Ελιγμός Ερντογάν στη Συρία : «Δεν με ενδιαφέρει η Μάνμπιτζ αλλά δεν σταματώ αν δεν τους τελειώσω»

Ελιγμός Ερντογάν στη Συρία : «Δεν με ενδιαφέρει η Μάνμπιτζ αλλά δεν σταματώ αν δεν τους τελειώσω»

«Για μένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στη Μάνμπιτζ. Αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη» δηλώνει τώρα ο Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι απορρίπτει την αμερικανική απαίτηση να κηρυχθεί εκεχειρία

Σε δηλώσεις που προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν αποτελούν τάση υποχώρησης ή αν πρόκειται απλά για τακτικό ελιγμό στο μέτωπο της βόρειας Συρίας προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι απέρριψε την αμερικανική απαίτηση να κηρυχθεί εκεχειρία στη Συρία, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό μέτωπο, στις δύο πόλεις που στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον. Τη Μάνμπιτζ και το Κομπάνι.

Όπως είπε, η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στη Μάνμπιτζ δεν είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, δικαιολογώντας την μεταστροφή της θέσης του με το επιχείρημα ότι η περιοχή ανήκει στη Συρία. «Για μένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (Άσαντ) στη Μάνμπιτζ. Αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν φρόντισε, βέβαια, να τονίσει ότι η περιοχή πρέπει να καθαρίσει από τους «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων. «Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Εγώ είπα στον Πούτιν ‘αν εσείς θα απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση’» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο Κομπάνι, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τού ζήτησε «να μην το χτυπήσουμε» συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης αυτής αν και, όπως είπε, η Άγκυρα θα μπορούσε να επέμβει «αν υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη».

Απορρίπτει την εκεχειρία

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ερντογάν επέμεινε ότι απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μας λένε ‘κηρύξτε εκεχειρία’. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός», όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση» είπε, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG),

«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις» είπε ακόμη ο Ερντογάν, επτά ημέρες αφότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για να εκκαθαρίσουν την περιοχή των συνόρων τους Κούρδους πολιτοφύλακες.

Στην Άγκυρα εκτάκτως οι Πενς – Πομπέο

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας την Πέμπτη, με σκοπό όπως έχει προαναγγείλει να εξασφαλίσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία.

Θα τον πλαισιώσουν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, καθώς και ο ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός» επανέλαβε ο Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε τον Ερντογάν να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ρωσία υπόσχεται… σταθερότητα

Από την πλευρά της η Ρωσία, η οποία επιχειρεί πλέον να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρώντας από την βορειοανατολική Συρία, υπόσχεται… σταθερότητα στην περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters, πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

Ο Λαβρεντίεφ, μιλώντας με δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι, αποκάλυψε ότι μεταξύ άλλων οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή, έγιναν στην ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.

Ο ρώσος διπλωμάτης τόνισε, ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες, ο τουρκικός στρατός μπορεί να εισέλθει στα συριακά εδάφη σε βάθος 5 έως 10 χιλιομέτρων. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία και διέψευσε πως η Ρωσία την ενέκρινε.

«Όχι. Πάντα παροτρύναμε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και πάντα θεωρούσαμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επιχείρηση σε συριακά εδάφη απαράδεκτη» είπε χαρακτηριστικά. «Η ασφάλεια των τουρκοσυριακών συνόρων πρέπει να διασφαλιστεί με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε όλο τους το μήκος» πρόσθεσε.

Η προέλαση του συριακού στρατού

Την ίδια ώρα οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μάνμπιτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ