Ο «άχαστος» Αλέξης είναι πλέον «αδύναμος» – Η πόλωση και η λάσπη τα τελευταία όπλα πριν τη συντριβή

Ο «άχαστος» Αλέξης είναι πλέον «αδύναμος» – Η πόλωση και η λάσπη τα τελευταία όπλα πριν τη συντριβή

Οι θερμοί διάλογοι στην Κ.Ο. έδειξαν ότι το κλίμα έχει στραβώσει επικίνδυνα κι ότι δεν έχουν μείνει πολλά να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγουν την ήττα. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται για πρώτη φορά αδύναμος να επιβάλει την ατζέντα του.

Ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαψεύσει το χαμό που επικράτησε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Βούτση να παίζουν το ρόλο των «πυροσβεστών», προτού χειροτερεύσει η κατάσταση.

Η εικόνα που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα τις τελευταίες ημέρες είναι εικόνα διάλυσης και κυρίως απογοήτευσης γιατί βλέπουν ότι τίποτε δεν τους πάει καλά στην πορεία προς τις κάλπες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο ημέρες ακυρώθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση, ουσιαστικές ή επικοινωνιακές.

Από την αποκάλυψη του σκανδάλου (αν είναι τέτοιο) με το rebate στα φάρμακα την περίοδο 2006-2010, που έβαλε στο στόχαστρο τη διακυβέρνηση Καραμανλή, μέχρι την καταβολή επιδομάτων για το ενοίκιο ή για παιδιά,

Η βόμβα που έριξε ο Γιώργος Κυρίτσης περί «αθώων» μολότοφ και τα tweets της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Ζορμπά και η κατακραυγή από τους πάντες για την δικαιολόγηση της τρομοκρατίας, ακύρωσαν την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Και ακόμη περισσότερο, πάγωσαν και τις όποιες προσπάθειες έκαναν τα υπόγεια του Μαξίμου και οι… εφημερίδες της κυβερνήσεως να στοχοποιήσουν επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης.

Διχασμός και πόλωση

Ακόμη και η διχαστική αλλά άκρως πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. έδειξε να μην περνά πλέον στην κοινωνία, πέραν μιας συγκεκριμένης, μικρής ομάδας ανθρώπων που επιλέγουν να στοιχίζονται πίσω από τον Πολάκη και τους ακραίους.

Μέσα σε μία ημέρα, η προσπάθεια για μια παλλαϊκή κεντροαριστερή προσπάθεια με την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ακυρώθηκε από τις ιδεοληψίες, τις γκάφες ή τις όποιες αστοχίες κάποιων ακραίων.

Από τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. αναδείχθηκε επίσης η κεντρική γραμμή την οποία θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες. Τη «γραμμή Πολάκη», δηλαδή επίθεση κατά πάντων, με ιταμό πολλές φορές τρόπο και με μια τάση «θυματοποίησης» της κυβέρνησης η οποία πάντα θα εμφανίζεται διωκόμενη από τα… μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ, τους ολιγάρχες κ.λπ. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε για ακόμη μια φορά τον αναπληρωτή υπουργό λέγοντας πάνω – κάτω ότι μόνο το τσιγάρο είναι ατόπημα.

Ούτε λέξη για την παράνομη καταγραφή της συνομιλίας με τον Στουρνάρα, ούτε λέξη για τις αθλιότητες με τους νεκρούς στο Μάτι. Ούτε καν να τραβήξει το αυτί του υπουργού του ο οποίος παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στη Δικαιοσύνη.

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας δεν κατανάλωσε καθόλου χρόνου για να πει μια κουβέντα για τις ευθύνες τις δικές του και του κρατικού μηχανισμού για το Μάτι. Ούτε βρήκε μια λέξη για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ με τον Λαυρεντιάδη στο οποίο εμπλέκεται και ο «κολλητός» του Μαξίμου, Μανώλης Πετσίτης.

Ενέσεις ηθικού

Μόνον ενέσεις ηθικού, διχαστικό λόγο και «ντοπάρισμα» των βουλευτών ενόψει της δύσκολης συνέχειας που έρχεται για όλους. Κι όταν είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο κι ότι τα «μικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα – ένα» οι άλλοι, η ΝΔ, η ελίτ, η συντήρηση κ.λπ. δεν έκανε την αυτοκριτική του για το δικό του «κώνειο» που θα πρέπει να πιει μέχρι το τέλος.

Αυτό που είναι κυρίαρχο πλέον στην κοινή γνώμη είναι ότι ο «άχαστος» είναι πλέον «αδύναμος» πρωθυπουργός. Κι αυτός γιατί πλέον δεν είναι σε θέση να επιβάλει την ατζέντα του. Είτε γιατί η κοινωνία δεν τον ακούει (και δεν φταίνε τα ΜΜΕ γι’ αυτό) είτε γιατί ακόμη και τα καλά της κυβέρνησής του καλύπτονται από το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν αναγκάζονται να απολογηθούν για τον Κυρίτση ή την Λοϊζου, όταν κάνουν στροφή 180 μοιρών για τον Ποινικό Κώδικα και τις τρομακτικά άστοχες ρυθμίσεις του (οι οποίες μάλιστα καλύπτουν τις δεκάδες άλλες πολύ θετικές διατάξεις), τότε έχει πρόβλημα ο πρωθυπουργός και το επικοινωνιακό επιτελείο.

Κι όταν δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές η κυβέρνηση βουλιάζει στον βούρκο που η ίδια έφτιαξε αντί να συζητά για τα μεγάλα διακυβεύματα που έπονται, τότε είναι φανερό ότι ο «άχαστος» δεν μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις.

Και δεν μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι» όπως αυτό αποτυπώνεται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις συζητήσεις που γίνονται μέσα στην κοινωνία. Το γεγονός ότι το Μαξίμου αμφισβητεί τις έρευνες γνώμης αλλά επικαλείται δικές της «μυστικές» που δεν τις ανακοινώνει, δείχνει ότι βρίσκεται σε πανικό.

Το αντίδοτο στην δημοσκοπική κατρακύλα ήταν τα φιλολαϊκά μέτρα, η έξοδος από το μνημόνιο, η συμφωνία των Πρεσπών ως αποτέλεσμα της σπουδαίας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Από την άλλη, όμως, το Μακεδονικό έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, οι βουλευτές δεν μπορούν ούτε στις περιφέρειές του να πάνε και να εξηγήσουν τις θέσεις του, τόσο για την ονομασία όσο και για όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Ηρθε και το πόρισμα για το Μάτι να ενισχύσει την οργή των πολιτών για την ανυπαρξία του κράτους, μια οργή που τις περισσότερες φορές εκφράζεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Μόνο λάσπη στον ανεμιστήρα

Και κάπως έτσι η κυβέρνηση οδηγείται σε μια προεκλογική περίοδο μέχρι τις 26 Μαίου όπου το μόνο όπλο που της απέμεινε είναι η λάσπη στον ανεμιστήρα και η ακραία πόλωση.

Εκτιμούν στο Μαξίμου ότι η γραμμή του ασύμμετρου πολέμου, οι επιθέσεις κατά «ολιγαρχών, ελίτ, επιχειρηματιών, μέσων ενημέρωσης», ακόμη και με αστήρικτες κατηγορίες, θα καλύψει την απογοήτευση, το κλίμα ηττοπάθειας, τις γκάφες ή τις αδυναμίες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα διεξήχθησαν οι χθεσινοί «θερμοί» διάλογοι οι οποίοι, σύμφωνα με όσους ξέρουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αλλωστε, όλοι οι βουλευτές αισθάνονται ότι απειλείται η θέση τους, είτε από μια μεγάλη ήττα του κόμματος είτε επειδή στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να «στριμωχτούν» και οι πολιτικοί γυρολόγοι της δεξιάς ή της κεντροαριστεράς που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όπως λένε καλά γνωρίζοντες «θα έχουμε πολλά θερμά επεισόδια. Το κόμμα είναι υπό διάλυση και ο Σκουρλέτης αδυνατεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε όλη την Ελλάδα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ