Την Πέμπτη ψηφίζεται το διυπουργικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές

Την Πέμπτη ψηφίζεται το διυπουργικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές

Το διυπουργικό νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Ρυθμίσεις για το άσυλο στα πανεπιστήμια, την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες, δηλαδή κομμάτι της πυραμίδας των κυβερνητικών δεσμεύσεων περιλαμβάνει τo διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Οι βασικές προβλέψεις του διυπουργικού νομοσχεδίου

– Κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια

– Δημιουργία πλαισίου για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία

– Το άνοιγμα του δρόμου για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων

-Ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους

-Μείωση στο επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

Το άσυλο

Με το διυπουργικό νομοσχέδιο μπαίνει σε τελική ευθεία η προεκλογική δέσμευση στην οποία είχε επανειλημμένα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σύμφωνα με τις διατάξεις για το άσυλο αναφέρεται ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει»

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, αναφορικά με τη λειτουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του κράτους και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι αλλαγές έρχονται μέσω σειρά διατάξεων που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου.

Τα φάρμακα

Το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις που στοχεύουν στο υπουργείο Υγείας και ειδικά στην εξυπηρέτηση των ασθενών του ΕΟΠΥΥ. Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, όπως προβλέπεται από το το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμός και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών.

Οι Δήμοι

Το διυπουργικό νομοσχέδιο έχει ως κεντρικό στόχο να άρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους Δήμους. Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Θεσπίζεται επίσης η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ