Κορωνοϊός: Πλήρης κατάρρευση για το σουηδικό μοντέλο

Κορωνοϊός: Πλήρης κατάρρευση για το σουηδικό μοντέλο

Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων κατέγραψε σήμερα η Σουηδία, η οποία κατέγραψε ακόμα 147 θανάτους σε μια ημέρα.

Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κοροναϊό κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων κατέγραψε σήμερα η Σουηδία, η οποία κατέγραψε ακόμα 147 θανάτους σε μια ημέρα.

Έτσι, η Σουηδία, που ακολούθησε το δικό της μοντέλο και δεν επέβαλε το αυστηρό lockdown που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, καταγράφει πλέον 3.460 θανάτους. Η χώρα έχει επίσης 637 νέες περιπτώσεις κοροναϊού, φτάνοντας συνολικά τα 27.909 κρούσματα.

Το υψηλότερο θλιβερό ρεκόρ ήταν την 21η Απριλίου όταν 185 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό σε ένα 24ωρο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι θάνατοι από τον φονικό ιό στη σκανδιναβική χώρα είχαν μειωθεί.

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαΐου, η χώρα ανέφερε μόνο 5 νέους θανάτους και 348 νέα κρούσματα, αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ήταν βραχύβια καθώς οι περιπτώσεις τους άρχισαν να αυξάνονται ξανά.

Οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είπε ότι οι Σουηδοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εσωτερικό, σε απόσταση μίας ή δύο ωρών από το σπίτι τους με το αυτοκίνητο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα», διευκρίνισε.

«Σε αυτά τα ταξίδια, θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινή λογική, να λαμβάνονται μεγάλες προφυλάξεις και να επιδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα», τόνισε.

Ο Γιόχαν Κάρσλον, ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας, εξήγησε ότι είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια σύντομα ταξίδια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επισκεφθεί κανείς ηλικιωμένους ή άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ότι θα αποφεύγεται όσο το δυνατόν η σωματική επαφή.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε ό,τι αφορά τα ταξίδια η κυβέρνηση κάνει απλώς μια «σύσταση» προς τους πολίτες και η ανακοίνωσή της δεν συνιστά «απαγόρευση».

Το σουηδικό μοντέλο

Στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν ανοιχτά τα σχολεία για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, αλλά επίσης και τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα.

Οι αρχές προέτρεπαν τον κόσμο να εφαρμόζει την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η στρατηγική αυτή επικρίθηκε στο εξωτερικό, κυρίως επειδή ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες που όλες τους έλαβαν μέτρα καραντίνας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ