάλλευση και είναι διαθέσιμα προς χρήση προς σε κάθε ενδιαφερόμενο».

Είναι φανερό ότι ο κ. Λύτρας αναλύει τα οικονομικά και τον τιμοκατάλογο αλλά δεν αναφέρεται καθόλου στο γεγονός ότι δύο μέλη του δ.σ. διαπραγματεύονταν επί μήνες με τον… εαυτό τους για την παραχώρηση των χώρων του Σταδίου. Και δεν αναφέρεται καθόλου στο γεγονός ότι είναι παράνομη μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή να στήνουν μέλη του δ.σ. του ΣΕΦ μια εταιρεία για να αναλάβουν την εκμετάλλευση χώρων που ιδιοκτήτης είναι το ίδιο το ΣΕΦ.

Και προφανώς δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί η στάση του αυτή με την παραίτησή τους μόλις στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν θα υπογράφονταν οι σχετικές συμβάσεις. Επί μήνες που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση οι κ. Στρατής και Μακριδάκη ήταν μέλη του δ.σ. και αυτό είναι και μη νόμιμο και ανήθικο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ