Με αισιοδοξία το άνοιγμα της εστίασης: Πρώτος καφές μετά την καραντίνα

Με αισιοδοξία το άνοιγμα της εστίασης: Πρώτος καφές μετά την καραντίνα

Οι πρώτοι πελάτες έκαναν την εμφάνισή τους στις καφετέριες - Η εικόνα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.

Ανέβασαν ρολά τα καταστήματα εστίασης και οι γειτονιές μύρισαν… καφέ, καθώς δειλά – δειλά οι πολίτες έκαναν «ποδαρικό» στις καφετέριες και τα υπόλοιπα μαγαζιά που είχαν μείνει κλειστά για πάνω από δύο μήνες.

Βέβαια, η αγαπημένη συνήθεια του καφέ δεν είναι όπως πριν: το προσωπικό φοράει μάσκες και γάντια, τα αντισηπτικά είναι πανταχού παρόντα και τα τραπέζια έχουν αποστάσεις μεταξύ τους, θυμίζοντας σε όλους ότι η απειλή του κοροναϊού δεν έχει περάσει.

Αρκετός ήταν ο κόσμος στις καφετέριες της Ερμού και της Ευαγγελιστρίας.

Μικρότερη ήταν η κίνηση στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, ενώ ο περισσότερος κόσμος φαίνεται ότι προτίμησε το Κολωνάκι. 

Πολύς κόσμος στα καφενεία του Πειραιά

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε σε ένα παραδοσιακό καφενείο του Πειραιά, όπου ήδη από το πρωί οι μόνιμοι θαμώνες είχαν επιστρέψει στο σημείο συνάντησής τους απολαμβάνοντας τον καφέ τους.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά οι θαμώνες του καφενείου, είναι πολύ χαρούμενοι που επέστρεψαν και μπορούν μαζί όπως παλιά να απολαύσουν το καφέ τους, ενώ αστειευόμενοι τόνισαν πως τόσο καιρό που είχαν συνηθίσει κλεισμένοι μέσα το σπίτι, τώρα τους κακοφαίνεται.

Χαρούμενη αλλά συνάμα προβληματισμένη η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, που περίμενε το άνοιγμα καθώς, όπως είπε, τα έξοδα τρέχουν.

Τα τραπέζια είναι στις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, ενώ και το προσωπικό προσπαθεί να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτη καταστήματος καφέ, ένα 20% του προσωπικού βρίσκεται σε αναστολή, με προοπτική να επιστρέψει στην εργασία όταν το επιτρέψουν τα πράγματα.

Οι επιχειρηματίες σημειώνουν ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουν με λιγότερη πελατεία, ωστόσο το συναίσθημα τα ανοίγματος μετά από τόσο καιρό είναι ιδιαίτερο.

Kαι στη Θεσσαλονίκη

Ίδιες εικόνες και στη Θεσσαλονίκη, που επιστρέφει και αυτή σταδιακά στην καθημερινότητα.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης έχουν προμηθευτεί με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, ενώ τα τραπέζια και οι καρέκλες έχουν τοποθετηθεί στις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

«Λες και πάμε πρώτη μέρα σχολείο», είναι το συναίσθημα των καταστηματαρχών της εστίασης αλλά και των εργαζομένων, που επέστρεψαν στα πόστα τους μετά από σχεδόν δύο μήνες.

Για καφέ στο κέντρο της Πάτρας

Επειτα από δύο μήνες απραξίας, τα μαγαζιά της εστίασης σηκώνουν ρολά και δίνουν αγώνα επιβίωσης υπό το νέο καθεστώς λειτουργίας που επιτάσσει ο κοροναϊός.

Από νωρίς το πρωί και στην Πάτρα άνοιξαν εστιατόρια, καφέ και μπαρ υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με κανόνες ασφαλούς λειτουργίας για πελάτες και προσωπικό.   

Χαμός στη Λάρισα

Οι Λαρισαίοι φάνηκαν πιο… θαρραλέοι από τους συμπολίτες τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς τίμησαν και με το παραπάνω το άνοιγμα της εστίασης.

Το κέντρο της πόλης ζωντάνεψε και πάλι, καθώς οι καφετέριες γέμισαν με κόσμο.  

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

  • Οδηγίες για τους εργαζόμενους και τους καταστηματάρχες έχει δώσει ο ΕΦΕΤ:
  • Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
    Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.
  • Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
  • Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.
  • Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
  • Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
  • Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
  • Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
  • Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away).
  • Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ