Νέο καμπανάκι ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός επιταχύνεται – Πώς θα περιοριστεί μια νέα εξάπλωση

Νέο καμπανάκι ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός επιταχύνεται – Πώς θα περιοριστεί μια νέα εξάπλωση

Ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη.

Η πανδημία της κοροναϊού όχι μόνο απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της αλλά και «επιταχύνεται», προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας όλον τον κόσμο να δράσει, χωρίς να περιμένει το εμβόλιο.

Ο Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι έξι μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, έχουν προσβληθεί 10 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 500.000 πέθαναν. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα η οποία θα βοηθήσει στην έρευνα της προέλευσης του νέου κοροναϊού.

Ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη.

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να ανακόψουν την εξάπλωσή της κάνοντας εξετάσεις, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας τις επαφές τους, πρόσθεσε. Επαίνεσε μάλιστα την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία για τη στρατηγική που ακολουθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Ράιαν χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο, τονίζοντας ότι η Βραζιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «μεγάλη πρόκληση», σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ενθάρρυνε τη χώρα αυτή να συνδυάσει πιο συστηματικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό με ιδεολογίες», υπογράμμισε.

Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να φοράνε μάσκες, δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Άντονι Φάουτσι.

Η ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει κυρίως καταγραφεί στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.

«Είναι μια συνταγή καταστροφής» είπε ο Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων» είπε ο Φάουτσι, στη συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 125.000 έχουν πεθάνει από την COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Κοροναϊός: Πάνω από μισό εκατ. θάνατοι, ξεπερνούν τα 10 εκατ. τα κρούσματα

Κι αυτό, ενώ ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 500.000 θανάτους και πάνω από 10.000.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα ο ρυθμός εξάπλωσης (R0) έχει διπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μόνο τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα κοροναϊού, ενώ χθες Κυριακή,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέο ρεκόρ επιβεβαιωμένων μολύνσεων σε όλον τον κόσμο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο : «Σήμερα αναφέρουμε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες σε όλο τον κόσμο (189.077 μολύνσεις), με αρκετές χώρες να αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε διάστημα εικοσιτετραώρου», ανέφερε αργά χθες Κυριακή ο ΠΟΥ στον καθημερινό του απολογισμό.

Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους

Η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Βραζιλία με 1.109 νεκρούς, το Μεξικό (602) και οι ΗΠΑ (454).

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 125.709 θανάτους και 2.534.981 κρούσματα.

Μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία με 57.070 νεκρούς και 1.313.667 κρούσματα, η Βρετανία με 43.550 νεκρούς (311.151 κρούσματα), η Ιταλία με 34.738 νεκρούς (240.310 κρούσματα) και η Γαλλία με 29.778 νεκρούς (199.343 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 83.500 κρούσματα (62 νέα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής) και 4.634 θανάτους (κανέναν νέο).

Η Ευρώπη έχει καταγράψει 196.085 θανάτους και 2.642.741 κρούσματα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 134.277 θανάτους (2.638.191 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 110.883 νεκρούς (2.438.389 κρούσματα), η Ασία 33.107 νεκρούς (1.218.767 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 15.505 νεκρούς (730.977 κρούσματα), η Αφρική 9.520 νεκρούς (379.795 κρούσματα), η Ωκεανία 133 νεκρούς (9.158 κρούσματα).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ