To «Γιαβούζ» έξω από τη Ρόδο, η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη, ο Τσίπρας προειδοποιεί την Αγκυρα

To «Γιαβούζ» έξω από τη Ρόδο, η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη, ο Τσίπρας προειδοποιεί την Αγκυρα

Μύλος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τη δραστηριότητα των γεωτρυπάνων - Την ίδια ώρα εξελίσσεται μπρα ντε φερ δηλώσεων μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας.

Η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων συνεχίζεται. Ο «Πορθητής» κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο, το Γιαβούζ βολτάρει στην περιοχή της Ρόδου κι ετοιμάζεται κι αυτό να προχωρήσεις σε προκλητικές εργασίες.

Οπως μετέδωσε το philnews.gr, το «Γιαβούζ» έπλεε το μεσημέρι στο Αιγαίο, κοντά στα τουρκικά παράλια, στην περιοχή της Μαρμαρίδας, όπως φαίνεται και από τον χάρτη του marinetraffic.com. Το πλοίο δεν έμεινε απαρατήρητο, καθώς ήταν ορατό και στην Ρόδο κάτι που φαίνεται από φωτογραφία που δημοσίευσε το protothema.

Στην Άγκυρα δηλώνουν ότι το Γιαβούζ θα επιχειρήσει γεώτρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της Κύπρου. Η Άγκυρα έχει προγραμματίσει την έναρξή της στις αρχές Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Eξάλλου, η Κύπρος βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, καθώς το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) παραμένει δυτικά του Ακάμα, ενώ το Μπαρμπαρός πηγαινοέρχεται στα νότια του νησιού για σεισμογραφικές έρευνες.

To μήνυμα Τσίπρα

Να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο προειδοποιεί την Αγκυρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ 3 και θα προβληθεί στις 10.00 απόψε.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει «απόλυτα δικαιωμένος» για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημειώνει πως η επίλυση του Μακεδονικού αναβάθμισε τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της χώρας και ήταν αυτό που συνέβαλε στο να υπάρξει η μεταστροφή του διεθνούς παράγοντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των εθνικών μας θέσεων. Με αποτέλεσμα την ξεκάθαρη, σαφή και αυστηρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, «που είναι μια μεγάλη εθνική διπλωματική νίκη της Ελλάδας και της Κύπρου». Κατηγορεί, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ανεύθυνη και υποκριτική στάση» απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Απειλεί η Τουρκία

Η Τουρκία, παρά τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ και ευρωπαίους ηγέτες,  δείχνει να αψηφά τους πάντες φτάνοντας αυτή τη φορά στο σημείο να προειδοποιήσει την ΕΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μία «ενδεχόμενη απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ θα ήταν λάθος».

Πιο συγκεκριμένα, τουρκικό non paper αναφέρει πως «μία ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ θα ήταν λάθος», προειδοποιώντας μάλιστα ότι «θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην αποδυναμωμένη εικόνα που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε ως προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Σύμφωνα με αποκάλυψη του Φιλελεύθερου Κύπρου, το  τουρκικό non paper αναφέρει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Επί της ουσίας, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους, οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν σε νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αφού, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου,  επικαλείται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό non paper. Και καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της Ε.Ε…

Το τουρκικό non paper ζητά από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, ενώ προειδοποιεί για επιδείνωση τόσο των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την ίδια ώρα, η Βρετανία επιχειρεί να αποδομήσει τη δήλωση στήριξης της Φεντερίκα Μογκερίνι (!) προς τη Λευκωσία, διατυπώνοντας πίσω από κλειστές πόρτες τον ισχυρισμό ότι «έχει νομικά κενά», κάτι που όπως πληροφορούμαστε, έχει ως αποτέλεσμα η Ε.Ε. να αναφέρεται «σε έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ