Τρεις πνιγμοί σε πισίνες σε ένα 24ωρο: Τι λένε τα διεθνή μέσα – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Τρεις πνιγμοί σε πισίνες σε ένα 24ωρο: Τι λένε τα διεθνή μέσα – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Σοκ στο πανελλήνιο αλλά και στις χώρες καταγωγής των δύο αδελφών που έχασαν τη ζωή τους στη Ρόδο και του 8χρονου κοριτσιού στη Χερσόνησο έχουν προκαλέσει οι τρεις πνιγμοί σε πισίνες ξενοδοχείων, μόλις μέσα σε ένα 24ωρο

Σοκ στο πανελλήνιο αλλά και στις χώρες καταγωγής των δύο αδελφών που έχασαν τη ζωή τους στη Ρόδο και του 8χρονου κοριτσιού στη Χερσόνησο έχουν προκαλέσει οι τρεις πνιγμοί σε πισίνες ξενοδοχείων, μόλις μέσα σε ένα 24ωρο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τους τρεις θανάτους είναι πολλά ενώ οι δύο αυτές τραγωδίες φέρνουν στην επιφάνεια και το ζήτημα των αδειών που δίνονται για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών στα ξενοδοχεία αλλά και την ανάγκη να είναι πάντα – όταν αυτές είναι σε λειτουργία – ναυαγοσώστης προκειμένου να επιβλέπει όσους κολυμπούν.

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό συνέβη σε πισίνα ξενοδοχείου στη Χερσόνησο. Ένα 8χρονο κοριτσάκι από το Ισραήλ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πνίγηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου διέμενε με την οικογένειά του.

Το κοριτσάκι από το Ισραήλ κολυμπούσε στην πισίνα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες έχασε τις αισθήσεις του.

Το παιδί ανασύρθηκε από το νερό και άμεσα με τη συνοδεία γιατρού μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου δυστυχώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν καμία συνδρομή καθώς είχε ήδη χάσει τη ζωή του.

Στη Ρόδο, ακόμα να συνέλθει η τοπική κοινωνία από την τραγωδία με τις δύο γαλλίδες αδελφές 16 και 19 ετών που βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου. Τα στοιχεία της τραγωδίας σοκάρουν καθώς – όπως τόνισαν οι γονείς – τα δύο κορίτσια δεν ήξεραν κολύμπι.

Η οικογένεια ήρθε στο νησί  για διακοπές μαζί με άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός τα δύο κορίτσια 16 και 19 ετών που πνίγηκαν, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα η γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10μόλις ετών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Από τις επίσημες μαρτυρίες προκύπτει ότι η εξαμελής  οικογένεια είχε γευματίσει κανονικά λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Από το τραπέζι του εστιατορίου αποχώρησαν λίγο μετά τις; 3 και μισή ενώ στη συνέχεια πήγαν στα δωμάτιά τους.

Αμέσως μετά τις 5 όμως, σύμφωνα με πληροφορίες,  οι δύο από τις 4 αδελφές μετέβησαν στο χώρο της πισίνας.
Στη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΡΟΔΙΑΚΗ, οι νεαρές γευμάτισαν και πάλι γλυκά και άλλα σνακ από μπουφέ που υπήρχε στο ξενοδοχείο, όπως προκύπτει και από τις κάμερες ασφαλείας.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Το ξενοδοχείο διαθέτει τρεις πισίνες. Τα  κορίτσια επειδή δεν ήξεραν προφανώς κολύμπι, προτιμούσαν την πισίνα με βάθος 1 μέτρο και 20 εκατοστά. Λίγο μετά τις 6 και 10 έφθασαν εκεί. Όμως δυστυχώς,δεν βρήκαν ελεύθερη ξαπλώστρα στην πισίνα αυτή και αναγκάστηκαν να πάνε στην αμέσως μεγαλύτερη, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 2 μέτρα.

Εκεί, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αφού μπήκαν μέσα, εκτιμάται ότι πανικοβλήθηκαν όταν έφθασαν σε σημείο που δεν πατούσαν τα πόδια τους στον πάτο και τότε δυστυχώς ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τραγωδίας: Η μία προσπαθούσε να κρατηθεί ή να σώσει την άλλη και δυστυχώς επήλθε το μοιραίο.΄

Ο ναυαγοσώστης είχε σχολάσει στις 6 το απόγευμα

Ο ναυαγωσώστης, όπως έγινε γνωστό, είχε σχολάσει στις 6 το απόγευμα και το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε και έφθασε στο σημείο στις 6.20. Εντόπισε την μία η οποία είχε παλμούς και την οποία επιχειρούσαν να επαναφέρουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Οι γονείς αναζήτησαν και τη δεύτερη αδελφή. Νόμιζαν ότι βρίσκονταν στο δωμάτιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, ούτε οι γονείς ούτε κανείς άλλος είχε δει δυστυχώς ότι λίγα μέτρα παραπέρα στον πάτο της πισίνας βρίσκονταν νεκρή η μεγαλύτερη αδελφή της. Η τραγωδία έγινε ανείπωτη.

Τα κενά του νόμου για τις πισίνες

«Δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να έχουν ναυαγοσώστες. Βάσει νόμου, χρειάζονται έναν επόπτη ασφαλείας να παρακολουθεί τη πισίνα. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι ο επόπτης είναι απαραίτητα ναυαγοσώστης» σύμφωνα με τον Μάριο Μυλωνάκη.

 Μιλώντας στη εκπομπή One Line, o πρόεδρος Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, εξήγησε ότι για τις πισίνες «έχουμε ένα νόμο από το 1973, εντελώς παρωχημένο, που τροποποιήθηκε το 2013» και πρόσθεσε πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυστηρό για τις ακτές.

«Στις ακτές που υπάρχει επίβλεψη δεν σημειώνονται πνιγμοί» ανέφερε. Για την τραγωδία της Ρόδου είπε πως «η νομοθεσία όσον αφορά τις πισίνες δεν έγκειται στο υπουργείο Ναυτιλίας. Προσπαθούμε να κάνουμε τη ναυαγοσωστική μια ενιαία νομοθεσία, για λίμνες, θάλασσες, πισίνες ποτάμια».

Στην εκπομπή One Report μίλησε και  η ναυαγοσώστρια και Πρόεδρος των Ελλήνων Ναυαγοσωστών Μάνια Μπίκοφ, με αφορμή την τραγωδία που έλαβε χώρα στη Ρόδο με τον πνιγμό των δύο κοριτσιών σε πισίνα.

 Η κ. Μπίκοφ ανέφερε πως «όταν δε ξέρεις κολύμπι, είναι και δική σου ευθύνη να μπεις σε πισίνα που δε πατάς».

Επιπλέον τόνισε ότι «όσο είναι ανοιχτή η πισίνα θα έπρεπε να έχει ναυαγοσωστική κάλυψη» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που να καθορίζει το ωράριο παρουσίας ναυαγοσώστη στις πισίνες».

«Κάθε καλοκαίρι πνίγονται 8-10 άτομα σε πισίνες,» είπε και συμπλήρωσε «τόσα μαθαίνουμε τουλάχιστο

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενείς αναφορές κάνουν τα ξένα ΜΜΕ για τις δύο τραγωδίες. Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση, τονίζοντας ότι τα δύο κορίτσια, 16 και 19 ετών, που πνίγηκαν στην πισίνα του ξενοδοχείου της Ρόδου, δεν γνώριζαν κολύμβηση. Επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι την υπόθεση παρακολουθεί στενά και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Για το «δράμα που έλαβε χώρα στο νησί της Ρόδου» κάνει λόγο η «Ouest France», μια από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γαλλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα , υπάλληλοι του ξενοδοχείου έχουν ήδη βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα «Sun» υποστηρίζει ότι τα δύο άτυχα κορίτσια προσπάθησαν να βρουν μια ξαπλώστρα σε μια ρηχή πισίνα, αλλά δεν τα κατάφεραν και αποφάσισαν να κολυμπήσουν σε μια βαθύτερη στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου και έχασαν τη ζωή τους. Παρόλο που σύμφωνα με την εφημερίδα τα αίτια των πνιγμών δεν έχουν γίνει γνωστά, εικάζεται ότι το ένα από τα δύο κορίτσια ενδέχεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει την αδελφή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ