Novartis: Ανοίγει ο δρόμος για καταθέσεις – Τη Δευτέρα στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

Novartis: Ανοίγει ο δρόμος για καταθέσεις – Τη Δευτέρα στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

Nέο επεισόδιο στο σίριαλ με τις «κουκούλες» δημιουργεί η απάντηση του Αρείου Πάγου για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis - Εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ ο μέρτυρας «Σαράφης»

Στη ΓΑΔΑ παρουσιάστηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» για την υπόθεση Novartis.

Μετά από 3 ημέρες που παρέμενε εξαφανισμένος, ο προστατευόμενος μάρτυρας έδωσε σημεία ζωής επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την αρμόδια υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο προστατευόμενος μάρτυρας θα καταθέσει τελικά τη Δευτέρα, στις 16:00 στην Προανακριτική Επιτροπή, με τον τρόπο που επιθυμεί, δηλαδή με αλλοιωμένη φωνή, με ηλεκτρονικά μέσα και σε διαφορετικό δωμάτιο.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Σήμερα (21-02-2020) και ώρα 18:45 ο προστατευόμενος μάρτυρας με πλασματική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» προσήλθε αυθορμήτως στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσής μας, προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Από την επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 18-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και άρθηκε η ισχύς αυτού, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί.

Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε».

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Αυτό είναι το «δια ταύτα» της έγγραφης απάντησης του εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, η οποία κοινοποιείται και στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι:

Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά ο μάρτυρας πρέπει να ερωτάται για τον τρόπο εξέτασης του, πάντα όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απάντηση των Εισαγγελικών αρχών για τα άλλα δύο σκέλη του αιτήματος της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την αποστολή εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όσο και επί τους αιτήματος για την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ