Σε «ασφυξία» οδηγείται η Λιβύη, όσο η αιματοχυσία συνεχίζεται – Νέα γερμανική παρέμβαση

Σε «ασφυξία» οδηγείται η Λιβύη, όσο η αιματοχυσία συνεχίζεται – Νέα γερμανική παρέμβαση

Σε «ασφυξία» οδηγείται η Λιβύη, καθώς η εκεχειρία της Διάσκεψης του Βερολίνου έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, οι αιματοχυσία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και η Γερμανία προσπαθεί εκ νέου να πετύχει την κατάπαυση πυρός

Σε «ασφυξία» οδηγείται η Λιβύη, καθώς η εκεχειρία της Διάσκεψης του Βερολίνου έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, οι αιματοχυσία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και η Γερμανία προσπαθεί εκ νέου να πετύχει την κατάπαυση πυρός.

Αυτό όμως είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ούτε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ούτε ο… Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δρα για λογαριασμό της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Φαγέζ αλ Σαράζ δείχνουν διατεθειμένοι να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για… απώλεια καλής θέλησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου, η Λιβύη έχασε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια λόγω του αποκλεισμού εδώ και τρεις εβδομάδες των μεγαλύτερων πετρελαιοπηγών και τερματικών σταθμών πετρελαίου της χώρας, κάτι που προκάλεσε πτώση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 80%.

Από τις 18 Ιανουαρίου -ημερομηνία του αποκλεισμού από ομάδες συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, των μεγαλύτερων πετρελαϊκών τερματικών σταθμών της ανατολικής Λιβύης- έως τις 3 Φεβρουαρίου, «η παραγωγή που ξεπερνούσε το 1,2 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως πέρασε στα 187.000 βαρέλια» σύμφωνα με ανακοίνωση της NOC.

Η αναστολή των εξαγωγών από τους τερματικούς σταθμούς της «πετρελαϊκής ημισελήνου» — Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα και Ζουιτίνα — έγινε την παραμονή της διεθνούς συνόδου κορυφής στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου που ζήτησε να τερματιστεί η εξωτερική ανάμιξη και να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Αυτή η αναστολή προκάλεσε σύμφωνα με εκτιμήσεις απώλειες ύψους 931 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 845 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη NOC, που ζήτησε «να τεθεί τέλος στο ανεύθυνο κλείσιμο κατά παράβαση των νόμων» και την «άμεση» επανάληψη των επιχειρήσεων παραγωγής.

Η NOC είχε επίσης εκφράσει λύπη για τις κλειστές βάνες ενός σταθμού άντλησης στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας, οδηγώντας στη διακοπή της παραγωγής σε δύο σημαντικές πετρελαιοπηγές αλ-Σαράρα και αλ-Φιλ.

Η διακοπή των εξαγωγών του μαύρου χρυσού, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τη μοναδική πηγή εσόδων για τους Λίβυους, περιγράφεται από τους υποστηρικτές του Χάφταρ ως ένα μέτρο διαμαρτυρίας κατά της τουρκικής επέμβασης για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Νέα γερμανική προσπάθεια για εκεχειρία

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή, παρά την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή, γράφει το wirtschaft.com.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας καλεί στο Μόναχο όσους συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πριν από δυόμισι εβδομάδες.

«Προσκάλεσα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, τα κράτη που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο στην πρώτη συνάντηση έπειτα από τη διάσκεψη», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχομένων μερών στη Γενεύη είναι ένα καλό σημάδι και θα υλοποιήσει μια σημαντική συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη. Είναι επειγόντως αναγκαίο τα δύο μέρη να συζητήσουν τώρα για την επίτευξη μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός και να διαπραγματευτούν το πλαίσιο γι’ αυτήν. Η διεθνής κοινότητα, αλλά κυρίως ο λαός της Λιβύης, αναμένει τώρα γρήγορα και συγκεκριμένα αποτελέσματα» δήλωσε.

Ωστόσο, εκτιμά ότι «οι πιθανότητες να επιλυθεί σύντομα η διαμάχη είναι μικρές και ο δρόμος προς την ειρήνη στη Λιβύη παραμένει μακρύς, οι συνομιλίες όμως που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σηματοδοτούν ένα σημαντικό στάδιο. Οι συνομιλίες της Γενεύης μας ενθαρρύνουν να συνεργαστούμε με επιμονή με τα Ηνωμένα Έθνη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Βερολίνου. Αυτό τον στόχο οφείλει να εξυπηρετήσει η προσεχής συνάντηση του Μονάχου», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ