Κρυφά πεζή μπήκε ο Γκρούεφσκι στην Αλβανία

Προηγουμένως είχε ζητήσει άσυλο στην Ουγγαρία προκειμένου να μη φυλακιστεί.


Κρυφά πεζή μπήκε ο Γκρούεφσκι στην Αλβανία | to10.gr

Πεζή εισήλθε κρυφά στην Αλβανία ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του και ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία προκειμένου να μη φυλακιστεί.

«Ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας Γκεντιάν Μουλάι, ο οποίος διευκρίνισε πως η άφιξή του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα σε Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Μουλάι, ο Γκρούεφσκι πρέπει να διέσχισε πεζή τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή.

Χθες βράδυ, η αλβανική αστυνομία είχε πει πως έφυγε από τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο της ουγγρικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Η αποκάλυψη από την Αλβανία της αναχώρησης του πρώην πρωθυπουργού με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βουδαπέστη, καθώς ενισχύει τις υποψίες ότι οι αρχές της χώρας βοήθησαν ενεργά στη διαφυγή του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Vijesti» της ΠΓΔΜ, που επικαλείται πηγή στη διεύθυνση της αστυνομίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδευόταν από δύο άτομα που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Τρεις ώρες αργότερα «εγκατέλειψε το έδαφος του Μαυροβουνίου από το συνοριακό φυλάκιο Ντομπράκοβο στις 22:16 τοπική ώρα και εισήλθε στη Σερβία επιβαίνοντας σε άλλο αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν επίσης δύο άνδρες με ουγγρικά διπλωματικά διαβατήρια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όταν ρωτήθηκαν από το AFP για τη διαδρομή αυτή, η σερβική αστυνομία και η πρεσβεία της Ουγγαρίας στο Βελιγράδι δεν σχολίασαν.

Το διαβατήριο του Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ, ωστόσο οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη επιδεικνύοντας μόνο τα εθνικά δελτία ταυτότητας.

Ο πρώην ηγέτης του VMRO καταδικάστηκε επειδή είχε λάβει για προσωπική χρήση μια Μερσεντές αξίας 600.000 ευρώ, που είχε αγοραστεί με δημόσιο χρήμα.

Ο Γκρούεφσκι διώκεται για άλλες πέντε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπολιτευόμενων και πολιτών.

Γράψτε το σχόλιο σας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο