Μέρκελ για κοροναϊό: Αυστηρά μέτρα πρόληψης – Σύνεση στα οικονομικά μέτρα

Μέρκελ για κοροναϊό: Αυστηρά μέτρα πρόληψης – Σύνεση στα οικονομικά μέτρα

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι έως και 70% του πληθυσμού της Γερμανίας μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η επιδημία να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια.

Ως «δοκιμασία για την αλληλεγγύη, την λογική και την καρδιά μας» περιέγραψε την επιδημία του νέου κοροναϊού η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού και η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επανέλαβε δε ότι έως και 70% του πληθυσμού της Γερμανίας μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η επιδημία να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια.

Εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά πιθανό κλείσιμο των συνόρων και επισήμανε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει αρκετή ευελιξία προκειμένου τα κράτη να αντιδράσουν σωστά στη νέα πρόκληση.

Προτεραιότητα η αποτροπή της ταχείας εξάπλωσης

«Ο ιός είναι εδώ», δήλωσε η Καγκελάριος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο από κοινού με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και τόνισε ότι οι πολιτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης υπαγορεύονται από τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Διαβεβαίωσε δε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία των αρχών τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε κρατιδιακό επίπεδο και ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα την αποτροπή ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

«Οι αγώνες ποδοσφαίρου με άδειες κερκίδες δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εκλογή νέου αρχηγού, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 25 Απριλίου στο Βερολίνο.

Σήμερα πάντως το κρατίδιο του Βερολίνου απαγόρευσε – για την ώρα μέχρι τις 12 Απριλίου – κάθε εκδήλωση η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 1000 άτομα. Τόσο η κυρία Μέρκελ, όσο και ο κ. Σπαν, ο οποίος είναι και υποψήφιος αντιπρόεδρος του κόμματος, σε συνεργασία με τον υποψήφιο Πρόεδρο ‘Αρμιν Λάσετ, τόνισαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικές αποφάσεις και επικαλέσθηκαν το αίσθημα ευθύνης των συνέδρων.

«Χρειάζεται σύνεση και αποφασιστικότητα»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις συνέπειες της επιδημίας, η Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξης από την κυβέρνηση και έκανε λόγο για μέτρα που αφορούν το εισόδημα των εργαζόμενων που θα υποχρεωθούν να εργαστούν λιγότερες ώρες, ενώ επανέλαβε ότι θα ληφθούν μέτρα και για την στήριξη των επιχειρήσεων.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εξέλιξης, την οποία δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε. Αλλά το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η τραπεζική κρίση ήταν πιο «εύκολη» στην διαχείρισή της, καθώς μπορούσε κανείς ως έναν βαθμό να προβλέψει τις εξελίξεις.

«Για τον κοροναϊό γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα, αλλά όπως σε όλες τις κρίσεις, η σύνεση και η αποφασιστικότητα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι προέχει να αντιμετωπιστεί η ουσία της κρίσης και κατόπιν «θα ασχοληθούμε με τις συνέπειες π.χ. για την τουριστική βιομηχανία, την οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’όψιν».

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της βοήθειας που ενδεχομένως θα χρειαστούν τα κράτη – μέλη, η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει «αρκετή ευελιξία». Η Ιταλία, ανέφερε ενδεικτικά, μπορεί χωρίς καμία ανησυχία να επενδύσει στο σύστημα υγείας της, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων θα προχωρήσει κανονικά.

Ερωτώμενη σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται ήδη στην γερμανική αγορά και τις «αγορές πανικού» των πολιτών, η ‘Αγγελα Μέρκελ συνέστησε «μέτρο και σύνεση» και εξήγησε ότι «δεν βλάπτει να υπάρχουν κάποια πράγματα στο σπίτι», αλλά δεν υπάρχει λόγος να προετοιμάζεται κανείς με ορίζοντα εβδομάδων. Δήλωσε μάλιστα ότι την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώσει μέτρα, μεταξύ άλλων και για την απρόσκοπτη προμήθεια των αγορών με αγαθά. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις χειρουργικές μάσκες, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επισήμανε ότι προσφέρουν περιορισμένη προστασία και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να έχουν επάρκεια τα νοσοκομεία.

«Δεν είναι αποτελεσματικό το κλείσιμο συνόρων»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για αποτελεσματικό μέτρο. Ο κ. Σπαν υπέδειξε μάλιστα την περίπτωση της Ιταλίας, εξηγώντας ότι τα μέτρα στα σύνορα δεν περιόρισαν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η κυρία Μέρκελ δεν απέφυγε πάντως την ερώτηση σχετικά με τον χρόνο που επέλεξε για να τοποθετηθεί για το θέμα δημόσια και μόνο έπειτα από την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ, που την κατηγόρησαν για καθυστέρηση. «Ο υπουργός Υγείας γνωρίζει καλά ότι δεν ασχολήθηκα με το θέμα μόλις σήμερα», απάντησε η Καγκελάριος αστειευόμενη. Η ίδια άλλωστε εδώ και λίγες ημέρες αποφεύγει τις χειραψίες στις επίσημες συναντήσεις της και, όπως δήλωσε η ίδια, εφαρμόζει και συνιστά «να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον λίγο περισσότερη ώρα στα μάτια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ