Ανατροπή στο προεκλογικό σκηνικό φέρνουν οι αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ για την τραγωδία στο Μάτι

Ανατροπή στο προεκλογικό σκηνικό φέρνουν οι αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ για την τραγωδία στο Μάτι

Το ρεπορτάζ του Αλέξη Παπαχελά για την τραγωδία στο Μάτι που έδειξε χθες η τηλεόραση του ΣΚΑΪ δεν ήταν απλώς μια γροθιά στο στομάχι. Οταν ακούς τους τρομοκρατημένους κατοίκους, ορισμένοι εκ των οποίων μπορεί και να χάθηκαν στη φωτιά, να εκλιπαρούν τους πυροσβέστες να σπεύσουν να τους βοηθήσουν και εκείνοι ανήμποροι να τους ζητούν να κάνουν υπομονή, αισθάνεσαι οργή.

Και αυτό ήταν το συναίσθημα των τηλεθεατών χθες το βράδυ, όταν έζησαν ξανά, λεπτό προς λεπτό, την τραγωδία στο Μάτι.

Ήταν και μια συγκλονιστική επιστροφή της μνήμης, και για όσους θέλησαν να ξεχάσουν την τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού, οτι το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση, στάθηκαν τελείως ανίκανοι να προστατεύσουν τις ζωές των ανθρώπων, στο Μάτι και το Νέο Βουτζά.

Το ρεπορτάζ δεν ήταν απλώς ένα σοκ, για το πόσο ανίκανες στάθηκαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Για την αδυναμία συντονισμού, για τις ελλείψεις, για το χάος στις επικοινωνίες, για το αλαλούμ που επικρατούσε στην Πυροσβεστική και οδήγησε στον θάνατο 102 ανθρώπων.

Ήταν ταυτόχρονα και μια μεγάλη ανατροπή στο προεκλογικό κλίμα των ημερών. Το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και του Αλέξη Παπαχελά δημιουργεί νέα δεδομένα για τις εκλογές που έρχονται. Αλλάζει το κλίμα και το πλαίσιο της αντιπαράθεσης.

Οι κόντρες για τις δηλώσεις Πολάκη, για το ντιμπέιτ που θα γίνει ή δεν θα γίνει, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Εurogroup, για την πρόταση μομφής ή το αφορολόγητο, μοιάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στο μέγεθος του θανάτου. Και φυσικά, όσα αποκαλύφθηκαν θα ρίξουν τη σκιά τους και στη συζήτηση που θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει τις αποκαλύψεις. Την τραγωδία που έζησε όλη η Ελλάδα. Και επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και τις ευθύνες, φυσικά, της κυβέρνησης. Επαναφέρει κυρίως στη συλλογική μνήμη την «επικοινωνιακή σύσκεψη» των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της τραγωδίας, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Όταν πλέον είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί -και το ξέρουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού- και όμως η σύσκεψη γίνεται ενώπιον της κάμερας της ΕΡΤ, χωρίς να ακουστεί κουβέντα. Κουβέντα για τα θύματα της τραγωδίας που βρίσκονται διάσπαρτα μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της σύσκεψης. Ακόμα δεν έχουν προλάβει να τους μαζέψουν.

Η δήλωση του πυροσβέστη, στο υλικό που έβγαλε στον αέρα η έκτακτη εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και ο Αλέξης Παπαχελάς, ότι «υπάρχουν νεκροί αλλά δεν τους ανακοινώνουν», θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων των τηλεθεατών που καθηλώθηκαν χθες βράδυ στις οθόνες τους. Και δεν θα ξεχαστεί, φυσικά, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Η αποκάλυψη ότι στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής μετρούσαν 13 νεκρούς πολύ ώρα πριν συγκληθεί η σύσκεψη και αυτό το απέκρυψαν από την ενημέρωση του πρωθυπουργού -αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται σήμερα οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα- επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και στην πορεία προς τις κάλπες την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της προστασίας της ζωής των πολιτών.

Το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, κυρίως δε για τις περιφερειακές εκλογές, αλλάζει δραματικά. Το επεσήμανε στην πρώτη του αντίδραση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αφιέρωμα στο Μάτι

«Ανατρίχιασα βλέποντας χθες το αφιέρωμα του Αλέξη Παπαχελά για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Τρία πράγματα ήρθαν αμέσως στο μυαλό μου.

Πρώτον, πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας.

Δεύτερον, με συγκλόνισε η αξιοπρέπεια των απλών πολίτων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο. Αλλά και των συνεπών κρατικών λειτουργών που μάταια έψαχναν έναν υπεύθυνό να τους πει τι να κάνουν. Σκύβω το κεφάλι μου με σεβασμό. Τίποτε άλλο.

Τρίτον, μας περιμένει πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να βάλουμε σε τάξη ένα διαλυμένο κράτος που δεν υπηρετεί τον πολίτη. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε προχθές και δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια νέα συμφορά.

Δουλεύουμε πολύ μεθοδικά ένα σχέδιο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής. Εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό. Και κυρίως αξιοποιώντας τους ικανότερους, μακριά από κομματικές παρωπίδες».

Θεωρίες συνωμοσίας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν, φυσικά, και θέμα χρόνου να αρχίσουν οι θεωρίες συνωμοσίας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα της μετάδοσης της εκπομπής. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Κώστα Ζαχαριάδη, που άφησε υπονοούμενα για τους λόγους που μεταδόθηκε η εκπομπή προεκλογικά.

«Είμαι τόσο συγκλονισμένος με αυτά που συνέβησαν στο Μάτι, αλλά δεν καθορίζεται η στάση μου από μια εκπομπή, που επιλέγει να ανοίξει αυτό το θέμα, με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη προσέγγιση 20-25 μέρες πριν από τις εκλογές», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Σκληρή ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ

«Τα ντοκουμέντα που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι και το απέκρυψαν όταν έκαναν την περιβόητη συνέντευξή τους», αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Και τονίζει ότι «δεν πρόκειται μόνο για επίδειξη κυνισμού και αναλγησίας, αλλά για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των πολιτών».

«Οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες. Οφείλει να τις αναλάβει! Σε κάθε περίπτωση, θα τις αποδώσουν οι πολίτες. Δεν ξεχνούν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ