Φινλανδία: Επτάμηνη άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών στους πατέρες όπως και στις μητέρες

Φινλανδία: Επτάμηνη άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών στους πατέρες όπως και στις μητέρες

Άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών ίση με αυτή που δικαιούνται οι μητέρες θα προσφέρει στους νέους πατέρες η νέα κεντροαριστερή φινλανδική κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι γυναίκες

Στα ‘χνάρια της πρωτοπόρου στην καθιέρωση άδειας πατρότητας Σουηδίας βαδίζει η γειτονική της Φινλανδία, υπό τη νέα της ηγεσία.

 Η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, με επικεφαλής γυναίκες, σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν τη διάρκεια της άδειας πατρότητας ώστε να δώσει στους νέους πατέρες άδεια μετ’ αποδοχών ίσης διάρκειας με εκείνη που δικαιούνται οι νέες μητέρες, ανακοινώθηκε σήμερα.

Η άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών θα παραταθεί σε σχεδόν επτά μήνες, ευθυγραμμιζόμενη με την άδεια μητρότητας. Περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό.

Οι έγκυες δικαιούνται επίσης άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άινο-Κάισα Πεκόνεν (στη φωτογραφία) δήλωσε πως ο στόχος της «ριζικής μεταρρύθμισης» είναι τόσο η βελτίωση της ισότητας των φύλων όσο και η ενίσχυση των χαμηλών ποσοστών των γεννήσεων.

«Αυτή (η μεταρρύθμιση) επιτρέπει τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των γονέων», είπε. Επισήμανε πως άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας αποτελείται από πέντε κόμματα, που έχουν όλα επικεφαλής γυναίκες, τέσσερις από τις οποίες είναι κάτω των 35 ετών. Η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των φύλων ήταν μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που χορήγησε άδεια σε νέους μπαμπάδες μετά από γέννηση ή υιοθεσία το 1974,  ενώ οι Σουηδοί γονείς μπορούν να πάρουν μέχρι 480 μέρες άδειας, από τις οποίες οι 90 προορίζονται για τους άνδρες, με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 2016.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ