Delivery boy του Μαξίμου και του Λαυρεντιάδη ήταν ο «Μανόλο του Παππά»

Delivery boy του Μαξίμου και του Λαυρεντιάδη ήταν ο «Μανόλο του Παππά»

Νέα στοιχεία στο φως από τη Βήμα της Κυριακής. Ο Μανώλης Πετσίτης

«Υγειονομική ζώνη» γύρω από το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη επιχειρείται να στηθεί τις τελευταίες ημέρες, ώστε η διερεύνηση των ευθυνών να μην αγγίξει τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απολήξεις της υπόθεσης φθάνουν ως το Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό πολλές σκέψεις μπορούν να γεννηθούν σχετικά με τη σπουδή αρμόδιων παραγόντων να απαλείψουν πτυχές του σκανδάλου, το οποίο ήδη διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Η ELFE προσπαθεί και πάλι, όπως έκανε στο παρελθόν, με αλλεπάλληλες αιτήσεις προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων να ανατρέψει την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τους όρους πληρωμής του φυσικού αερίου. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα χρειαστεί σύντομα να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της λιπασματοβιομηχανίας.

Αλλαγές από Ζαΐρη και νέα στοιχεία

Την περασμένη Τετάρτη, η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Αννα Ζαΐρη ενημέρωσε την Ολομέλεια της Αρχής για αιφνιδιαστικές οργανωτικές αλλαγές. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια στα μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, αφού, όπως φημολογείται, οι αλλαγές αφορούσαν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων που ερευνώνται από την Αρχή.

Η συγκυρία και η σκοπιμότητα των αλλαγών συνεπάγονται εύλογα ερωτήματα. Ιδίως όταν η κυρία Ζαΐρη, με διαρροές και επιστολές της στα μέσα ενημέρωσης, δημοσιοποίησε το άνοιγμα των λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, προκειμένου να δείξει ότι η Αρχή δεν έχει ολιγωρήσει.

Το μυστήριο πυκνώνει από τα νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια για τα σούρτα φέρτα του Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ. Ο κολλητός φίλος του Νίκου Παππά και έμπιστος για μεγάλο χρονικό διάστημα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έμπαινε στη ΔΕΠΑ για να επισκεφθεί τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου πότε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου, πότε ως ιδιώτης και πότε ως εκπρόσωπος της «ΣΕΝΤΡΟΦΑΡ».

Η CENTROFARO, όπως είναι το πραγματικό όνομα της εταιρείας και όχι όπως το άκουσε ο υπάλληλος στην είσοδο της ΔΕΠΑ ή όπως ίσως το πρόφερε ο Μ. Πετσίτης, είναι μια από τις offshore που χρησιμοποίησε η πλευρά Λαυρεντιάδη προκειμένου να αποψιλώσει την ELFE από τα περιουσιακά της στοιχεία και να τη μετατρέψει σε «κουφάρι».

Οι επισκέψεις που καταγράφηκαν

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος επισκεπτόταν μια δημόσια επιχείρηση και ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου και ως εκπρόσωπος ιδιώτη με τον οποίο η επιχείρηση βρισκόταν – και βρίσκεται ακόμα – σε δικαστική διαμάχη. Και όχι μόνο δεν ενοχλούνταν κανένας, αλλά ο Μ. Πετσίτης με άνεση δήλωνε τις πολλές, διαφορετικές ιδιότητές του στο βιβλίο επισκεπτών της ΔΕΠΑ. Επίσης, άξιον απορίας είναι τι συνεννοήσεις έκανε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που διαρκούσαν οι επισκέψεις του με τον Θεόδωρο Κιτσάκο.

Ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου έμεινε στη ΔΕΠΑ σχεδόν μισή ώρα. Είσοδος 11.14, έξοδος 11.51. Ως εκπρόσωπος του Λ. Λαυρεντιάδη 3 λεπτά – σύμφωνα με το βιβλίο επισκεπτών στις 22/6/2017 μπήκε στις 13.00 και βγήκε στις 13.03! Ως ιδιώτης έμεινε ακόμα λιγότερο. Μόλις 2 λεπτά – είσοδος στις 11.23 και έξοδος 11.25.

 

Ούτε κούριερ να ήταν! Εκτός αν οι συνεννοήσεις είχαν προηγηθεί και ο Μ. Πετσίτης εκτελούσε πράγματι καθήκοντα delivery boy. Για ποια δουλειά όμως; Και άξιζαν οι υπηρεσίες που προσέφερε σε αυτά τα ελάχιστα λεπτά αμοιβή 200.000 ευρώ; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, εκτός από τον Μ. Πετσίτη, θα μπορέσει να δώσει στη Δικαιοσύνη και ο Θ. Κιτσάκος, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ξέσπασε η θύελλα και έδινε τη μια συνέντευξη πίσω από την άλλη προκειμένου να μιλήσει για τις πιέσεις και τις απειλές που δεχόταν, δήλωσε «έχω κρατήσει όλα τα emails και τα χαρτιά». Αρα πλην της μαρτυρίας του θα πρέπει να έχει και πλήρη αποδεικτικά στοιχεία.

Η… σκιώδης CENTROFARO

Ποια είναι όμως η εταιρεία CENTROFARO SERVICES LTD που ως εκπρόσωπός της εμφανιζόταν ο Μ. Πετσίτης; Από τον Δεκέμβριο του 2013, λίγο πριν από την κήρυξη της ALAPIS ABEE σε πτώχευση, η πλευρά Λαυρεντιάδη άρχισε να εμφανίζει ως αντισυμβαλλόμενες με την ELFE εταιρείες-«φαντάσματα» (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, PFIC LTD, CENTRFARO SERVISES LTD, BFS AEBE) με έδρα την Κύπρο.

Ολες οι εταιρείες είχαν την ίδια έδρα, αρχικά στον οδό Θεοφάνους 12, Αθήνα, και έπειτα στην οδό Πεντέλης 34, Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Η CENTROFARO συστάθηκε στις 6/10/2014 στην Κύπρο και έναν μήνα αργότερα άνοιξε υποκατάστημα στην Ελλάδα. Εμφανιζόταν να αναλαμβάνει εργολαβίες στο εργοστάσιο της ELFE, ωστόσο «σκοπός της φέρεται να είναι η ανάληψη του συνόλου του προσωπικού, ώστε να το «δανείζει» κατά περίπτωση στη λιπασματοβιομηχανία» κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Σκιώδες ήταν το πλαίσιο συνεργασίας της με την ELFE, άγνωστα παραμένουν και τα οικονομικά στοιχεία της καθώς δεν δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις παρότι υποχρεούται.

Πληρεξούσιος και νόμιμος εκπρόσωπος της CENTROFARO ήταν ο Πέτρος Πέτρου, πρώην «δημοτικός εργάτης Λευκωσίας Κύπρου», ο οποίος ήταν ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BFS AEBE.

Ο Π. Πέτρου, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, «συγκατοικούσε μαζί με σχεδόν όλα τα μέλη των διοικήσεων όλων των εταιρειών Λαυρεντιάδη σε ένα «κοινόβιο» προφανώς, μια μονοκατοικία στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής, επί της οδού Κωλέττη 8Α».

Το μετοχικό κεφάλαιο των παραπάνω εταιρειών-«φαντασμάτων» ήταν το ελάχιστο νόμιμο, 24.000 ευρώ. Χωρίς προηγούμενη δραστηριότητα, άρχισαν ξαφνικά να εκδίδουν επιταγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Τις επιταγές αυτές προσκόμιζε ως… προκαταβολή για το φυσικό αέριο η ELFE στη ΔΕΠΑ και μάλιστα μεταχρονολογημένες, με ημερομηνία έκδοσης πέντε και έξι μήνες μετά την κατάθεσή τους. Και έτσι εκτοξεύθηκε το χρέος της στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ