Ο Ερντογάν μπαίνει στη Συρία και οι Κούρδοι στρέφονται στον Ασαντ

Ο Ερντογάν μπαίνει στη Συρία και οι Κούρδοι στρέφονται στον Ασαντ

Περιπλέκεται η κατάσταση στη Συρία μετά την έξοδο των ΗΠΑ. Δυνάμεις του Ασαντ μπήκαν στην Μανμπίτζ, καθώς οι Κούρδοι στρέφονται στη Δαμασκό για υποστήριξη, την ώρα που η Τουρκία ξεκινά επιχείρηση στην χώρα.

Περιπλέκεται η κατάσταση στη Συρία μετά την έξοδο των ΗΠΑ. Δυνάμεις του Ασαντ φέρονται να μπήκαν στην Μανμπίτζ, καθώς οι Κούρδοι στρέφονται στη Δαμασκό για υποστήριξη, την ώρα που η Τουρκία ξεκινά επιχείρηση στην χώρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ψυχολογική επιχείρηση» την επέμβαση του συριακού στρατού στο Μανμπίτζ και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασαφής.

Ο Ερντογάν τόνισε την ίδια στιγμή ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας στη Συρία ήταν να κάνει τους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί να «δεχθεί ένα μάθημα» η κουρδική πολιτοφυλακή μέσα στη Συρία.

«Αν οι τρομοκρατικές οργανώσεις εγκαταλείψουν την περιοχή, δεν θα έχουμε τίποτα να κάνουμε εκεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν είχαν τη δικαιοδοσία να ζητήσουν τη βοήθεια άλλων καλώντας τους εκεί και προειδοποίησαν όλα τα κόμματα ενάντια στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Νωρίτερα, ο στρατός της συριακής κυβέρνησης εισήλθε στο Μανμπίτζ και ύψωσε τη σημαία της Συρίας, αφού το YPG κάλεσε τη Δαμασκό να καταλάβει την πόλη, καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει επιχείρηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ κομάντος της Τουρκίας, με πυρομαχικά και στρατιωτικά οχήματα έχουν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν στη Συρία.

Ανησυχώντας για αυτές τις εξελίξεις, οι Κούρδοι φαίνεται ότι στράφηκαν στις δυνάμεις του Ασαντ για υποστήριξη, έπειτα από την εντολή Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Έτσι, έπειτα από την πρόσκληση του YPG οι δυνάμεις του Ασαντ εισήλθαν στην Μανμπίτζ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

Το γεγονός αμφισβήτησε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε η Χουριέτ.

Την ίδια ώρα, για την τύχη της Συρίας έχουν διευρυμένη σύσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας. Σύμφωνα με το sputnik, που επικαλείται ρωσικές πηγές, επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τη Συρία, όπως και η κατάσταση στην πόλη Μαντζίμπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα σχέδια της Άγκυρας για την περιοχή. «Αυτές οι επαφές οργανώνονται για να αποσαφηνιστούν οι περαιτέρω εξελίξεις στη Συρία» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, διευκρίνισε ότι το «μενού» των συζητήσεων θα περιλαμβάνει την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη και την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε την Τρίτη την πρόθεσή του να επισκεφτεί τη Μόσχα τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να έχει «τετ α τετ» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ