Μητσοτάκης: Κλείνει το γραφείo του ΔΝΤ στην Αθήνα

Μητσοτάκης: Κλείνει το γραφείo του ΔΝΤ στην Αθήνα

Tο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, κίνηση μεγάλου συμβολισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου.

Tο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Φεύγει μετά από 10 πέτρινα χρόνια

Το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα λειτουργούσε από τα τέλη του 2010 και πρώτος επικεφαλής του ήταν ο Ολλανδός Μπόουμπ Τράα.

Η παρουσία του ταυτίστηκε με τα δέκα «πέτρινα χρόνια» για την Ελλάδα με τα μνημόνια, με τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.

Ως εκ τούτου η αναστολή λειτουργίας του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς η απόφαση αυτή συνεπάγεται πως πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα ειδικού ενδιαφέροντος για το Ταμείο. Μια επιλογή που ενισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «η Ελλάδα γύρισε πλέον σελίδα», και προφανώς θα αξιοποιηθεί δεόντως από την κυβέρνηση.

Μειώθηκε το χρέος στο ΔΝΤ

Στην επιλογή αυτή του Ταμείου προφανώς έπαιξε

Άλλωστε σήμερα τα εκκρεμή δάνεια της Ελλάδος προς το Ταμείο ανέρχονται σε μόλις 5,6 δισ. ευρώ και αναμένεται να μειωθούν δραστικά μέσα στο 2020, μέσω μιας νέας πρόωρης αποπληρωμής.

Αν και μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκεοργκίεβα δεν έγιναν δηλώσεις ο πρωθυπουργός έδωσε μια πρόγευση της ατζέντας λέγοντας στο Atlantic Council πως η Ελλάδα αναμένει πως το ΔΝΤ θα την υποστηρίξει στη συζήτηση που θα ανοίξει με τους Ευρωπαίους για την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ