Exit poll: Στο +8.5% η Νέα Δημοκρατία

Exit poll: Στο +8.5% η Νέα Δημοκρατία

Στο 100% των exit poll η διαφορά είναι σαρωτική για τη Νέα Δημοκρατία. Εντός ευρωβουλής ο Βελόπουλος. Το παλεύει ο Βαρουφάκης

Στο 100% του δείγματος των exit poll η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με την ετυμηγορία των Ελλήνων στις σημερινές ευρωεκλογές- εκτοξεύεται στις 8,5 μονάδες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό από 32,5-34,5% έναντι ποσοστού από 24-26% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό από 7,2-8,2%. Το ΚΚΕ φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 5-6%, η ΧΑ από 4-5% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επίσης μεταξύ 4-5%.

Εντός διαδικασίας Ευρωβουλής είναι ίσως και το ΜΕΡΑ 25 με τα ποσοστά του να κυμαίνονται απο το 2,2% ως το  3,2%

Επιβεβαιώνεται το σαφές προβάδισμα της ΝΔ και μετά την επεξεργασία στο 100% του δείγματος που συνέλεξαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων για το Exit Poll του One Channel.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του Exit Poll:

Νέα Δημοκρατία: 32,5% – 34,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 24% – 26%
Κίνημα Αλλαγής: 7,2% – 8,2%
ΚΚΕ: 6% – 5%
Χρυσή Αυγή: 4% – 5%
Ελληνική Λύση: 4% – 5%
ΜεΡΑ25: 2,5% – 3,2%
Ποτάμι: 1% – 2%
ΑΝΕΛ : 0,5% – 1%
Ένωση Κεντρώων: 1% – 2%

 

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 19:00 τα πρώτα αποτελέσματα του κοινού exit poll για τα κανάλια Alpha, ANT1, Open Beyond, Star και ΣΚΑΪ, που για λογαριασμό του ΣΚΑΙ ανέλυσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων PULSE τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 32% – 36% 

ΣΥΡΙΖΑ: 25% -29%  

Κίνημα Αλλαγής: 7% – 9% 

ΚΚΕ: 5% – 7% 

Χρυσή Αυγή: 5% – 7%

Ελληνική Λύση: 2,5% – 4,5% 

Βάσει αυτών, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυμανθεί από 3% έως 7% υπέρ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η διαφορά του 3% προκύπτει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει το ανώτερο ποσοστό που του δίνεται (29%) και η ΝΔ το μικρότερο (32%).

Τα πρώτα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Διευκρινίζοντας εξαρχής ότι πρόκειται για δημοσκοπικό εύρημα, το οποίο μπορεί να είναι το καλύτερο που έχουμε μέχρι στιγμής, αλλά προκύπτει από έρευνα και όχι από τα πραγματικά αποτελέσματα ο κ. Γιώργος Αράπογλου της PULSE, εξήγησε ότι το εύρος μεταξύ του υψηλότερου και χαμηλότερου ποσοστού για κάθε κόμμα είναι ακόμη μεγάλο καθώς προς το παρόν έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των συνεντεύξεων των exit poll. Γύρω στις 21:00 όπως εξήγησε, θα υπάρξει και η δεύτερη εκτίμηση των exit poll.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα δύο κόμματα κινήθηκαν στα υψηλότερα ποσοστά με βάση τα όσα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, γεγονός που δείχνει ότι η πόλωση των τελευταίων ημερών… απέδωσε.

Στους κερδισμένους καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ, που εμφανίζεται τρίτη δύναμη. Μάλιστα η ασφαλής διαφορά του από την Χρυσή Αυγή δείχνει ότι ευτυχώς την εκτοπίζει από την τρίτη θέση. Η ασφάλεια του συμπεράσματος αυτού έγκειται στο ότι το χαμηλότερο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ (7%) είναι το υψηλότερο της Χρυσής Αυγής.

Σε ότι αφορά τις εκπλήξεις των ευρωεκλογών, για τους ειδικούς η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου αποτελεί μεν έκπληξη δεδομένου του τι πρεσβεύει, ποια είναι η πολιτική και κυρίως η τηλεοπτική καριέρα του, ωστόσο σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου καιρού έδειχνε ότι θα πάρει αξιοσημείωτα ποσοστά. Στην ερώτηση από που αντλεί ποσοστά, ο κ. Αράπογλου είπε ότι παίρνει από Χρυσή Αυγή, από Ένωση Κέντρου, αλλά και από τα δύο πρώτα κόμματα.

Αντιθέτως, το ΜΕΡΑ25 αποτέλεσε έκπληξη αφού εμφάνιζε πολύ χαμηλά ποσοστά μέχρι πρότινος.

Θεοδωρικάκος: Σημαντική ήττα ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα πρώτο σχόλιο του για το exit poll ο έμπειρος στις δημοσκοπήσεις Τάκης Θεοδωρικάκος, που διατελεί σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ότι αναμένει ποια ακριβώς θα είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από αυτό θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, πρόκειται για μια νίκη της ΝΔ, την πρώτη μετά από το 2012 και μετά από τέσσερις απανωτές ήττες. Τα ποσοστά της ΝΔ, σημείωσε ο ίδιος, είναι πάνω από αυτά που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κερδίσει στις ευρωεκλογές του 2014 (22,72%) και στις εθνικές εκλογές (27,81%).

Μάλιστα είπε ότι αν τα ποσοστά αυτά που καταγράφονται στο exit poll επαληθευτούν τότε φέρνουν τη ΝΔ σε απόσταση βολής από την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές διεξαχθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σημαντική ήττα, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Αντίθετα, πρόσθεσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε καθαρή νίκη και ο λαός του την έδωσε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί η ΝΔ όσο η συζήτηση περιορίζεται στα exit poll και με την ελπίδα ότι τα πραγματικά αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν την εικόνα.

Η ΝΔ σε μια πρώτη αντίδραση μιλά για μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελείται στη χώρα, σημειώνοντας ότι από σήμερα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί αδιαμφισβήτητη ήττα.

Σπεύδει βέβαια να τονίσει ότι τα exit polls αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ωστόσο δεν παραλείπει να θυμίσει ότι ο κύριος Τσίπρας ήταν που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την αμηχανία της πρώτης στιγμής, παραπέμπουν στα επίσημα αποτελέσματα, ενώ εμμέσως πλην σαφώς διαψεύδουν ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ωστόσο αν η διαφορά είναι όντως 7 μονάδες, σαφώς προκύπτει ζήτημα και κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την άσκηση του κυβερνητικού έργου και τη συνύπαρξη στη Βουλή με τη ΝΔ ίσως αφόρητη, αφού η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ζητά συνέχεια εκλογές κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο που ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε τη ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές του 2014 και το ποσοστό που είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην τολμήσει να δεσμεύσει σε τίποτα την χώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ