Ξανά εν δράσει Τσιόδρας – Χαρδαλιάς: Με μάσκες στη Ξάνθη μετά τα νέα κρούσματα

Ξανά εν δράσει Τσιόδρας – Χαρδαλιάς: Με μάσκες στη Ξάνθη μετά τα νέα κρούσματα

Συναγερμός από τις υγειονομικές αρχές μετά τα 15 νέα κρούσματα στην Ξάνθη.

Στην Ξάνθη έφτασαν εσπευσμένα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας, Καθηγητή Σωτήριο Tσιόδρα, την ομάδα πρώτης απόκρισης της ΓΓΠΠ, καθώς και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με ελικόπτερο Super Puma του ΠΣ για τον συντονισμό της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στην περιοχή.

Το πρόγραμμα Χαρδαλιά –Τσιόδρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας έφτασαν στις 08:45 στο ελικοδρόμιο του Νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ στις 09:30 ξεκίνησε η σύσκεψη στο Δημαρχείο Ξάνθης με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τους Δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης και τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου περιοριστικών μέτρων.

Ανησυχία μετά τα 15 νέα κρούσματα στην Ξάνθη

Σημειώνεται πως στην Ξάνθη επικρατεί ανησυχία τόσο στις υγειονομικές Αρχές όσο και στους κατοίκους μετά τον εντοπισμό 15 νέων κρουσμάτων κοροναϊού από τα συνολικά 20 που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κρούσματα στην περιοχή οδήγησαν σε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 σήμερα το πρωί.

Τα περιοριστικά μέτρα, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τις βραδινές ώρες, καθώς και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών συναντήσεων για 7 ημέρες.

Σημειώνεται πως η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κινητοποιείται ακόμα και ο στρατός για την κοινότητα Εχίνου, που ουσιαστικά μπαίνει σε καραντίνα, και επιβάλλονται περιορισμοί σε όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Την ίδια ώρα, αρχίζουν εκτεταμένοι έλεγχοι από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα μπορεί να είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές αν χρειαστεί.

 Τα μέτρα που λαμβάνονται στην περιοχή της Ξάνθης

  • Τα μέτρα που αποφασίστηκαν κινούνται σε δύο άξονες. Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:
  • προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
  • απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου
  • σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:
  • απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
  • απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
  • απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
  • τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών
  • μέριμνα για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον δήμο Μύκης, στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων
  • ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Επίσης, δόθηκαν εντολές για την λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Μεγαλύτερο lockdown αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται να επανέλθουν κάποια, παλιά μέτρα σε περίπτωση που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Γώγος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια έξαρση τοπική που οδηγεί σε περιοχική αύξηση των κρουσμάτων».

Το ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρίσκονται διασωληνωμένοι έχει ελαττωθεί, οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι βρίσκονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας προέρχονταν από το πρώτο κύμα του ιού. Τα δύο νέα περιστατικά διασωλήνωσης είναι ανάλογα του αριθμού των κρουσμάτων.

Για την αντιμετώπιση αυτών, μετέβησαν σήμερα στην Ξάνθη ο Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γώγο θα χρειαστούν πολλά ακόμα αντιπροσωπευτικά δείγματα για να καθοριστεί το επίπεδο του κινδύνου.

Αναφορικά με τα περιστατικά συνωστισμού που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Γώγος υποστήριξε πως ο μεγάλος κίνδυνος εκτός από τον κίνδυνο της μετάδοσης, είναι η δυσκολία ιχνηλάτησης.

«Ο κόσμος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση», κατέληξε.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν

Ειδικότερα την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε συνολικά 20 νέα κρούσματα της Covid-19 στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων τα 16 στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και συγκεκριμένα στον Δήμο Μύκης.

Τα άλλα τέσσερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αττικής.

Αμέσως εφαρμόστηκαν  τα πρωτόκολλα που είχαν προαποφασιστεί, θέτοντας την περιοχή του Εχίνου σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το γενικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, συνολικά στην Ελλάδα έχουν βρεθεί 3.088 κρούσματα, εκ των οποίων τα  692 (22.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1752 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατέσσερις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Έξι (42.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχουμε κανένα νέο καταγεγραμμένο θάνατο και παραμένουμε στους 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ασταμάτητη η εξάπλωση του κοροναϊού στη Ξάνθη

Φαίνεται πως δεν σταματά με τίποτα η εξάπλωση του κοροναϊού στην περιοχή της Ξάνθης. Μετά την εμφάνιση των 16 νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 15 στον Δήμο Μύκης, αποφασίστηκε η επαναφορά μίας σειράς γενικών περιοριστικών μέτρων για την ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και ειδικότερων μέτρων για την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων ημερών.

Μετά την επιβεβαίωση 15 νέων κρουσμάτων κοροναϊού στον Δήμο Μύκης την Πέμπτη, οι μετακινήσεις πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικά καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση στη λειτουργία λαϊκών αγορών.

Επιπλέον, ειδικότερα μέτρα καραντίνας ανακοινώθηκαν για την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, που αφορούν στην κίνηση και στις συναθροίσεις πολιτών και εργαζόμενων, στη λειτουργία σχολείων και στις δραστηριότητες των αγροτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ