Τέλη κυκλοφορίας : Ποιες αλλαγές και πότε έρχονται

Τέλη κυκλοφορίας : Ποιες αλλαγές και πότε έρχονται

Οι νέοι σχεδιασμοί του υπουργείο Οικονομικών

«Χαρτί και μολύβι» έχει πάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εξετάζει αλλαγές στα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.

Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που έχουν καταθέσει ήδη τις πινακίδες για τα οχήματά τους μπορούν αν πληρώσουν τέλος ανά μήνα, να λάβουν τις πινακίδες για το όχημά τους και να ξαναβγούν με αυτό στον δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους περιμένουν πότε θα εκδοθεί η σχετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καταβάλλοντας χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να καταργήσει το «πέναλτι» του 1/12 ή των 2/12 και τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας να γίνουν ακόμη φθηνότερα.

Σύμφωνα με το παλαιό σύστημα για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονταν τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2019 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Με το νέο σύστημα οι κάτοχοι που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους δεν θα υπάρχει η επιπλέον χρέωση του ενός ή των δύο δωδέκατων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κινήσει το όχημά του για 3 μήνες θα πληρώσει μόνο τα 3/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο τότε θα πληρώσει τα 7/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματός του.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων όπως αναφέρει το newsauto, θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει χρέωση ολόκληρου του μήνα που γίνεται η άρση ακινησίας ανεξάρτητα αν γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου για ένα μήνα θα πληρώσει 10 ευρώ, για ένα τρίμηνο 30 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας για το υπόλοιπο του έτους αν ανακοινωθεί τον Μάιο θα πληρώσει 80 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν επιστρέψει τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας.

Δηλαδή αν τα Τέλη Κυκλοφορίας του οχήματος είναι 120 ευρώ και ο κάτοχος πλήρωσε για άρση ακινησίας ενός μήνα (10 ευρώ) αλλά ποτέ δεν επέστρεψε τις πινακίδες στην εφορία μετά το πέρας των 30 ημερών τότε η εφορία του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, δηλαδή 240 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ