Λευκός καπνός στο Eurogroup: Συμφωνία για άμεσο πακέτο 500 δισ. ευρώ ενάντια στον κορωνοϊό

Λευκός καπνός στο Eurogroup: Συμφωνία για άμεσο πακέτο 500 δισ. ευρώ ενάντια στον κορωνοϊό

Συμφωνία για άμεσο πακέτο 500 δισ. ευρώ και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού επετεύχθη στο Εurogroup. Στους αρχηγούς των κρατών - μελών πετούν την καυτή πατάτα για έκδοση ευρωομολόγου.

Τα χέρια έδωσαν τα δυο «στρατόπεδα» και το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία με μια τηλεδιάσκεψη που κράτησε λιγότερο από μια ώρα, αφού βέβαια προηγήθηκαν μαραθώνιες, σκληρές διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές της έναρξης της συνεδρίασης.

Με γεφυροποιούς την Γαλλία και την Γερμανία βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας για πακέτο στήριξης ύψους 500 δισ. ευρώ έναντι των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά με το μελλοντικό ταμείο για την ανάκαμψη, οι υπουργοί παραπέμπουν το θέμα στους αρχηγούς κρατών για να εξετάσουν «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία», ενώ σχετικά με τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM τα κράτη πρέπει να δεσμευτούν ότι τη χρησιμοποιήσουν μόνο για να στηρίξουν την χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους της πανδημίας.

Οι ηγέτες του μπλοκ θα πρέπει να συζητήσουν, να συντονίσουν και τελικά επικυρώσουν το σχέδιο σε μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ