Με επιφυλάξεις το άνοιγμα των σχολείων – Οι «γκρίζες ζώνες» του σχεδίου

Με επιφυλάξεις το άνοιγμα των σχολείων – Οι «γκρίζες ζώνες» του σχεδίου

Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Γιατί μερίδα επιστημόνων και καθηγητές και γονείς ανησυχούν για το άνοιγμά τους.

Μπορεί και με τις ευχές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το κουδούνι να ηχήσει και πάλι στα σχολεία από τον Μάιο, ωστόσο επιστήμονες, καθηγητές και γονείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα του σχολείου την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού μαίνεται.

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας έδωσε τη Δευτέρα το «ΟΚ» για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και άλλοι επιστήμονες έχουν καθησυχάσει πολλές φορές ότι τα παιδιά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, υπάρχουν διαφωνίες και επιφυλάξεις ακόμα και εντός της ίδιας της επιτροπής, ενώ επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους μικρούς μαθητές.

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις τόσο στο αποψινό διάγγελμα του πρωθυπουργού όσο και στην αυριανή αναλυτικότερη ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα μαζί με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος των σχολείων

Προτεραιότητα είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι φαίνεται ότι θα επιστρέψουν πρώτοι στις τάξεις στις 11 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου προβλέπεται να ανοίξουν αργότερα, μία ή δύο εβδομάδες μετά ανάλογα και τα νέα δεδομένα εξάπλωσης του ιού και θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Αναλυτικά ο προγραμματισμός:

  • Δευτέρα 11 Μαΐου: Έναρξη μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου
  • Δευτέρα 18 ή 25 Μαΐου: Έναρξη μαθημάτων Γυμνασίου και Α & Β Λυκείου
  • Δευτέρα 1 Ιουνίου: Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Σε κάθε περίπτωση, προκρίνεται η παράταση του σχολικού έτους για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών εάν δεν υπάρξει νέος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επιστροφή στα θρανία με κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει οδηγίες για την ασφάλεια των παιδιών.

Όπως προκύπτει μεταξύ των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν στα σχολεία θα είναι η ασφαλής διατήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών και η ύπαρξη αντισηπτικών σε κάθε αίθουσα.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα ισχύσει με τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, αλλά και με τα διαλείμματα.

Αναφορικά με το αν τα παιδιά θα φορούν μάσκες όλη τη μέρα, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκο Σύψα, πιθανότατα οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές «εφόσον τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, του καλού εξαερισμού και της απολύμανσης των χεριών, αφού θα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε αίθουσα».

Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και η ημερομηνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Στόχος του υπουργείου είναι οι Πανελλήνιες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο.
Όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής τους, θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αρθμός αιθουσών για να μην υπάρξει συγχρωτισμός.

Στόχος είναι ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκονται στις αίθουσες να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα και για αυτό τον λόγο είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων.

Και σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές αναμένεται να τηρούν τις αποστάσεις όπως και τους κανόνες υγιεινής.Για τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες  ή για εφήβους που νόησαν από τον κοροναϊό θα υπάρξει ειδική μέριμνα.

Επιφυλάξεις από επιστήμονες

Αν και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας το πρωί στο MEGA διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Ο ίδιος προέκρινε το άνοιγμά τους για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο καθώς είπε «δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι τώρα για κάτι τέτοιο».

Ακόμη ένας από αυτούς που εξέφρασαν διαφωνία ήταν ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι καλώς ξεκινούν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου, αλλά εξέφρασε την διαφωνία του στο να ανοίξουν τα δημοτικά καθώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής και μπορεί να νοσήσουν ή ακόμα και να μεταδώσουν το ιό, καθώς συνήθως είναι ασυμπτωματικά κρούσματα.

Οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών

Έντονα εξάλλου, αντιδρά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στην επαναλειτουργία του γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου, θέτοντας εύλογα ερωτήματα, που άπτονται τόσο της ασφάλειας μαθητών και καθηγητών όσο και των διαδικασιών.

Όπως είπε στο MEGA, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης «Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί. Δεν κατανοούμε εάν η απόφαση είναι πολιτική ή επιστημονική. Το άνοιγμα σχολείων σημαίνει λήψη μέτρων. Μέσα στους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μεγάλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΟΛΜΕ ζητά «να πάνε αργότερα οι ημερομηνίες επαναλειτουργίας. Ας μην ανοίξουν γυμνάσιο και λύκειο, να πάμε σε προαγωγικές εξετάσεις. Είναι κάτι που έχει ξανά γίνει».

Από την πλευρά των γονέων, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ), Παναγιώτης Κατηφές, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να «αντιληφθούμε ότι τόσο η υγεία όσο και η Παιδεία δεν είναι θέμα ατομικής υπόθεσης, αλλά κοινωνικό αγαθό για το οποίο το κράτος οφείλει να παίρνει μέτρα».

Ανέφερε ακόμα πως όταν θα ανοίξουν τα σχολεία βασικό είναι να πληρούνται όλοι οι όροι για την ασφάλεια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των παιδιών, που δεν θα πρέπει να γίνουν ξανά φορείς του ιού μεταφέροντας τον στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι αντιρρήσεις των κομμάτων

Αντίθετος στο άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως είναι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, «ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου χαρακτηρίζει «αχρείαστο ρίσκο» την ολιγοήμερη επανέναρξη των σχολείων καλώντας την κυβέρνηση «με αίσθημα ευθύνης να μην το αναλάβει, παραμένοντας δεσμευμένη στο στόχο προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Και η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζει το άνοιγμα των σχολείων «μεγάλο ρίσκο».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο (…) Κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις. Είναι λογικό να δοθεί προτεραιότητα στην Γ’ λυκείου και τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Δώσαμε μάχη για να ανακοινωθεί ο περιορισμός της ύλης για τις πανελλήνιες εξετάσεις και να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν. Όπως, επίσης, να ολοκληρωθεί το εξάμηνο και οι πτυχιακές εξετάσεις των τελειόφοιτων φοιτητών. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν προσεκτικό σχεδιασμό. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ