Σεισμός στην Ταϊβάν: Βίντεο που «κόβουν» την ανάσα

Σεισμός στην Ταϊβάν: Βίντεο που «κόβουν» την ανάσα

Η στιγμή του ισχυρού σεισμού στην Ταϊβάν σε βίντεο και φωτογραφίες - Οδηγός γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, όταν ένας βράχος πέφτει με ορμή στο οδόστρωμα - Τραυματίστηκαν τουρίστες.

Τη στιγμή του ισχυρού σεισμού στην Ταϊβάν, που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, κατέγραψαν κάμερες από κυκλώματα ασφαλείας.

Τα 6,1 Ρίχτερ που έπληξαν τη νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας και συγκεκριμένα την παραθαλάσσια πόλη Χουάλιεν προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους, αλλά και σε εκατοντάδες τουρίστες.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα της νήσου Ταϊπέι, όπου ταρακουνήθηκαν πολλά κτίρια.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13:01 τοπική ώρα (08:01 ώρα Ελλάδας). Όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, από τον ισχυρότατο σεισμό δεν προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις τουρίστες. Την ώρα του σεισμού επικράτησε πανικός, όλα τα σχολεία εκκενώθηκαν, ενώ έσπασε και ένας σωλήνας νερού στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Χουάλιεν.

Ενα συγκλονιστικό βίντεο δε, καταγράφει έναν οδηγό που γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, όταν ένας βράχος πέφτει με ορμή στο οδόστρωμα. Το περιστατικό σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο 8 που οδηγεί στο Εθνικό Πάρκο Taroko. Όταν ο οδηγός αντιλαμβάνεται ότι η Γη σείεται, προσπαθεί να βγει από τον αυτοκινητόδρομο και να σταματήσει, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει και η φωτογραφία με ένα μεγάλο ουρανοξύστη που «κόπηκε» στα δύο.

taivan_ktirio

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά σε σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και δοκιμάζεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εξαιτίας ισχυρού σεισμού το 2016. Μια ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους το 1999.

taiwan-quake
Ένας τραυματισμένος τουρίστας από την Μαλαισία δέχεται τη φροντίδα από τους διασώστες

Οι σεισμοί που «χτύπησαν» την Ταϊβάν

Η Ταϊβάν βρίσκεται σε σεισμικά ενεργή ζώνη. Οι γεωλόγοι έχουν εντοπίσει 42 ενεργά ρήγματα στο νησί, αλλά οι περισσότεροι από τους σεισμούς που εντοπίστηκαν στην Ταϊβάν οφείλονται στη σύγκλιση της πλάκας των Φιλιππίνων και της Ευρασιατικής πλάκας στα ανατολικά του νησιού. Οι περισσότεροι από τους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ταϊβάν συμβαίνουν στην πραγματικότητα από την ανατολική ακτή και προκαλούν μικρές ζημιές, ενώ μικρότεροι σεισμοί κάτω από το ίδιο το νησί έχουν ιστορικά αποδειχθεί πιο καταστροφικοί.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ταϊβάν ήταν το 1624, έτος ίδρυσης της ολλανδικής Formosa. Μεταξύ του 1901 και του 2000 υπήρχαν 91 μεγάλοι σεισμοί στην Ταϊβάν, από τους οποίους οι 48 είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν άνθρωποι. Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός ήταν ο σεισμός του 921, ο οποίος έπληξε τις 21 Σεπτεμβρίου 1999 και ζήτησε 2.415 ζωές. Πολλά σύγχρονα κτίρια στην Ταϊβάν έχουν κατασκευαστεί με ασφάλεια στο σεισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊπέι 101, η οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει τις διπλές προκλήσεις του να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να αντέχει σεισμούς, αλλά αρκετά άκαμπτη ώστε να αντισταθεί στη διάτμηση του ανέμου.

Πηγή: Protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ