Ο Ερντογάν προειδοποιεί τις ΗΠΑ : Αν δεν τηρήσετε τις υποσχέσεις σας, θα επιτεθούμε ξανά

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τις ΗΠΑ : Αν δεν τηρήσετε τις υποσχέσεις σας, θα επιτεθούμε ξανά

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια κανενός σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας του ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που οι κούρδοι αποχωρούν μαζικά από την Ρας αλ-Άιν

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια κανενός σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας του ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που οι κούρδοι αποχωρούν μαζικά από την Ρας αλ-Άιν.

Μιλώντας, σήμερα Κυριακή, σε αντικαπνιστική εκδήλωση αναφέρθηκε -φυσικά- στην στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η χώρα του στη βόρεια Συρία. Επανέλαβε, δε, πως οι δράσεις στρέφονται κατά των τρομοκρατών και προειδοποίησε πως αν οι δεσμεύσεις για την εκεχειρία δεν τηρηθούν, η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρηση μετά το πέρας των 120 ωρών.

«Η Τουρκία δεν είναι το ίδιο έθνος που ήταν πριν από 17 χρόνια. Δεν αισθανόμαστε πως πρέπει να ζητήσουμε την έγκριση κάποιου για να δράσουμε, όταν πρόκειται για την επιβίωση και την ειρήνη στη χώρα μας. Λαμβάνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις για την εθνική μας ασφάλεια. Μέσα σε 9, μόλις, ημέρες έχουμε εξουδετερώσει 765 τρομοκράτες και απελευθερώσαμε 1500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η στάση της χώρας μας σε αυτό είναι διαπραγμάτευτη» ανέφερε ο Ερντογάν.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε: «Βρισκόμαστε στην τρίτη ημέρα. Αν μετά τις 120 ώρες δεν τηρηθούν αυτά που συμφωνήσαμε, τότε θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Το πλάνο μας εξελίσσεται σωστά και ακολουθούμε τα βήματα, όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Η συμφωνία μας ήταν με τις ΗΠΑ και όχι με τους τρομοκράτες. Περιμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τη συμφωνία αυτή τη φορά».

«Χρειάζεται να ξαναπούμε ότι δεν αστειευόμαστε;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αφού πρώτα χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία διερωτήθηκε να που και άλλη φορά ότι δεν αστειεύονται.

«Η ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικά ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και να διακινδυνεύσουμε τα σύνορά μας και τους ανθρώπους μας στα νότια της χώρας. Θα καθαρίσουμε την περιοχή και οι άνθρωποι που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, θα επιστρέψουν στην ασφαλή ζώνη. Αυτό είναι ξεκάθαρο» τόνισε.

«Με αίσθημα ηρωισμού και με πολλές θυσίες, έχουμε πετύχει τους στόχους που έχουμε θέσει ως τώρα. Μπορώ να πω πως έχουμε προχωρήσει πολύ πέρα από τις προβλέψεις και συνεχίζουμε. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλο τον κόσμο πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να πούμε για άλλη μια φορά πως δεν αστειευόμαστε;» αναρωτήθηκε ο Ακάρ, ενώ εστίασε στο γεγονός πως «η Τουρκία έχει δείξει ευαισθησία σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, ώστε να μην βλάψει πολίτες. Ορισμένοι τρομοκράτες που δεν έχουν ντροπή, έβλαψαν παιδιά και γυναίκες στο Τελ Αμπιάντ».

«Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες και επαναλαμβάνω πως είναι ψέματα όσα γράφονται για τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία. Ο στρατός μας δεν έχει ούτε ένα γραμμάριο χημικών. Δεν θέλουμε να βλάψουμε πολίτες, θρησκευτικές δομές και ιστορικά μνημεία» πρόσθεσε ο Ακάρ.

Οι Κούρδοι αποχώρησαν πλήρως από τη Ρας αλ-Άιν

Παρ΄όλα τα παραπάνω, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την λήξη των 120 ωρών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε πως οι κούρδοι μαχητές ολοκλήρωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από την πόλη Ρας αλ-Άιν.

Ο επικεφαλής των FDS, Μαζλούμ Άμπντι, είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του θα αποσύρονταν, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, από μια συνοριακή ζώνη βάθους 32 χλμ., από τη στιγμή που η Άγκυρα θα τις άφηνε να φύγουν από τη Ρας αλ-Άιν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ