Επιχείρηση «πέτα τον Πετσίτη από το τρένο» – Πανικόβλητο το Μαξίμου

Επιχείρηση «πέτα τον Πετσίτη από το τρένο» – Πανικόβλητο το Μαξίμου

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρόλο Πετσίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, τα αναπάντητα ερωτήματα πληθαίνουν.

Σε μια εντυπωσιακή επιχείρηση εκ των υστέρων αποστασιοποίησης από τον Μανόλη Πετσίτη έχει επιδοθεί ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που πληθαίνουν τα στοιχεία για το ρόλο του φίλου του Νίκου Παππά που από σερβιτόρος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια έγινε «σύμβουλος επιχειρήσεων».

Αφορμή για την αντεπίθεση της κυβέρνησης τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως συμπεριλαμβανομένων και αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον γύρω από το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, στο οποίο εμφανίζεται ο Πετσίτης πίσω από τον πρωθυπουργό εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι πλέον φανερό ότι έχει σχηματιστεί ένας καμβάς στον οποίον ο Πετσίτης βρίσκεται παντού. Το Μαξίμου του είχε ανοίξει τις πόρτες, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί τον έχουν από κοντά, ο ίδιος έχει αναλάβει το ρόλο του νταραβεριτζή ενώ στοιχεία, υπόνοιες ή φήμες κάνουν λόγο για ροή μαύρου πολιτικού χρήματος σε λογαριασμούς του πρώην σερβιτόρου.

Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και γι’ αυτό η γραμμή που έχει επεξεργαστεί το επικοινωνιακό επιτελείο είναι ότι ο Πετσίτης είχε μεν σχέσεις με το κόμμα μέχρι και το 2015, αλλά μετά πήρε το δικό του δρόμο και αντί να υπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την «αριστερή κυβέρνηση» άρχισε να εργάζεται για τις επιχειρήσεις με τις οποίες τώρα συγκρούεται η κυβέρνηση.

Σε αυτό επέμεινε και ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που σε συνέντευξή του στο News247 υποστήριξε ότι «η αντιπολίτευση επιδίδεται σε φτηνούς αντιπερισπασμούς. Έχουμε το τεράστιο ζήτημα των θαλασσοδανείων των κομμάτων και το ερώτημα είναι αν θα επιστρέψουν τα λεφτά. Ο Μανώλης Πετσίτης εργάστηκε από τις αρχές του 2016 στον ιδιωτικό τομέα, σε εταιρείες με τις οποίες η κυβέρνηση βρισκόταν σε σύγκρουση και δεν ήταν συνεργάτης μου».

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τις οικονομικές δοσοληψίες και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του κ. Πετσίτη που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας ως δικές του ιδιωτικές υποθέσεις και μάλιστα ερευνώμενες από τη δικαιοσύνη. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς επρόκειτο για «συναλλαγές ιδιωτών, ας προχωρήσουν οι δικαστικές έρευνες, ας βγει ό,τι είναι να βγει».

Βεβαίως οι δικαιολογίες Παππά μόνον αστείες μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς είναι αδύνατον ο Πετσίτης να έφτασε στο… ζενίθ της επιτυχίας του χωρίς υπουργικό σπρώξιμο.

Τα αμείλικτα ερωτήματα παραμένουν

Αλλωστε τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Υπενθυμίζουμε ότι οι αναφορές στο ρόλο του Μανόλη Πετσίτη σε σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου και την υπεράσπιση συγκεκριμένων εταιριών ήρθαν από όσα έχει πει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ Θ. Κιτσάκος.

Ειδικότερα, ο Κιτσάκος που είναι κατηγορούμενος για απιστία επειδή η ΔΕΠΑ τροφοδοτούσε με αέριο τo εργοστάσιο λιπασμάτων της ELFE στην Καβάλα παρότι η τελευταία χρωστούσε πολύ μεγάλα ποσά και ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η πολιτική αυτή ήταν σε συνεννόηση με υπουργούς της κυβέρνησης, έχει αναφερθεί στο πώς είχε δει τον Πετσίτη στο Μέγαρο Μαξίμου: «Εγώ τον είδα στο Μαξίμου, τον έχω δει στο Μαξίμου. Δεν είναι ότι μιλάμε για ένα ιδεατό θέμα. Τώρα ο καθένας τι έκανε εκεί μέσα που αναφερόταν κλπ, λεπτομέρειες δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν ήταν δουλειά μου να το ψάξω».

Μάλιστα, το βιβλίο επισκεπτών της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Θ. Κιτσάκου ότι δεχόταν «επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα» από τον Μ. Πετσίτη, ο οποίος «λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».

Πρόσφατα το «Βήμα της Κυριακής» αποκάλυψε την εγγραφή της 11ης-12ης Απριλίου 2017 στο βιβλίο επισκεπτών της ΔΕΠΑ από όπου φαίνεται ότι ο Μ. Πετσίτης επισκέφθηκε τον Θ. Κιτσάκο από τις 11.14 ως τις 11.51 το πρωί με την ιδιότητα «Μέγαρο Μαξίμου».

Την ίδια περίοδο ο Μ. Πετσίτης εισέπραττε σημαντική αμοιβή, συνολικά περί τις 200.000 ευρώ, από την ELFE συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη.

Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από τα στοιχεία για τις διαδρομές χρημάτων των εταιρειών Λαυρεντιάδη προς διάφορες off-shore στην Κύπρο, όπως και για τη σχέση του με εταιρία διαφημιστικών υπηρεσιών που αναλάμβανε έργα προβολής μεγάλων δημοσίων φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τα στόματα έχουν ανοίξει και τα στοιχεία βγαίνουν σιγά –σιγά σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Οσο κι αν στην Ελλάδα επίσημες αρχές προσπάθησαν να καθυστερήσουν την έρευνα και να εξετάσουν τα στοιχεία που εστάλησαν από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος της Κύπρου.

Επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει όλα αυτά τα στοιχεία ως αποδείξεις ότι ο κ. Πετσίτης ήταν κάποιος που δεν είχε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι από τις αρχές του 2016 ακολουθούσε τη δική του σταδιοδρομία, αφήνοντας και σαφείς υπαινιγμούς ότι μπορεί και να υπήρχαν και παραβατικές πλευρές σε αυτή.

Μόνο που αυτή η κυβερνητική προσπάθεια να υποστηριχθεί το αφήγημα περί της αποστασιοποίησης του Πετσίτη από τον ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει πάνω σε όλες τις μαρτυρίες και αναφορές που παραπέμπουν στο ακριβώς αντίθετο, δηλαδή σε μια συνεχιζόμενη δράση του Πετσίτη για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλωστε, τα μέχρι τώρα στοιχεία της υπόθεσης είναι πολύ σοβαρά. Παραπέμπουν σε ένα φάσμα πρακτικών που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα και αφορούν αυτούς που αναλαμβάνουν το ρόλο του ενδιάμεσου ανάμεσα στα κόμματα και τους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης για χρηματοδοτήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία του «μαύρου πολιτικού χρήματος». Γι’ αυτό το λόγο και πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά αυτή η υπόθεση.

Όσο κατανοητή και εάν είναι η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να αποσείσει τις υποψίες για διαδρομές «πολιτικού χρήματος» που αγγίζουν και το κυβερνών κόμμα, ιδίως σε μια περίοδο όπου στη δημοσιότητα κυριαρχεί ο θόρυβος από τη παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ του Πέτρου Κόκκαλη, εκπροσώπου ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, το πρόβλημα παραμένει. Γιατί σε τελική ανάλυση το «ηθικό πλεονέκτημα» οφείλει να αποδεικνύεται στην πράξη.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι άλλωστε και η «απόσυρση» Πετσίτη. Δεν έχει μιλήσει καθόλου ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, είναι εξαφανισμένος κάπου στη Λάρνακα και δεν βγαίνει ούτε τον εαυτό του να υπερασπιστεί. Μοιάζει με σκόπιμη «εξαφάνισή» του μέχρι να δει η κυβέρνηση πώς θα μπαλώσει όλη αυτή την κατάσταση. Και σαφώς στην πιο δύσκολη θέση είναι ο Νίκος Παππάς ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να εξοργίζει και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ή έχουν αρχίσει να τον «αδειάζουν» όλοι προκειμένου να βγουν από το κάδρο και αν χρειαστεί θα τον «θυσιάσουν» για να γλιτώσει όποιο από το ηθικό πλεονέκτημα έχει απομείνει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ