ΠΟΥ: Ανησυχητική η εξάπλωση του κορωναϊού – Σενάρια από ΕΕ για διάδοση σε εκτεταμένες περιοχές

ΠΟΥ: Ανησυχητική η εξάπλωση του κορωναϊού – Σενάρια από ΕΕ για διάδοση σε εκτεταμένες περιοχές

Η παγκόσμια επέλαση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, όπως δείχνει η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων σε ολοένα περισσότερες χώρες

Η παγκόσμια επέλαση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, όπως δείχνει η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων σε ολοένα περισσότερες χώρες.

Η Ελλάδα μπήκε και αυτή στον παγκόσμιο χάρτη με τις χώρες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του κοροναϊού καθώς επιβεβαιώθηκε, την Τετάρτη, το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια 38χρονη Ελληνίδα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Η ίδια πήγε οικειοθελώς σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, η ίδια είναι καλά στην υγεία της και δεν εμφανίζει κανένα άλλο πρόβλημα.

Όπως έγινε, επίσης, γνωστό σε καραντίνα έχουν τεθεί για προληπτικούς λόγους τα συγγενικά και φιλικά της άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή όλο αυτό το διάστημα.

ΠΟΥ: Ανησυχητική η εξάπλωση του ιού

Η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη.

Δήλωσε επίσης ότι η αποστολή του ΠΟΥ στο Ιράν -που αρχικά αναμενόταν να μεταβεί στη χώρα χθες- θα ταξιδέψει τώρα το σαββατοκύριακο.

80.988 κρούσματα σε 33 χώρες

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού αυξήθηκε σε 80.988 σε 33 χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού για το ξέσπασμα του Covid-19, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη κατά την οποία σημείωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κοροναϊό είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

«Να έχετε υπόψιν ότι τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Η συνεργασία αντίδρασης στον νέο κοροναϊό θα αυξηθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλες οι περιοχές της Ιταλίας είναι εξίσου προετοιμασμένες μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Κλούγκε σημείωσε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο κοροναϊό.

ΕΕ: Σενάρια διάδοσης του ιού σε εκτεταμένες περιοχές – Συντονισμένες δράσεις

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Αντρέα Αμον δήλωσε ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για σενάρια διάδοσης του ιού Covid-19 σε εκτεταμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Covid-19 ώστε να αποφευχθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό υπουργό Υγείας στην Ρώμη, η ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρέπει να παραδοθούν στον πανικό και ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα εκδώσουν πληροφορίες για τους ταξιδιώτες σχετικά με τον ιό.

«Ολα τα κράτη μέλη χρειάζεται να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας» που διαθέτουν. «Αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφευχθούν», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει τα σχέδια δράσης.

12ος νεκρός στην Ιταλία

Δωδέκατος ασθενής που είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό υπέκυψε σήμερα στην Ιταλία, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 374, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι. Ο Μπορέλι διευκρίνισε ότι ο νεκρός είναι ένας 69χρονος άνδρας.

Συνολικά, υπάρχουν ασθενείς σε εννέα περιφέρειες της χώρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στην Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή. Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κοροναϊό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση Rai να χρησιμοποιεί εφεξής πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα του κοροναϊού για να μην καλλιεργηθεί υπερβολική ανησυχία στους πολίτες και παράλληλα να μην προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στην ιδιωτική και δημόσια οικονομία της χώρας.

Γαλλία: Πρώτος θάνατος γάλλου πολίτη

Ένας Γάλλος, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, πέθανε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα 60 ετών.

Περιλαμβανομένου του ασθενούς που απεβίωσε, πέντε νέα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γαλλία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί. Προς το παρόν ο απολογισμός του κοροναϊού Covid-19 στη Γαλλία είναι δύο θάνατοι — του 60χρονου Γάλλου και ενός 80χρονου Κινέζου τουρίστα– έντεκα ασθενείς που ανάρρωσαν και τέσσερις ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται, δηλ. συνολικά 17 κρούσματα.

«Το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ένας άνδρας 60 ετών, Γάλλος, που ελέγχθηκε χθες επειγόντως στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ όντας σε πολύ σοβαρή κατάσταση και ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε τη νύχτα», ανακοίνωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Ζερόμ Σαλομόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η έρευνα ξεκίνησε επειγόντως» προκειμένου να προσδιοριστεί ο τόπος όπου ο ασθενής αυτός μπορεί να έχει μολυνθεί και το περιβάλλον του, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «όλες οι λεπτομέρειες των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη» θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ.

Εκτός από τον 60χρονο που πέθανε, δύο νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό επιβεβαιώθηκαν σήμερα, πλέον των δύο που είχαν ανακοινωθεί χθες το βράδυ.

Το ένα είναι «ένας Γάλλος 55 ετών που νοσηλεύεται στην Αμιέν (βόρεια) και ο οποίος είναι σε σοβαρή κλινική κατάσταση (…) σε θάλαμο ανάνηψης», διευκρίνισε ο Σαλομόν.

Το άλλο κρούσμα που έγινε γνωστό σήμερα το πρωί «είναι ένας Γάλλος 36 ετών που νοσηλεύεται στο Στρασβούργο» και ο οποίος «δεν παρουσιάζει σοβαρές ενδείξεις», συνέχισε λέγοντας πως ο ασθενής αυτός είχε επιστρέψει από τη Λομβαρδία, μία από τις περιοχές της Ιταλίας που επλήγησαν από την ασθένεια.

Τα δύο κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ είναι μια Κινέζα που επέστρεψε από την Κίνα στις 7 Φεβρουαρίου, που νοσηλεύεται στο Παρίσι «χωρίς καμία σοβαρή ένδειξη» και «ένας άνδρας εξήντα ετών που νοσηλεύεται (…) αφού διέμεινε επανειλημμένως στη Λομβαρδία», ο οποίος επίσης δεν παρουσιάζει καμία σοβαρή ένδειξη, είπε ο Ζερόμ Σαλομόν.

Τέλος, παιδιά «μιας σχολικής ομάδας της Κουρμπεβουά που επέστρεψαν από ένα ταξίδι στη Λομβαρδία» υπεβλήθησαν επίσης σε τεστ επειδή ορισμένα παρουσίαζαν συμπτώματα, αλλά τα αποτελέσματα είναι «αρνητικά».

Γερμανία: Όχι σε ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία

Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ανάγκη να συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ιταλία, που έχει αποτελέσει το νέο μέτωπο της επιδημίας του κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Απέχουμε από αυτό το σενάριο», δήλωσε εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς εάν χρειάζεται ταξιδιωτική οδηγία.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού στην Ιταλία οδηγεί την Ευρώπη μπροστά σε μια νέα κατάσταση και ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας.

Πρώτο κρούσμα στην Βραζιλία

Τεστ από κυβερνητικό φορέα της Βραζιλίας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Λατινική Αμερική, δήλωσε σήμερα πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, μετά την επισήμανση νοσοκομείου του Σάο Πάολο για πιθανή μόλυνση ενός 61χρονου που είχε επισκεφθεί την Ιταλία.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του τεστ ενόψει συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στις 11 πμ τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος).

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο Reuters και γνωρίζει την υπόθεση, μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, διότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα αποτελέσματα του τεστ.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι εξετάζει την περίπτωση ενός κατοίκου του Σάο Πάολο, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία, από τις 9 ως τις 21 Φεβρουαρίου και παρουσίαζε συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά της ασθένειας.

Το νοσοκομείο Albert Einstein ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο άνδρας αυτός εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός σε PCR τεστ πραγματικού χρόνου στο οποίο υποβλήθηκε τη Δευτέρα και ότι ενημέρωσε χθες την επιδημιολογική υπηρεσία της Πολιτείας του Σάο Πάολο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ