Ομάδα 117 γιατρών καταγγέλλει «ψυχολογικά βασανιστήρια» στον Τζούλιαν Ασάνζ

Ομάδα 117 γιατρών καταγγέλλει «ψυχολογικά βασανιστήρια» στον Τζούλιαν Ασάνζ

Ομάδα 117 γιατρών κατήγγειλε τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» που υφίσταται ο ιδρυτής του οργανισμού WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ την υποστήριξή της στον Αυστραλό εξέφρασε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ομάδα 117 γιατρών κατήγγειλε τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» που υφίσταται ο ιδρυτής του οργανισμού WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, την ώρα που απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, ενώ την υποστήριξή της στον Αυστραλό εξέφρασε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

«Βασανιστήρια… μέχρι θανάτου»

Σε επιστολή που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η ομάδα των γιατρών από 18 χώρες κατηγορεί τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του Ασάνζ να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, μία εβδομάδα πριν την εξέταση από τη βρετανική δικαιοσύνη του αιτήματος έκδοσης του 48χρονου Αυστραλού, που συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

«Αν ο Ασάνζ πέθαινε σε βρετανική φυλακή», όπως προειδοποιούσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ, «αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

Αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ εξετάστηκε από γιατρό το 2015 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο τρία χρόνια νωρίτερα, οι συστάσεις των γιατρών «αγνοούνται μόνιμα», προσθέτουν.

«Πολιτικοποίηση της ιατρικής»

Οι γιατροί καταγγέλλουν την «πολιτικοποίηση θεμελιωδών αρχών της ιατρικής, οι επιπτώσεις της οποίας υπερβαίνουν την υπόθεση» του Ασάνζ. «Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στον βασανισμό του κ. Ασάνζ και να του εγγυηθούν πρόσβαση σε καλύτερη περίθαλψη, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγουν.

Απόλυτα αντίθετη στην έκδοση του Ασάνζ, που αποκάλυψε πληροφορίες κρίσιμες για «το δημόσιο συμφέρον» σε δημοσιογράφους, η οργάνωση RSF άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές σε αίτηση που συνέταξε. Συγκέντρωσε χθες πάνω από 20.000 υπογραφές.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο την ανησυχία του για τα «νέα ιατρικά δεδομένα» που έλαβε από «πολλές αξιόπιστες πηγές» σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ: «έχει μπει σε φαύλο κύκλο άγχους, στρες και αδυναμίας, συνηθισμένα συμπτώματα μεταξύ ανθρώπων που εκτίθενται σε παρατεταμένη και αυθαίρετη μόνιμη απομόνωση».

Αντιμέτωπος με 175 χρόνια κάθειρξης

Την έκδοση του Ασάνζ, που παραμένει προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, απαιτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Αυστραλός βρίσκεται αντιμέτωπος στη χώρα αυτή με ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών για κατασκοπεία.

Οι αμερικανικές αρχές του προσάπτουν ότι έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών από τις πηγές τους όταν δημοσιοποίησε το 2010 περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και περίπου 500.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα για τη δράση του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ