Στρατός : Ολοι θέλουν να κάνουν τη θητεία τους, αλλά… δεν υπάρχουν άρβυλα

Στρατός : Ολοι θέλουν να κάνουν τη θητεία τους, αλλά… δεν υπάρχουν άρβυλα

Ενδεικτικό του προβληματισμού που προκάλεσε στους επιτελείς του ΓΕΣ αυτή η μαζική προθυμία για… φανταριλίκι είναι ότι εδώ και λίγο καιρό η Στρατολογία έχει αρχίσει να «κόβει» όσους ζήτησαν να «σπάσει» η αναβολή τους από τον Στρατό αλλά το έκαναν σχετικά πρόσφατα

Η προθυμία των νέων να ντυθούν στο «χακί» με την επόμενη ΕΣΣΟ (του Νοεμβρίου) στον Στρατό Ξηράς έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Με τέτοιο «ζήλο» για στρατιωτική θητεία οι επιτελείς του ΓΕΣ κανονικά θα έτριβαν τα χέρια τους, όμως τα άρβυλα, οι στολές παραλλαγής αλλά και το στρατιωτικό συσσίτιο για τόσο μεγάλο αριθμό στρατευσίμων – διπλάσιο από τον συνηθισμένο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – δεν επαρκούν…

Το επιβεβαίωσε άλλωστε προ ημερών από τη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι σ’ αυτή την ΕΣΣΟ «κατατάσσονται περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει το Στράτευμα». Για πρώτη φορά, η Στρατολογία δέχτηκε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων για κατάταξη στον Στρατό Ξηράς αλλά και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για διακοπή αναβολών. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία για να κάνει κάποιος αίτηση για αναβολή. Μπορεί να γίνει ακόμη και σε ένα ΚΕΠ.

Το σκεπτικό

Μεγάλη μερίδα των νέων που έχουν αιτηθεί να καταταγούν τον ερχόμενο Νοέμβριο φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν τη θητεία τους (που διαρκεί 9 μήνες), να απολυθούν το καλοκαίρι και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους. Να συνεχίσουν τις σπουδές ή να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία. Αν όμως κατατάσσονταν όλοι όσοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την ΕΣΣΟ του φθινοπώρου, μπορεί οι μονάδες στα νησιά και τον Εβρο να γέμιζαν αλλά «ο Στρατός δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη σίτιση και την ένδυση τόσο πολλών φαντάρων ταυτόχρονα. Θα ήταν αδύνατον», εξηγούν στρατιωτικές πηγές. Ταυτόχρονα δε, αν κατατάσσονταν όλοι, θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί ένα ντόμινο ανισορροπίας και επάνδρωσης των μονάδων στις επόμενες ΕΣΣΟ. Μπορεί δηλαδή στην επόμενη σειρά κατάταξης αυτή του Φεβρουαρίου να υπήρχε πολύ μικρότερο ενδιαφέρον για κατάταξη.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που προκάλεσε στους επιτελείς του ΓΕΣ αυτή η μαζική προθυμία για… φανταριλίκι είναι ότι εδώ και λίγο καιρό η Στρατολογία έχει αρχίσει να «κόβει» όσους ζήτησαν να «σπάσει» η αναβολή τους από τον Στρατό αλλά το έκαναν σχετικά πρόσφατα. Η αναβολή τους δηλαδή θα διακοπεί αλλά δεν θα γίνουν δεκτοί στον Στρατό τον Νοέμβριο αλλά τον Φεβρουάριο. Ουσιαστικά δηλαδή η Στρατολογία προσπαθεί αν όχι να «σπάσει» στα δύο την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, να την περιορίσει σημαντικά σε αριθμό.

Τι άλλαξε

Γιατί όμως είχαμε για πρώτη φορά τέτοια μαζικό ενδιαφέρον για το «χακί»; Η βασική αιτία είναι ότι από τις αρχές του 2019 άλλαξε το σύστημα κατάταξης στρατιωτών στον Στρατό Ξηράς. Ο αριθμός των Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) για τον Στρατό Ξηράς από έξι που ήταν μέχρι πρότινος έγινε τέσσερις κατ’ έτος (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο, Νοέμβριο). Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των νέων που ήθελαν να καταταγούν το φθινόπωρο και ο οποίος παραδοσιακά αυτή την εποχή είναι μεγάλος, να αυξηθεί κι άλλο.

Η θεσμική αλλαγή πραγματοποιήθηκε με στόχο «την επίτευξη ισοκατανομής μεταξύ των κατατασσόμενων οπλιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τη βέλτιστη λειτουργία των Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων της παραμεθορίου και την αποδοτικότερη εκπαίδευση και ομαλότερη  ενσωμάτωση των νέων οπλιτών σε Μονάδες της παραμεθορίου» τόνιζε το ΓΕΣ στην αρχή του χρόνου. Εκ του αποτελέσματος, όμως, προκύπτει ότι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συρροής νέων για κατάταξη το φθινόπωρο δεν είχε προβλεφθεί επαρκώς. Οι δυνατότητες του Στρατιωτικού Εργοστασίου (700 ΣΕ) στο Κερατσίνι, το οποίο παράγει άρβυλα και στρατιωτικές στολές, δεν είναι απεριόριστες και θα μπορούσε να είχε δοθεί οδηγία για μεγαλύτερη παραγωγή.

Πάντως ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε προ ημερών ότι το υπουργείο δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της μαζικής προθυμίας για θητεία προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθούν Μονάδες της Θράκης και των νησιών, «διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ