Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες – Τα νέα έκτακτα μέτρα

Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες – Τα νέα έκτακτα μέτρα

Με τη χώρα μας να μετρά 41 νεκρούς και 1.156 κρούσματα, οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες και όλα θα εξαρτηθούν, όπως τονίζεται, από την συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις οδηγίες των αρμοδίων καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση, θα αποδειχθεί καταστροφική.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και τη μακάβρια λίστα των νεκρών να μεγαλώνει.

Με τη χώρα μας να μετρά 41 νεκρούς και 1.156 κρούσματα, οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες και όλα θα εξαρτηθούν, όπως τονίζεται,  από την συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί  και τις οδηγίες των αρμοδίων καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση, θα αποδειχθεί καταστροφική.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπ. Υγείας για τη νόσο η καμπύλη του ρυθμού αύξησης στη χώρα μας δείχνει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες, όμως η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού ώστε να μη δούμε στην Ελλάδα εικόνες ανάλογες με της Ιταλίας επί παραδείγματι, ή άλλων χωρών όπου ο ιός καλπάζει εκτός ελέγχου.

Κανένα σενάριο δεν έχει αποκλειστεί -ακόμη και το πιο ακραίο, ενώ ήδη η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου.

Ειδικοί εξάλλου εκτιμούν ότι η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται περί τα μέσα με τέλη Απριλίου, κατά συνέπεια το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων δεν υφίσταται.

Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που συνοψίζονται σε «Ξεχάστε την Πασχαλινή έξοδο και Κάνουμε Πάσχα στο σπίτι.

Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τη φονική επιδημία,  μέσα σε λίγες ώρες το πρωί της Δευτέρας.

Το 41ο θύμα ήταν άνδρας που νοσηλευόταν  στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.Ήταν, σύμφωνα με το xanthinews.gr, 60 ετών και δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Νωρίτερα είχε καταλήξει και 55χρονος άνδρας από την Καστοριά που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Είναι το έκτο θύμα του κορονοϊού στην περιοχή της Καστοριάς. Συνολικά, στο νομό Καστοριάς ανήλθαν στα 53 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά στο νοσοκομείο της Καστοριάς νοσηλεύονται 7 ασθενείς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν διακομισθεί 43 συνολικά ασθενείς, εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, από τον Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη, και είχαν υποκείμενα νοσήματα.  Με βάση την τελευταία ενημέρωση 95 είναι τα νέα κρούσματα του ιού στην χώρα μας και υπολογίζονται σε 1.156 συνολικά, τα περισσότερα στην Αττική.

69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.150 τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού.

Ο κοροναϊός μολύνει τις πιο παραγωγικές ηλικίες

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, ο κοροναϊός φαίνεται πως προτιμά να μολύνει τις πιο παραγωγικές ηλικίες στη χώρα μας.

Ειδικότερα οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.

Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.

Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κοροναϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.

Καμία χαλάρωση στα μέτρα

Μπορεί η  καμπύλη του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων  στη χώρα  να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες, όμως η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού ώστε να μη δούμε στην Ελλάδα εικόνες ανάλογες με της Ιταλίας επί παραδείγματι, ή άλλων χωρών όπου ο ιός καλπάζει εκτός ελέγχου.

Κανένα σενάριο δεν έχει αποκλειστεί -ακόμη και το πιο ακραίο, ενώ ήδη η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί -ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με νέο διάγγελμα- η συνέχιση των μέτρων του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι μέχρι και μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις 19 Απριλίου.

Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη διαμηνύσει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την πασχαλινή έξοδο και μας προετοιμάζουν ότι θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι.

Ενδεικτική εξάλλου των προθέσεων της κυβέρνησης για παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας,  είναι η δήλωση του υπουργού υγείας ότι ο πρώτος απολογισμός των μέτρων που έχουν ήδη έχουν ληφθεί θα γίνει στις 15 Απριλίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξάλλου τοποθέτησε την κορύφωση της επιδημίας εντός του Απριλίου. «Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών.

Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες»  λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος εξάλλου είχε προϊδεάσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια, «ακόμη και τα πιο ακραία», υπερτονίζοντας την ανάγκη «οι πολίτες να εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα».

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου των κλειστών καταστημάτων, λόγω του κοροναϊού. Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση το κλείσιμο των καταστημάτων θα παραταθεί μέχρι τις 11 Απριλίου, σε 66 κλάδους της οικονομίας. Στο τραπέζι εξάλλου είναι ακόμα και το ενδεχόμενο κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ