Αυτός είναι ο νέος ηγέτης του ISIS

Αυτός είναι ο νέος ηγέτης του ISIS

Μπορεί μετά τον αμερικανική επιχείρηση, που οδήγησε στην εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όλοι να θεωρούσαν πως ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι είναι ο νέος αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους», ωστόσο τελικά τα πράγματα... ίσως να μην είναι έτσι.

Μπορεί μετά τον αμερικανική επιχείρηση, που οδήγησε στην εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όλοι να θεωρούσαν πως ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι είναι ο νέος αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους», ωστόσο τελικά τα πράγματα… ίσως να μην είναι έτσι.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πολλές υπηρεσίες κατασκοπείας, ο νέος επικεφαλής του ISIS τελικά είναι ένας από τους ιδρυτές και βασικούς ιδεολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι.

Μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στα τέλη Οκτωβρίου στη Συρία, το ΙΚ ονόμασε τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι νέο «χαλίφη των μουσουλμάνων». Το όνομα αυτό όμως ήταν άγνωστο στους περισσότερους αναλυτές· ορισμένοι διατύπωσαν αμφιβολίες ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται αξιωματούχους δύο υπηρεσιών πληροφοριών ο νέος επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι, ιδρυτικό μέλος της και «θεωρούμενος ως ένας από τους ιδεολόγους της».

Ποιος είναι ο αλ Σάλμπι

Γόνος οικογένειας που ανήκει στη μειονότητα των Τουρκομάνων του Ιράκ, ο αλ Σάλμπι συγκαταλέγεται στους ελάχιστους μη άραβες ψηλά στην ιεραρχία του ΙΚ.

Ο πτυχιούχος νομικής του πανεπιστημίου της Μοσούλης διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον ανελέητο διωγμό των Γεζίντι, της θρησκευτικής μειονότητας που μπήκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών στο Ιράκ το 2014.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο αλ Σάλμπι ισχυρίζεται ότι είναι άμεσος απόγονος από τον προφήτη Μωάμεθ.

Ως επικεφαλής νομοθέτης ο αλ Σάλμπι νομοθέτησε υπέρ του οι ομοφυλόφιλοι να πετιούνται από τις στέγες, καθώς και λιθοβολισμό για τις γυναίκες που έχουν κατηγορηθεί για μοιχεία.

Είναι επίσης γνωστός ως «ο καθηγητής» και «ο καταστροφέας», ενώ ανέλαβε πολλές από τις επιχειρήσεις του ISIS, υπό την ηγεσία του Αλ Μπαγκντάτι, το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο πρώην ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του.

Παράλληλα, φιγουράρει από τον Αύγουστο του 2019 στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» των ΗΠΑ, που προσφέρουν αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη ή την εξόντωσή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ