Τρόμος για τις «Κερκόπορτες» του κορωνοϊού – Αγωνία σε κυβέρνηση και επιστήμονες

Τρόμος για τις «Κερκόπορτες» του κορωνοϊού – Αγωνία σε κυβέρνηση και επιστήμονες

Στο μικροσκόπιο όλοι οι κλειστοί χώροι, κλινικές, νοσοκομεία, δομές φιλοξενίας μεταναστών, καταυλισμοί Ρομά. Στην κυβέρνηση φοβούνται έξαρση του κορωνοϊού λίγα 24ωρα πριν από τη χαλάρωση των μέτρων

Μία μετά την άλλη «σκάνε» οι υγειονομικές «βόμβες», αν και πρόκειται για αδόκιμο όρο όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Οι κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών, οι «κλειστοί πληθυσμοί», όπως οι γειτονιές των Ρομά όπου δεν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας αλλά και τα νοσοκομεία, οι κλινικές και τα γηροκομεία, απειλούν να καταστρέψουν ό,τι χτίστηκε με τόσο κόπο τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επιστήμονες, η κυβέρνηση αλλά και όλη η κοινωνία έβλεπε ότι η καμπύλη της νόσου υποχωρούσε, τα κρούσματα λιγόστευαν, ο αριθμός των θυμάτων του κοροναϊού είναι ο μικρότερος σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό.

Όμως, τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες με τις δύο κλινικές έχουν προκαλέσει γενική κινητοποίηση στις υγειονομικές αρχές. Ανησυχία προκάλεσε βεβαίως και το «σπάσιμο» της καραντίνας από τέσσερα άτομα στη δομή της Μαλακάσας η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες μετανάστες.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το υπουργείο Υγείας αλλά και η Πολιτική Προστασία άναψαν «κόκκινο συναγερμό» καθώς φοβούνται ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν μετά την ιχνηλάτηση των επαφών όσων νόσησαν στις κλινικές.

Αλλωστε, τρεις νεκροί στο Περιστέρι και δεκάδες κρούσματα (37 μέχρι στιγμής) δεν είναι και μικρή υπόθεση. Παρά το λάθος των πρώτων ωρών, ότι υπήρξε νεκρός και στην κλινική στο Ελληνικό και παρά την άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης, φαίνεται ότι έγιναν πολλές κινήσεις σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις οδηγίες.

Ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αποτέλεσμα να νοσήσουν ασθενείς που έχουν βαριές αρρώστειες.

Πλέον, όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και όλες οι κλινικές όπου νοσηλεύονται κάποιοι για ημέρες ή πηγαίνουν για συγκεκριμένες θεραπείες (αιμοκάθαρση, χημειοθεραπείες κ.λπ) μπαίνουν στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών.

Μαζί με τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τους καταυλισμούς των Ρομά, και χωρίς να υπάρχει καμιά ρατσιστική διάθεση ή στοχοποίηση, αποτελούν «Κερκόπορτες» που πρέπει να κλείσουν.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη χαλάρωση των μέτρων βλέποντας ότι ο κοροναϊός υποχωρείς και όσο ζεσταίνει ο καιρός θα υποχωρεί περισσότερο.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η καραντίνα, ο περιορισμός κυκλοφορίας, τα κλειστά σχολεία, η υπολειτουργία Δημοσίου και επιχειρήσεων απέδωσαν καρπούς.

Όμως, όλοι πλέον φοβούνται μήπως «χυθεί η καρδάρα με το γάλα» την τελευταία στιγμή.

Τα όσα έγιναν στις κλινικές αποτελούν και καμπανάκι για όλους, αλλά ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν και τις αποφάσεις που θα λάβει η πολιτική ηγεσία σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων.

Ενώ π.χ. πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσιόδρας, έλεγαν ότι μπορούν να ανοίξουν κάποια στιγμή όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης (όχι μόνο η Τρίτη Λυκείου), τώρα αυτή η εισήγηση μπορεί να διαφοροποιηθεί.

Όπως μπορεί να αλλάξουν και όλες οι αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με τη χαλάρωση των μέτρων σε χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Οπου δηλαδή υπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα (σχολεία, εκκλησίες, εμπορικά κέντρα κ.λπ).

 

Υπήρξε χαλάρωση

Τα καλά νέα από το μέτωπο της αρρώστιας, σε συνδυασμό με την κούραση του πληθυσμού από την καραντίνα οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες σε χαλάρωση.

Το βλέπει κανείς στους δρόμους, όπου αυξήθηκε εντυπωσιακά η κίνηση μετά το Πάσχα. Φαίνεται και από τις μετακινήσεις του κόσμου, ειδικά τα απογεύματα όπου με πρόσχημα την άθληση, βγαίνουν από τα σπίτια κατά εκατοντάδες.

Ανθρώπινη κλίση έπειτα από τόσες ημέρες εγκλεισμού ή απερισκεψία; Ο,τι κι αν συμβαίνει επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Κι ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για την περίπτωση όπου οι πολίτες εκλάβουν την όποια χαλάρωση των μέτρων ως το τέλος της περιπέτειας και ξεχυθούν στους δρόμους χωρίς να τηρούν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας.

Δηλαδή γάντια, αντισηπτικά, καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση μασκών όπου απαιτείται και διαρκής εγρήγορση προκειμένου να μην γίνουν λανθασμένες κινήσεις που θα φέρουν έξαρση του κοροναϊού.

Στην κυβέρνηση, αλλά και στον επιστημονικό κλάδο τονίζουν με έμφαση ότι όποια μέτρα κι αν χαλαρώσουν αυτό δεν σημαίνει ότι αν χρειαστεί δεν θα επανέλθουν.

Μπορεί δηλαδή να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση χωρίς βεβαιώσεις και SMS αλλά ενδεχομένως να επανέλθει το μέτρο στην περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση του κοροναϊού.

Όπως λένε επιστήμονες, ο κοροναϊός στην Ελλάδα δείχνει να κρατά 3 με 4 μήνες, όπως στην Κίνα. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι επειδή θα έχει φύγει δεν θα υπάρχουν συμπτώματα.

O καθηγητής, Γ. Τούντας μιλώντας στον Σκάι είπε ότι ο κοροναϊός θα φύγει στα τέλη Μαίου αλλά περιμένουν νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.

Η προειδοποίηση ουσιαστικά έχει να κάνει με το πώς θα αντιμετωπίζουν οι πολίτες από εδώ και στο εξής την καθημερινότητα.

Μια καθημερινότητα που θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη χρήση μασκών σε πολλές από τις δραστηριότητές μας.

Μάσκες παντού

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το γερμανικό υγειονομικό μοντέλο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα στα Μέσα Μεταφοράς και τα ταξί δεν θα μπορεί να μπει κανείς χωρίς μάσκα.

Επίσης στα φαρμακεία και τα εμπορικά καταστήματα ή όπου αλλού υπάρχουν πολλά άτομα μαζί.

Οι επαγγελματίες επίσης (καταστηματάρχες, κομμωτές, οδηγοί ταξί, λεωφορείων, τρένων θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και η αναβολή συναυλιών και πολυπληθών πανηγυριών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ