Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος – Τα δύο σενάρια για τη λειτουργία των εκκλησιών

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος – Τα δύο σενάρια για τη λειτουργία των εκκλησιών

Σε δύο σενάρια εστιάζει η Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 16:00, σχετικά με τη λειτουργία των ναών στο πλαίσιο της αναγκαίας λήψης έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κοροναϊού.

Σε δύο σενάρια εστιάζει η Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 16:00, σχετικά με τη λειτουργία των ναών στο πλαίσιο της αναγκαίας λήψης έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κοροναϊού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο η οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση πιέζουν προς την αναστολή κάθε είδους ιερής ακολουθίας, δηλαδή και των κυριακάτικων θείων λειτουργιών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για αυστηρότερα μέτρα ακόμα και από αυτά που έχει ήδη λάβει η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, όπου έχει περιορισθεί και η διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Αν προκριθεί αυτή η λύση τότε οι ιεροί ναοί θα μένουν ανοιχτοί κάποιες ώρες τις ημέρας προκειμένου αν επιθυμεί κάποιος να προσευχηθεί μόνος του ή να ανάψει ένα κερί.

Ένα ακόμα σενάριο, που αναμένεται να συζητηθεί είναι η διακοπή κάποιων ιερών ακολουθιών για δύο εβδομάδες δηλαδή των Χαιρετισμών, εσπερινών, προηγιασμένων λειτουργιών. Σε μία τέτοια περίπτωση θα συνεχιστούν οι Θείες Λειτουργίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών και μόνο με έναν ιερέα και έναν ψάλτη.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν συζητηθεί η πιθανότητες για μεγάφωνα έξω από τις εκκλησίες, η για μετάδοση από την κρατική τηλεόραση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδας να συμβάλλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στη κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι ενός της ημέρας συνεδριάζει η Διακρής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα προστασίας των πολιτών.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις της Εκκλησίας»

Στο ζήτημα της Εκκλησίας αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών.

«Ο κ. Μητσοτάκης, την Κυριακή, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αναστολή των λειτουργιών στις Εκκλησίες», είπε και πρόσθεσε: «αναμένουμε τις αποφάσεις της Εκκλησίας» .

Ερωτηθείσα τι θα πράξει η κυβέρνηση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για εκκλησιασμό και Θεία Κοινωνία

Λίγες μόνο ώρες πριν την σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας με σκοπό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον κοροναϊό ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε τη δική του παρέμβαση.

Μιλώντας στο MEGA ο πατριάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο ένας προφυλάγεται από τον άλλο να μην κολλήσει τον θανατηφόρο ιό. Και η Εκκλησία και η Πολιτεία λαμβάνουν μέτρα προστασίας των ανθρώπων και καλώς πράττουν».

Ο οικουμενικός πατριάρχης δίνοντας και ένα στίγμα της σημερινής απόφασης τόνισε ότι πρέπει όλοι να ακολουθούν τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για την μη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ειδικά μετά τις εικόνες με δεκάδες πιστούς να συνωστίζονται στις εκκλησίες για να λάβουν τη θεία μετάληψη, ο λόγος του πατριάρχη έχει παραπάνω βαρύτητα καθώς ανέφερε:  «να σεβόμεθα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τους οποίους υπαγορεύουν οι κρατικές και ιδιαιτέρως οι υγειονομικές Αρχές».

«Παρακολουθούμε όλοι από τα μέσα γενικής ενημέρωσης αυτά τα αυστηρά, ενίοτε, αλλά χρήσιμα μέτρα, για την προστασία μας», συνέχισε ο ίδιος.

«Προ ημερών η αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας εξέδωσε ένα ανακοινωθέν, με το οποίο συνιστά να σεβόμεθα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τους οποίους υπαγορεύουν οι κρατικές και ιδιαιτέρως οι υγειονομικές Αρχές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο οικουμενικός Πατριάρχης και κατέληξε: «Ακόμη, προτρέπει η Εκκλησία να προσευχόμεθα. Να είμαστε νομοταγείς. Να ακούμε αυτό που λέει η Πολιτεία, όταν μάλιστα αυτό αφορά και στην προσωπική μας υγεία, άμεσα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ