Κορωνοϊός: Συναγερμός στις αρχές – Για επιδείνωση σε δυο εβδομάδες προειδοποιούν οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Συναγερμός στις αρχές – Για επιδείνωση σε δυο εβδομάδες προειδοποιούν οι ειδικοί

Έντονη ανησυχία τόσο στις αρχές, όσο και στους ειδικούς έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Έντονη ανησυχία τόσο στις αρχές, όσο και στους ειδικούς έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Με την χαλάρωση των πολιτών να είναι πλέον εμφανής… δια γυμνού οφθαλμού και τους αριθμούς στη χώρα μας να αυξάνονται σιγά, αλλά σταθερά είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή ακροβατώντας ανάμεσα στην πολύ καλή πορεία των προηγούμενων μηνών και σε ένα δεύτερο -πιθανότατα πιο σκληρό- κύμα του φονικού ιού.

Ενδεικτικό του φόβου των ειδικών, αλλά και του τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως αυτή δεν είναι καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη, καθώς «σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».

Ο ίδιος, δε, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε έξω από την υπηρεσία Ασύλου και επισήμανε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους αυτούς με κάποιον άλλο τρόπο.

Όλα αυτά μάλιστα, λίγες μόλις ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Ιουνίου, και την έλευση επισκεπτών από το εξωτερικό. Μπορεί το άνοιγμα του τουρισμού να κρίνεται αναγκαίο, μιας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα «εισαγόμενα» κρούσματα.

Μια ιδέα των παραπάνω μάλιστα, μας έδωσε η ψυχρολουσία της Δευτέρας, όταν και, από τα 97 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 30 ήταν εισαγόμενα, ενώ την περασμένη εβδομάδα 12 κρούσματα εντοπίστηκαν σε πτήση που έφτασε στην Αθήνα από τη Ντόχα.

Ο κίνδυνος του τουρισμού

Αναφορικά με τον ερχομό των τουριστών στη χώρα, η πνευμονολόγος, εντατικολόγος, Αναστασία Κοτανίδου τόνισε ότι «αν κρατάμε τις αποστάσεις που έχουμε πει, δεν χρειάζεται να βρεθούμε στο καλντερίμι να αναμειχθούμε με τον πολύ κόσμο. Και στην ταβέρνα πολύ άνετα μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα με μία μικρή προσοχή».

«Δεν πρόκειται να είναι κανένας ποτέ σίγουρος μέχρι τη στιγμή που θα έρθει το εμβόλιο και θα το κάνουμε όλοι. Μέχρι τότε πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα» πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έξαρση του κοροναϊού το καλοκαίρι με το άνοιγμα του τουρισμού. Στο χέρι μας είναι να μην τα ξαναπεράσουμε, όσα περάσαμε. Εξαρτάται από το αν εμείς οι ίδιοι κρατάμε αποστάσεις και τα μέτρα που συστήνει η επιστημονική κοινότητα» κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη» εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ καθώς, όπως υπογράμμισε, ο κόσμος έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στους ειδικούς και άρχισε να χαλαρώνει.

Σχετικά με το ζήτημα του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους και ελπίζουμε να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις, αν όχι, θα πάρουμε τις δικές μας».

Άμεσο σφράγισμα στα καταστήματα που παραβιάζουν κανόνες λειτουργίας

Την ίδια στιγμή, για να αποφευχθούν εικόνες, σαν αυτές που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση προχωράει σε άμεσο λουκέτο στα ασφυκτικά beach bar, καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ που παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους λειτουργίας έναντι της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αυστηριοποιεί τους κανόνες και αίρει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπορούν να λειτουργούν όσο «τρέχει» το χρονικό περιθώριο που τους έδινε ο νόμος για να εφεσιβάλουν ή να προσβάλουν της απόφασης σφραγίσματος.

Έτσι, με τη διαπίστωση των παραβάσεων από τα ελεγκτικά όργανα η επιχείρηση θα σφραγίζεται.

Το χρονικό περιθώριο των πέντε ημερών εκ μέρους της επιχείρησης να υποβάλει έφεση ή ένσταση και των δύο ημερών στην αρμόδια Υπηρεσία για να αποφασίσει επί της έφεσης / ένστασης ισχύει κανονικά.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως χθες και καθορίζει επίσης τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οργανωμένες και μη παραλίες, τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης τους καθώς και τις διαδικασίες ελέγχων.

«Δεν χρειάζεται καθολικό lockdown»

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτρσας, αναφέρθηκε στις ανησυχητικές εικόνες από τον συνωστισμό σε μπαρ.

«Παρακολουθούμε από την αρχή της άρσης του lockdown, την εξέλιξη της πανδημίας. Η πορεία είναι φυσιολογική. Το »Ρ0» είναι πολύ χαμηλότερο απ’ όταν ήμασταν σε καραντίνα», ανέφερε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  σημειώνοντας ότι μπορεί να μην χρειάζεται το καθολικό lockdown, αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός γεωγραφικών ορίων.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα που μπορεί να συνδυάζουν τα παραπάνω με περιορισμό της κυκλοφορίας

Επιπλέον τόνισε ότι «φτάσαμε ως εδώ γιατί δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης είναι σύμμαχοί μας στην εικόνα που δείχνει η χώρα μας στο εξωτερικό. Όσον αφορά την πιθανή παρουσίαση κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές από το εξωτερικό, είπε ότι «η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε για τα τεστ θα είναι τέτοια ώστε να έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη».

«Από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαΐου έχουν περάσει τρεις μήνες. Τα κρούσματα είναι ακόμη σχετικά περιορισμένα. Χρειάζεται σωστή ιχνηλάτηση στο εσωτερικό και δειγματοληψία από τους επισκέπτες του εξωτερικού», είπε και πρόσθεσε ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 259 έλεγχοι σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει επιπλέον μέτρα και μετά τις 15 Ιουνίου για τον τουρισμό και για όλη την οικονομία, «ώστε να παραμείνει στη θέση του ο κάθε εργαζόμενος και να έχουμε δυναμική επανεκκίνηση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ