Κορωνοϊός : Ραγδαία η εξάπλωση – Στενεύουν τα περιθώρια περιορισμού της επιδημίας, λέει ο ΟΗΕ

Κορωνοϊός : Ραγδαία η εξάπλωση – Στενεύουν τα περιθώρια περιορισμού της επιδημίας, λέει ο ΟΗΕ

Συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία ανά τον κόσμο η επιδημία του νέου κοροναϊού, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι στενεύουν τα περιθώρια για τον περιορισμό της.

Συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία ανά τον κόσμο η επιδημία του νέου κοροναϊού, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι στενεύουν τα περιθώρια για τον περιορισμό της.

Ο ΠΟΥ  αναβαθμίζει το επίπεδο συναγερμού σε «πολύ υψηλό» από «υψηλό», ενώ οι χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με σχολεία ή/και σύνορα να κλείνουν και σε ορισμένες χώρες όπως  στην Ελβετία να απαγορεύουνται οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κοροναϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος εκτιμάται ότι  πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, κρούσματα του κοροναϊού, εμφανίστηκαν σε στρατιωτική βάση.

ΟΗΕ : Στενεύουν τα περιθώρια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να περιοριστεί αλλά το περιθώριο για τον περιορισμό της επιδημίας στενεύει.

«Δεν είναι ώρα για πανικό — είναι ώρα για να προετοιμαστούμε — να προετοιμαστούμε πλήρως», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Τώρα είναι η ώρα που όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν τη νόσο», συμπλήρωσε.

«Ξέρουμε ότι ο περιορισμός μπορεί να γίνει, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει», ανάφερε

χαρακτηριστικά.

Σε συναγερμό η Ιταλία

Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, από τον κοροναϊό.

Στην Κίνα,  όπου ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ιός έχει σκοτώσει 2.791 ανθρώπους.

Στον υπόλοιπο κόσμο, 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία.

Ο κίνδυνος εκτιμάται ότι  πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Ιταλία.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κοροναϊού στην χώρα συνολικά είναι 888.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι 21 νεκροί και τα άτομα που νόσησαν και τώρα εχουν γίνει αρνητικά στον ιό.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας θα πρέπει να αποφασίσει, εξάλλου, αν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι κάποια από τα σχολεία στις περιφέρειες Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια, του ιταλικού Βορρά.

Πλήρεις οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, με νέες δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι στην πόλη του Λόντι, υπάρχει μια νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όπως τόνισε, οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων είναι πλήρεις, και οι γιατροί βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Δυσκολίες οι οποίες προστίθενται στην καταγγελία των γιατρών και νοσοκόμων που βρίσκονται στην λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», πάντα στην Λομβαρδία.

Οι περισσότεροι νοσοκόμοι και θεράποντες ιατροί που της περιοχής έχουν μπει σε καραντίνα και δεν έχουν αντικατασταθεί.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, συγκαλείται για να συζητήσει μέτρα προς στήριξη των 50.000 κατοίκων που βρίσκονται στην απομονωμένη, κόκκινη ζώνη της Λομβαρδίας.

Μια πρώτη, έμμεση βοήθεια, θα προβλέπει το «πάγωμα» των λογαριασμών ηλεκτρικού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου, για το επόμενο εξάμηνο.

Γαλλία 19 νέα κρούσματα – Η υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για κρούσματα σε στρατιωτική βάση

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 19 νέα κρούσματα του κοροναϊού, ανεβάζοντας σε 57 τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τις χειραψίες, ως προληπτικό μέτρο.

Παράλληλα τόνισε πως ορισμένα σχολεία στην περιφέρεια Ουάζ, στα βόρεια του Παρισιού, θα παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές που τελειώνουν την Κυριακή ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Με ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε πως ορισμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού αναφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Κρέιγ, στην περιφέρεια Ουάζ.

Ανησυχία στη Γερμανία

«Η κατάσταση στη Γερμανία έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν πολύ περισσότερες μολύνσεις και αλυσίδες μολύνσεων που δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε όλες ακόμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που τάσσεται επί του παρόντος κατά του κλεισίματος των συνόρων.

«Ο κίνδυνος για την κοινωνία στο σύνολό της έχει αυξηθεί, ο κίνδυνος για τα μεμονωμένα άτομα στη Γερμανία είναι χαμηλός έως μέτριος», επισήμανε, ο Σπαν και συνέχισε: «Μαζί με όλους τους υπουργούς Υγείας της περιοχής καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμο ή ο περιορισμός διέλευσης των συνόρων δεν θα ήταν κατάλληλος προς το παρόν.

Το κλείσιμο των συνόρων θα είχε αντίκτυπο στον εφοδιασμό της Γερμανίας», δήλωσε απόψε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv.

Στο μεταξύ, τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ),  ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής, οι διοργανωτές της, καθώς δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τους αυστηρότερους όρους που έθεσαν οι γερμανικές αρχές λόγω κοροναϊού.

Η Lufhansa μειώνει κι άλλο τα δρομολόγιά της

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να περιορίσει σημαντικά τα δρομολόγιά της για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παρατηρείται μείωση της κίνησης εξαιτίας της επιδημίας

Ο όμιλος μπορεί να μειώσει έως και κατά 25% τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων και να καθηλώσει στο έδαφος 23 αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, από 13 σήμερα.

Τα μέτρα αυτά θα αναθεωρούνται με βάση την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του.

Ελβετία

Ένας εργαζόμενος της εταιρείας Google, στα γραφεία του ομίλου στη Ζυρίχη, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, σύμφωνα με το Business Insider.

Η εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους της να ταξιδεύουν στο Ιράν καθώς και στις δύο περιφέρειες της Ιταλίας, τη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Εξάλλου, από τις 2 Μαρτίου, θα απαγορευτεί στους εργαζομένους της Google να ταξιδεύουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Βρετανία: Η  αντιμετώπιση του κοροναϊού πρώτη προτεραιότητα, δηλώνει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, μετά τον θάνατο του πρώτου Βρετανού υπηκόου από τον ιό, ο οποίος μολύνθηκε καθώς ταξίδευε με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

Οι Βρετανοί έχουν δίκιο να ανησυχούν για την επιδημία, τόνισε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένου Βασίλειο ανέβηκε σε 19.

«Το θέμα του κορωνοϊού είναι κάτι που πλέον είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», τόνισε ο Τζόνσον σε μέσα ενημέρωσης στην πρώτη του δήλωση για τον Covid-19, προσθέτοντας ότι θα προεδρεύσει συνεδρίασης υπουργών και αξιωματούχων που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Η Βρετανία ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής θάνατοι στη χώρα.

Ο Βρετανός πέθανε στην Ιαπωνία, όπου το κρουαζιερόπλοιο έδεσε στην Γιοκοχάμα στις 3 Φεβρουαρίου.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές παροτρύνουν τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού χωρίς να έχουν συστήσει τη χρήση προστατευτικών μασκών.

 

Ισλανδία: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Οι ισλανδικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή,  το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στη σκανδιναβική χώρα, έναν άνδρα που επέστρεψε από την Ιταλία, αλλά διέμεινε «εκτός μιας ζώνης κινδύνου».

Ο Ισλανδός, στα 40 του χρόνια, «δεν είναι σοβαρά άρρωστος, αλλά παρουσίασε τα τυπικά συμπτώματα της νόσου Covid-19», ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Νιγηρία: Σε καραντίνα 28 άνθρωποι

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 στη Νιγηρία είναι ένας Ιταλός που εργάζεται ως πωλητής για την τσιμεντοβιομηχανία Lafarge Africa Plc, ανακοίνωσε η εταιρεία απόψε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν εντοπιστεί οι άνθρωποι που ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του και έχει ξεκινήσει να εφαρμίζεται το πρωτόκολλο «απομόνωσης, καραντίνας και απολύμανσης».

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ογκούν της Νιγηρίας ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι στη χώρα έχουν τεθεί σε καραντίνα 28 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή αυτόν.

Ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι ο Ιταλός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε εξειδικευμένη κλινική του Λάγκος και δεν εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα.

Το κρούσμα αυτό ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

ΗΠΑ:  Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα προειδοποιεί αξιωματούχος

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών επιβεβαίωσαν σήμερα ότι υπάρχει ένα ακόμη κρούσμα του νέου κοροναϊού μεταξύ των Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των ανθρώπων αυτών να ανέρχεται σε 44.

Τα CDC, σε μια τηλεφωνική ενημέρωση προς δημοσιογράφους, δεν έδωσαν έναν συνολικό απολογισμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 62 εφόσον δεν καταγραφούν επιπλέον κρούσματα.

Την ίδια ώρα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών προειδοποίησε σήμερα τους βουλευτές ότι θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ και η χώρα δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα σε τεστ ανίχνευσης, έγινε γνωστό από μια πηγή, την ώρα που αυξάνονται οι επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διαχειρίζεται την κρίση.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ θεωρείται ακόμη σχετικά χαμηλός. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αμερικανούς επιβάτες, που έχουν επαναπατριστεί από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που είχε δέσει στην Ιαπωνία.

Όμως, ο γιατρός Άνθονι Φάουτσι, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Μολυσματικών Ασθενειών, είπε, σε μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον των βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η συνεχής εξάπλωση του κοροναϊού σε τόσες πολλές χώρες σημαίνει ότι θα καταγραφούν πολλά περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι είναι απίθανο ο ιός να εξαφανιστεί τον επόμενο χρόνο και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η χώρα δεν διαθέτει επαρκείς προμήθειες σε τεστ ανίχνευσης, αναφέρει η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ