Συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου με φόντο τη Συρία

Συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου με φόντο τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί την Κυριακή στο Μόναχο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί την Κυριακή στο Μόναχο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας επέκρινε τις δηλώσεις της Άγκυρας σχετικά με την Ιντλίμπ στη Συρία, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα χρησιμοποιήσει βία κατά των ανταρτικών οργανώσεων που παραβιάζουν μια κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Οι δηλώσεις Ακάρ

Υπενθυμίζεται, ότι ο τούρκος υπουργός Άμυνας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία θα στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, για τη διατήρηση της διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.

«Στέλνουμε επιπλέον στρατεύματα για να καταστεί δυνατή η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να ελέγξουμε το πεδίο» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η δύναμη θα χρησιμοποιηθεί εναντίον εκείνων που δεν συμμορφώνονται με την κατάπαυση του πυρός, όπως οι ριζοσπάστες και θα ληφθούν όλα τα μέτρα», πρόσθεσε.

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας

Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν την Άγκυρα να αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα στον Έβρο, προκειμένου να μεταβούν στην Συρία.

Οπως εκτιμάται, από τη μια, η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της με αυτό τον τρόπο, από την άλλη, ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς λαμβάνει προειδοποιήσεις από τη Μόσχα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην επαρχία του Ιντλίμπ, με στόχο την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι ο συριακός στρατός έπληξε τουρκικά παρατηρητήρια στις βόρειες περιοχές της Ιντλίμπ. Η Άγκυρα, μάλιστα, προχώρησε σε αντίποινα, πλήττοντας δεκάδες συριακούς στόχους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει τη Συρία και τη Ρωσία για επιθέσεις κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας μάλιστα, με αντίποινα εναντίον των συριακών δυνάμεων και σε περιοχές εκτός της Ιντλίμπ.

Αυστηρή προειδοποίηση Μόσχας

Την ίδια ώρα, αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα απευθύνει η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται από τούρκους πολιτικούς τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή της Ιντλίμπ και να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις για να πάρουν «εύσημα» στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Τέτοιες δηλώσεις, όπως επισημαίνει, δεν συμβάλλουν στη διευθέτηση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε στις 11 Φεβρουαρίου ενώπιον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιχείρησε να επιρρίψει στη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τον θάνατο των τούρκων στρατιωτικών στη Συρία, ενώ απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία της χώρας να αναθεωρήσει ριζικά τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι σε συνθήκες τεταμένης κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να επιδεικνύουν εγκράτεια και πολύ περισσότερο να μη προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν καθόλου στον εποικοδομητικό διάλογο των χωρών μας στο ζήτημα της συριακής διευθέτησης. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται τραγικά γεγονότα στην προσπάθεια να πάρουν «εύσημα»στην εσωτερική πολιτική διαμάχη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ έτοιμες να παρέχουν βοήθεια στην Τουρκία, δηλώνουν οι ΗΠΑ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν τον τουρκικό στρατό στην Ιντλίμπ της Συρίας με πληροφορίες και στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, σε συνέντευξή του στην τουρκική NTV.

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε στον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Μαρκ Εσπερ ότι η Αγκυρα αναμένει πιο συγκεκριμένη υποστήριξη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του russian.rt.com.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ